Στη Βουλή η συζήτηση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου - LIVE Blogging

 
Στη Βουλή η συζήτηση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου - LIVE Blogging

Ενημερώθηκε: 10/10/17 - 15:26

Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για την αλλαγή ταυτότητας φύλου.

Σταύρος Κοντονής

Ο δεν κάνει πίσω στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, παρότι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την Εκκλησία, τους επιστήμονες και βουλευτές της συγκυβέρνησης, που δεν βλέπουν με καλό μάτι το νομοσχέδιο.

Σήμερα αναμένεται με αγωνία το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς ακόμα δεν δείχνει να έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία.

Δείτε παρακάτω όλες τις εξελίξεις από τη συζήτηση για την αλλαγή φύλου στη Βουλή, λεπτό προς λεπτό.

  • 15:16

    Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με 148 ψήφους σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών και μετά από ονομαστική ψηφοφορία το επίμαχο άρθρο 3 που δίνει τη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου από τα 15 έτη.

  • 14:41

    Σε εξέλιξη η ψηφοφορία με απρόσμενα ΟΧΙ

    • Οχι στο άρθρο 3 παρών στα υπόλοιπα από τον Πάνο Καμμένο
    • Ναι ψήφισε ο Κώστας Ζουράρις
    • «Ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15 ψήφισε ο Θεοχαρόπουλος
    • «Όχι» σε όλα, «όχι» και στην τροπολογία για την τουρκική ένωση Ξάνθης από την Αλέκα Παπαρήγα
    • Κουντουρά: Ναι στην τροπολογία για τουρκική ένωση, όχι στην αλλαγή φύλου
    • Οχι από το Στάθη Παναγούλη
    • Οχι στο άρθρο 3 ο Θεοχάρης
    • Παρών στο 3 ο Παπαχριστόπουλος
    • Παρών στο 3 ο Δημήτρης Καράς
    • Οχι σε όλα από το Νίκο Νικολόπουλο
    • Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ψήφισε «ναι» σε όλα, παρών στο άρθρο 3. 
    • Ο Κατσίκης Κωνσταντίνος(ΑΝΕΛ), ψήφισε «όχι» σε όλα «ναι» στην τροπολογία.
    • «Όχι» σε όλα, «όχι»  και στην τροπολογία ψηφίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της ΧΑ. 
    • Οχι στα άρθρα από 1-7 από τον Λαζαρίδη των ΑΝΕΛ
    • Οχι στα άρθρα από 1-7 από τον Κόκκαλη των ΑΝΕΛΗ ανεξάρτητη βουλευτής Μάρκου Αικατερίνη (Β Θεσσαλονίκης), ψήφισε  «όχι» σε όλα.
    • Η ανεξάρτητη βουλευτής κ. Μεγαλοικονόμου ψήφισε ναι επί της αρχής, Οχι στο άρθρο 3
    • O βουλευτής Γρηγοράκος Λεωνίδας, ψήφισε «ναι» σε όλα, «παρών» στο 3 για την αλλαγή φύλου. 
    • Ο Μπαργιώτας Κωνσταντίνος (Ποτάμι, Λαρίσης), ψήφισε «ναι» σε όλα, «παρών» στο άρθρου 3 για την αλλαγή φύλου. 
    • Τσαρουχά Μαρία Οχι στα άρθρα 1-7
    • «Οχι» και από την Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ
  • 14:27

    Ξεκίνησε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. 

     

    • Οχι στο άρθρο 3 παρών στα υπόλοιπα από τον Πάνο Καμμένο
    • «Ναι» στην αλλαγή φύλου από τα 15 ψήφισε ο Θεοχαρόπουλος
    • «Όχι» σε όλα, «όχι» και στην τροπολογία για την τουρκική ένωση Ξάνθης από την Αλέκα Παπαρήγα
    • Κουντουρά: Ναι στην τροπολογία για τουρκική ένωση, όχι στην αλλαγή φύλου
    • Οχι από το Στάθη Παναγούλη
    • Οχι στο άρθρο 3 ο Θεοχάρης
    • Παρών στο 3 ο Παπαχριστόπουλος
    • Παρών στο 3 ο Δημήτρης Καράς
    • Οχι σε όλα από το Νίκο Νικολόπουλο
    • Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ψήφισε «ναι» σε όλα, παρών στο άρθρο 3. 
    • Ο Κατσίκης Κωνσταντίνος(ΑΝΕΛ), ψήφισε «όχι» σε όλα «ναι» στην τροπολογία.
    • «Όχι» σε όλα, «όχι»  και στην τροπολογία ψηφίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της ΧΑ. 
  • 14:00

    Αλ. Τσίπρας για Κυρ. Μητσοτάκη: Ντροπιαστική και υβριστική η αναφορά του προέδρου της ΝΔ

    «Αναφέρθηκα χθες στη ΝΔ και τους λόγους που οδήγησαν τον αρχηγό της ΝΔ σε μία πολιτική κυβίστηση για τη διατήρηση της συνοχής στο εσωτερικό του κόμματός του. Αυτά τα βλέπει η ελληνική κοινωνία, τα κρίνει, τα βλέπουν οι πολίτες» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, πριν λίγο στη Βουλή. Όπως σημείωσε, ο πρόεδρος της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση θα κριθούν και για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από δύο μήνες, συναντήθηκε με πολίτες που τους αφορά το θέμα και τους είπε ότι θα ψηφίσει επί της αρχής αυτό το νομοσχέδιο, αλλά σήμερα «σε ένα κρεσέντο συσπείρωσης του κόμματος του και παραχώρησης χώρου στην ακραία δεξιά πτέρυγα», αλλάζει θέση.

    «Αυτή η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να αναφερθεί σε αυτό το παράδειγμα, ότι τάχα ένας ψυχίατρος του είπε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε την επιλογή σε έναν άνθρωπο 18 ετών χωρίς ιατρική γνωμάτευση, διότι αναφέρθηκε στην περίπτωση ατόμου που όταν ρωτήθηκε από τον γιατρό γιατί κάνει αυτήν την επιλογή, εκείνος του απάντησε ότι πήγε στον Υμηττό και του το είπαν οι εξωγήινοι. Αυτό είναι ντροπή! Είναι ντροπιαστικό να υβρίζει μία κοινωνική κατηγορία που έχει το δικαίωμα της επιλογής ότι τάχα χρήζει ιατρικής και ψυχιατρικής περίθαλψης διότι διεκδικεί το δικαίωμα της επιλογής» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    «Είναι ντροπή και αναμένω τον κ. Μητσοτάκη που έχει δικαίωμα να κάνει όσες κωλοτούμπες, όσες κυβιστήσεις κρίνει, να πάρει πίσω αυτή την υβριστική αναφορά απέναντι σε συμπολίτες μας που διεκδικούν το δικαίωμα, που ούτε ο ίδιος αρνείται» επισήμανε ο κ. Τσίπρας και κατήγγειλε ότι αυτή η άστοχη αναφορά του προέδρου της ΝΔ σηματοδοτεί ότι όσοι διεκδικούν αυτό το δικαίωμα της επιλογής χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης.

  • 13:59

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Τυχοδιώκτης ο Πάνος Καμμένος

  • 13:53

    Στ. Κοντονής προς ΝΔ: Είστε σε πλήρη αντιστοίχηση με ακραίους συντηρητικούς κύκλους

    «Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε πλήρη αντιστοίχηση με ακραίους συντηρητικούς κύκλους» κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, λίγο πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης επέκρινε τη ΝΔ ότι άλλαξε θέση στο νομοσχέδιο μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, συνδέοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τη στάση της Εκκλησίας. Ειδικά για την Εκκλησία, δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το φαινόμενο ακραίων φωνών και τις απειλές σε βάρος βουλευτών ότι θα κηρυχθούν αποσυνάγωγοι. Ένταση πυροδότησε η αναφορά του κ. Κοντονή στη Χρυσή Αυγή. «Είπατε ότι το κόμμα σας αγωνίζεται για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδας την ελευθερία. Για του Χριστού την πίστη την αγία σκοτώσατε τον Φύσσα; Για του Χριστού την πίστη την αγία κυνηγάτε τους μετανάστες και υπάρχουν αμετάκλητες καταδίκες των δικαστηρίων; Αυτά, για του Χριστού την πίστη την αγία τα κάνετε; Αυτά να μας πείτε και να μην εμπλέκετε τη θρησκεία με τις αθλιότητές σας και τη δολοφονική δράση σας, διότι ο χριστιανισμός είναι η θρησκεία της αγάπης και εσείς είστε η πολιτική παράταξη του μίσους και της μισαλλοδοξίας» ανέφερε ο υπουργός, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τα έδρανα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής.

    «Δείχνετε υποκρισία και φτηνό μικροκομματικό λόγο, μόνο και μόνο για να βρεθείτε σε αντιστοίχηση με ορισμένους ακραίους συντηρητικούς κύκλους, οι οποίοι αυτή την ώρα έχουν ξεσπαθώσει κατά της ρύθμισης που αφορά συνανθρώπους μας» σημείωσε ο κ. Κοντονής, ζητώντας τον λόγο μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ. «Περιμέναμε κάτι ουσιαστικό να ακούσουμε για την άρνηση του κ. Μητσοτάκη, για την άρνηση της ΝΔ, να υπερψηφίσει τουλάχιστον επί της αρχής το νομοσχέδιο για το οποίο είπε ότι διαπραγματεύεται ατομικά δικαιώματα αλλά δεν το ψηφίζει» σχολίασε και πρόσθεσε ότι της κατάθεσης του νομοσχεδίου προηγήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των ειδικοτήτων των εμπλεκομένων με το θέμα, ενώ έχει τεθεί εδώ και μήνες σε διαβούλευση. «Αντίθετα, η ΝΔ, που από δεκαετίες κυβερνά αυτόν τον τόπο, δεν έφερε κανένα νομοσχέδιο. Προφανώς, τότε δεν ήξερε τα ατομικά δικαιώματα, δεν ήξερε γι' αυτούς τους αόρατους ανθρώπους, αλλά σήμερα ήρθε να κάνει κριτική και να ισχυριστεί ότι αυτό γίνεται για ψηφοθηρικούς λόγους, όταν η ίδια είναι που έχει μεταβάλει στάση και όταν η ίδια ήρθε στη Βουλή για να πει ότι δεν ψηφίζει νομοσχέδιο που δίνει διέξοδο σε μία κατηγορία συνανθρώπων μας που τόσα χρόνια βρισκόταν στο περιθώριο» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Επίσης, επέκρινε τη ΝΔ ότι «από την τελευταία συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής μέχρι την Ολομέλεια, είχε τη φαεινή ιδέα να καταστρώσει νομοσχέδιο, που προφανώς κατέστρωσε στο πόδι και προφανώς έγινε για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο επί της αρχής, διότι η ΝΔ έχει αλλεργία με τα ατομικά δικαιώματα».

    Σχετικά με τη διάταξη της φυλομετάβασης από τα 15 έως τα 17 έτη, ο κ. Κοντονής επισήμανε ότι υπάρχει πρόνοια για την προϋπόθεση να έχουν γνωμοδοτήσει ειδικοί επιστήμονες, πριν την έκδοση δικαστικής απόφασης.

    Ξεχωριστή αναφορά επεφύλασσε ο υπουργός Δικαιοσύνης για τη στάση της Εκκλησίας: «Υπήρξαν ακραίες φωνές από την πλευρά της Εκκλησίας, περί αποκλεισμού βουλευτών από τις εκκλησίες που θα ψηφίσουν. Δεν ξέρω αν ο συγκεκριμένος μητροπολίτης -και εύχομαι να υπάρχει κάποια λανθασμένη μεταφορά όσων έχει πει- τι θα κάνει με τους δικαστές, οι οποίοι είχαν προηγηθεί του νόμου; Θα κλείσει και σε αυτούς την πόρτα της εκκλησίας; Τι θα κάνει με το σύνολο της κοινωνίας, η οποία θέλει μία ρύθμιση επιτέλους γι' αυτά τα ζητήματα, γιατί είναι καθήκον της πολιτείας και καθήκον οποιουδήποτε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου να αντιμετωπίζει τον συνάνθρωπό του με αίσθημα ευθύνης και φιλαλληλίας».

     

  • 12:39

    Διαχώρησε τη θέση του από τη ΔΗ.ΣΥ. ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του κόμματός του ότι πρέπει να υπερψηφιστούν όλες οι διατάξεις του νομοσχεδίου, ακόμη και αν η κυβέρνηση δεν δεχτεί τροποποιήσεις.

  • 12:31

    ΔΗ. ΣΥ.: Να αποσυρθεί το άρθρο για την αλλαγή φύλου στα 15

    Την απόσυρση του επίμαχου άρθρου, που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου στα 15 έτη, ζητεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη και σε περίπτωση που η κυβέρνηση αρνηθεί, προτείνει αλλαγές, ώστε όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις να προσδιοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με υπουργική απόφαση, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο.

    Μετά τη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος, Βασίλης Κεγκέρογλου, έκανε σαφές ότι η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επί της επίμαχης διάταξης θα είναι «παρών».

    Επιπλέον διευκρίνισε ότι τόσο η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, που βρίσκεται σε περιοδεία στη Κρήτη, όσο και ο ίδιος, αλλά και ο εισηγητής του νομοσχέδιου Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο βουλευτής Γιάννης Τσελέπης, επειδή θα απουσιάζουν, θα αποστείλουν επιστολική ψήφο.

    «Το νομοσχέδιο χρήζει περαιτέρω αλλαγών. Φάνηκε ότι ήταν ένα γονατογράφημα στο οποίο μέχρι τελευταία στιγμή γίνονται τροποποιήσεις. Πρέπει να αποσυρθεί για ν΄ ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος πάνω σε ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό και ευαίσθητο θέμα» τόνισε ο κ. Κεγκέρογλου.

  • 12:30

    Η Ένωση Κεντρώων καταψηφίζει το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου

    Την άποψη ότι «θα δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα εάν ψηφιστεί η αλλαγή φύλου» εξέφρασε, από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης συμπληρώνοντας ότι «τους δίνουμε κάτι που πάει κόντρα στη φύση».

    Ο κ. Λεβέντης επετέθη στην κυβέρνηση λέγοντας: «Με 35% πήρατε την εξουσία. Τι νομίζετε ότι είστε; Δικτάτορες και αγνοείτε την εκκλησία και τους πάντες;».

    Αναφερόμενος δε στο νομοσχέδιο, υποστήριξε ότι «το να αλλάζει ο άνθρωπος τη φύση του είναι ανώμαλα πράγματα» σημειώνοντας ότι η άποψή του αυτή δεν είναι ρατσιστική.

    Μιλώντας για την εκκλησία ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι «η εκκλησία δεν νομοθετεί αλλά θέλει να σέβεσαι τις αρχές της» και απευθυνόμενος στο σώμα ρώτησε: «Έστειλε ποτέ επιστολή η εκκλησία στους βουλευτές που υποδείκνυε τι να ψηφίσουν; Όχι. Αλλά θέλει να σεβόμαστε τις αρχές και τις αξίες της».

    Στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Λεβέντης επιτέθηκε και στην καινούργια εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, για τη χθεσινή της τοποθέτηση σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «οι διεμφυλικοί είναι εγκλωβισμένοι σε ξένο σώμα».

    Αναφερόμενος στην Ευρώπη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε «εγώ από την Ευρώπη παίρνω τα καλά της, όχι αρχές και αξίες. Κανονικά εμείς οι Έλληνες έπρεπε να δίνουμε στην Ευρώπη τις αξίες μας. Τι είμαστε; Φραγκολεβαντίνοι; Εάν είναι έτσι να φέρουμε τότε και έναν έπαρχο να μας κυβερνάει».

    Τέλος, ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο αλλά τάσσεται υπέρ του να δοθεί εργασία και σύνταξη στα «άτομα αυτά».

     

  • 12:27

    Διαφωνία Νίνας Κασιμάτη για τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης

    Διαφωνεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη με την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ανάκλησης οριστικής απόφασης εκούσιας δικαιοδοσίας, μετά από την έκδοση οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

    Η τροπολογία συνδέεται και με αποφάσεις σχετικά με την αυτοαποκαλούμενη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Μιλώντας πριν από λίγο στην Ολομέλεια, η Νίνα Κασιμάτη επισήμανε ότι η τροπολογία είχε αποσυρθεί και ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δεσμευτεί ότι θα κατατεθεί ξανά αφού προηγηθεί λεπτομερής και πολυμερής συζήτηση, για τον βέλτιστο χειρισμό των αποφάσεων του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αυτό τελικά δεν συνέβη.

    Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι η κατάθεση της διάταξης ήταν αναπόδραστη μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, είπε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης γι΄ αυτές τις αποφάσεις δεν αποτελεί εφαρμοστέο δίκαιο για την εκδίκασή τους. Χαρακτήρισε επίσης την τροπολογία «κερκόπορτα» που μπορεί να λειτουργήσει σε βάρος της κυρίαρχης πολιτικής της Ελλάδας και τόνισε ότι με τη νέα μορφή που αυτή κατατέθηκε, έχει γίνει ακόμη χειρότερη.

  • 11:02

    Ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου. Στη 1.00 μμ η ονομαστική ψηφοφορία

    Με ομιλίες βουλευτών συνεχίζεται από το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα με την ψήφισή του, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

    Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται και σήμερα, δεύτερη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου, η επίμαχη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής φύλου από τα 15 έτη. Υπέρ της ρύθμισης έχουν ταχθεί ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι, ενώ οι ΑΝΕΛ, πλην του Κώστα Ζουράρη που ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει τη νέα ρύθμιση, έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσουν. Η ΝΔ, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων τάχθηκαν κατά, ενώ από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αποφασίσει το συντονιστικό όργανο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας που συνεδριάζει από το πρωί για την τελική της στάση, μετά την άρνηση των ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν τη διάταξη.

    Να σημειωθεί ότι περίπου στη 1.00 το μεσημέρι αναμένεται να διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει η Χρυσή Αυγή. Νωρίτερα, γύρω στις 12.00 μ.μ. αναμένεται να μιλήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

    «Η σημερινή ψήφος είναι ψήφος για αξιοπρέπεια, ισοπολιτεία, ενσυναίσθηση και ανθρωπιά. Ας κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στους ευάλωτους, αδύναμους και αδικημένους συνανθρώπους μας», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Αναφερόμενος στο ρόλο της Εκκλησίας, επεσήμανε ότι πρέπει να ακούμε αυτούς που από άμβωνος κηρύττουν την αγάπη, την ισότητα και την φιλαλληλία».

    Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο πρόχειρο, που καταφεύγει σε υπερβολές και ακρότητες. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να λαϊκίσει και να διχάσει την κοινωνία για να πείσει δήθεν ότι έχει προοδευτικό πρόσημο», προσέθεσε.

     

  • 10:37

    Δείτε εδώ live εικόνα από τη συζήτηση στη Βουλή: