Οι τρεις ημερομηνίες που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός για εκλογές-Τα πιθανά σενάρια

 
Οι τρεις ημερομηνίες που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός για εκλογές, τα σενάρια και οι αντιδράσεις από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος

Ενημερώθηκε: 29/04/18 - 13:57

Το σενάριο να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 και μάλιστα στις 13 του μήνα, την ίδια μέρα με τις δημοτικές, φαίνεται ότι είναι το επικρατέστερο που εξετάζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν στις 13 Οκτωβρίου 2019, ο Αλέξης Τσίπρας το αξιολόγησε αυτό ως συνδυαστικό για παράλληλες βουλευτικές εκλογές, ενώ υπήρξαν και άλλες δύο προτάσεις που αξιολογήθηκαν σχετικά με το πότε θα διεξαχθούν εκλογές οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα για συγκεκριμένους λόγους η καθεμία, που θα αναλυθούν παρακάτω.

Πότε θα γίνουν οι εκλογές-Τι ζήτησε ο Τσίπρας, τι πιστεύουν οι βουλευτές

Πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο του 2018:

Με την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια, σύμφωνα με τα όσα λέει, ο Αλέξης Τσίπρας οδηγεί την χώρα σε πρόωρες εκλογές και εξασφαλίζει τετραετία αφού ζητά νωπή λαϊκή εντολή για να συνεχίσει την μεταμνημονιακή εποχή.

Μέχρι στιγμής αυτό έχει απορριφθεί, σύμφωνα με πληροφορίες.

Πρόωρες κάλπες λίγο μετά τις ευρωεκλογές το Μάιο του 2019: Η παράλληλη διενέργεια των βουλευτικών εκλογών με τις ευρωεκλογές ήταν ένα από τα σενάρια που απέρριψε χωρίς δεύτερη σκέψη ο πρωθυπουργός, καθώς σκέφτεται την διπλή ήττα

Παράλληλες κάλπες (βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές) στις 13 Οκτωβρίου 2019: Αυτό το σενάριο έχει παρουσιάσει η κυριακάτικη «Real News», σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τσίπρας πρότεινε ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν οι εθνικές εκλογές στις 13 Οκτωβρίου 2019 μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Πώς κατέληξε, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή την ημερομηνία; Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση πως η σύμπτωση βουλευτικών – αυτοδιοικητικών εκλογών δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ η ΝΔ θα υποστεί κόπωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η απλή αναλογική

Σε αυτή την οπτική, φαίνεται πως η κυβέρνηση προσδίδει τεράστια σημασία, αφού επιθυμεί να σπάσει το κατεστημένο των δημάρχων της Κεντροαριστεράς, αδρανοποιώντας και ουδετεροποιώντας τους, ούτως ώστε να μην μπορούν να βασίζονται μόνο στη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής αλλά να χρειάζονται και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά πληροφορίες, πάντα, βασική στόχευση του κυβερνώντος κόμματος είναι στις αυτοδιοικητικές εκλογές να στηριχθεί δήμαρχος προερχόμενος από την Κεντροαριστερά ή από κοινά σχήματα του χώρου αυτού, ειδικά σε περιφέρειες και δήμους όπου η ΝΔ εμφανίζεται διχασμένη.

Το κακό σενάριο: Όση αισιοδοξία κι αν αναδύεται από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ελληνικό ζήτημα, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το ενδεχόμενο η στάση των δανειστών να αλλάξει άρδην τον Αύγουστο του 2018, με τη λήξη του Μνημονίου και ο πρωθυπουργός να βρεθεί αντιμέτωπος με ένα εχθρικό κλίμα.

Έτσι και μόνο υπερισχύει το σενάριο των πρόωρων εκλογών για να ζητήσει νέα εντολή, ισχυριζόμενος ότι και αυτή τη φορά θα διαπραγματευτεί. για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο...

Φυσικά όλα αυτά είναι σενάρια, υπαρκτά ναι μεν, αλλά σενάρια, καθώς ουδείς δεν μπορεί να παραβλέψει την πιθανότητα ο κ. Τσίπρας να αιφνιδιάσει τους πάντες με τις αποφάσεις του.