Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ - Συνάντηση του πρωθυπουργού και με την Ά. Μέρκελ

 
- Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ά. Μέρκελ

Ενημερώθηκε: 17/05/18 - 12:54

Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο περιθώριο των Εργασιών της Συνόδου ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων.

pic.twitter.com/sRCz5WM9LA

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στη Σόφια.

May 17, 2018

Αμέσως μετά ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια.

Τσίπρας Μέρκελ

Πολλές προσδοκίες από τη συνάντηση

Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος χθες και δεν έκρυψε ότι έχει μεγάλες προσδοκίες από τις συνομιλίες με τον ομόλογό του. «Οι προσδοκίες μου είναι πολύ μεγάλες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε τα τελευταία μέτρα είναι «πάντα τα πιο δύσκολα», ενώ με τη σειρά του ο Ζόραν Ζάεφ ευχήθηκε οι συνομιλίες «να είναι επιτυχημένες». Όπως είπε, είναι «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα».

Το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη συμφωνίας, το περιβόητο erga omnes, τα Σκόπια δείχνουν να το αποδέχονται, έστω και υπό όρους. Από την πλευρά της, η Αθήνα δεν έχει αντίρρηση στην προθεσμία που ζήτησε η κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά προσπαθεί να κατοχυρώσει κατά τρόπο αναμφισβήτητο πως η ΠΓΔΜ θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει με την συζητούμενη διεθνή συμφωνία. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η Αθήνα έχει ήδη υπολογίσει και το πακέτο των δικών της υποχωρήσεων, με βασικό στόχο, όπως έχει δηλωθεί επανειλημμένως από τις δύο πλευρές, να διατηρηθεί η διακριτή ταυτότητα των κατοίκων της ΠΓΔΜ.

Εντονο ρόλο που διαδραματίζει η Ε.Ε. στην προσπάθεια για ολοκλήρωση της συμφωνίας, αλλά και στις διεργασίες μέσα στην ΠΓΔΜ για τη διαδικασία επικύρωσης και έγκρισης της λύσης εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ε.Ε. θα είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία, εφόσον, βεβαίως, αυτή επιτευχθεί.

Στη Σόφια, ο κ. Τσίπρας θα έχει πολλαπλές επαφές, όχι μόνο για το ονοματολογικό, με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι. Χθες, επίσης, ο επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, μιλώντας σε μικρή ομάδα Ευρωπαίων δημοσιογράφων δήλωσε πεπεισμένος ότι μπορεί να υπάρξει λύση. «Υπάρχει ακόμα χρόνος. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να πω πολύ περισσότερα, αλλά είμαι αισιόδοξος. Και έχω λόγους για να είμαι αισιόδοξος», είπε ο κ. Χαν, ο οποίος, πάντως, υπογράμμισε ότι η «ιδιοκτησία» της συμφωνίας ανήκει αποκλειστικά σε Αθήνα και Σκόπια με την Ε.Ε. να συνδράμει μόνο όταν της ζητείται.

Οι λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας δεν έχουν προσδιορισθεί ακόμα. Κρίσιμα όμως είναι δύο ζητήματα:

Πρώτον, να συμφωνηθούν τα πάντα και με απόλυτη σαφήνεια, να μην αφεθεί τίποτα για το μέλλον και να μην υπάρχουν θολές διατυπώσεις, οι οποίες θα επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες.

Δεύτερον, οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουν τα Σκόπια να είναι απόλυτες και να μην μπορούν να ανατραπούν από κάθε είδους εσωτερικές πολιτικές αλλαγές.

Πληροφορίες δείχνουν προς ένα μοντέλο διεθνούς συνθήκης, με εγγυήσεις από την Ε.Ε., για την πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων.Για την ελληνική πλευρά όρος εκ των ων ουκ άνευ, είναι η αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ και η χρήση του νέου ονόματος έναντι όλων (erga omnes), και στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

Ο σχεδιασμός, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει θετική έκβαση, παρεμένει οι δύο ηγέτες να ξανασυναντηθούν για να βάλουν την πολιτική σφραγίδα της συμφωνίας.

Και η επικρατέστερη τοποθεσία στο τραπέζι του σχεδιασμού, εξακολουθεί να είναι οι Πρέσπες.