Τσίπρας στη Σόφια: Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για συμφωνία

Τσίπρας στη Σόφια: Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για συμφωνία
Ενημερώθηκε: 17/05/18 - 21:32

Μπορεί ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων να έχει σημειώσει άλματα βελτίωσης, ωστόσο ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε σε δηλώσεις του πως το θέμα της ονομασίας δεν έχει... κλειδώσει ακόμα, αφού υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση, ώστε να υπάρξει συμφωνία.

«Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων, στη Σόφια.

Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι μετά το χθεσινό δείπνο, είχε συνομιλίες με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ η σημερινή, δεύτερη συνάντηση, διήρκησε μία ώρα.

Διαβάστε ακόμα: Ζάεφ: Μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για την ονομασία πριν τον Ιούνιο

«Με τον ομόλογό μου είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και χθες. Αργότερα το βράδυ, μετά το τέλος της Συνόδου, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια συζήτηση σε χαλαρό και φιλικό κλίμα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Σήμερα συναντηθήκαμε για μία ώρα. Είχαμε πολύ ουσιαστικές συζητήσεις. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετά ζητήματα προς επίλυση.

Χρειάστηκε να ξενυχτήσουμε χθες, και σήμερα να κουβεντιάσουμε ουσιαστικά. Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε ακόμα για συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «άκουσα χθες με χαρά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετείται, υπερασπιζόμενος την εθνική γραμμή που διαπραγματευόμαστε. Η στάση αυτή είναι καλοδεχούμενη».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως ο Ιούνιος θα είναι ένας πολύ κρίσιμος μήνας για τη χώρα μας, ενώ διεμήνυσε πως θα υπάρξει νέο ραντεβού μεταξύ του ίδιου και του Ζόραν Ζάεφ.

Να διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία

«Ή συμφωνείς σε όλα, ή δεν συμφωνείς σε τίποτα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερωτηση σχετικά με την ουσία των πολύωρων διαπραγματεύσεων που είχε με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό.
 
«Δεν έχει κανένα νόημα να διαχωρίσω και να κατηγοριοποιήσω τα θέματα,ως εκ τούτου θα μου επιτρέψετε να μην προχωρήσω σε λεπτομέρειες» συμπλήρωσε και ανέφερε: «Αυτό το οποίο υπάρχει είναι κάποιες σκέψεις».

«Οι θέσεις μας παραμένουν, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, χωρίς να αλλοιώσουμε αυτό που ονομάζουμε κόκκινες γραμμές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλουμε να διαχωρίζεται η ελληνική Μακεδονία και η ιστορία της απ' την χώρα που πολύ αργότερα δημιουργήθηκε, είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα» είπε ο πρωθυπουργός αποφεύγοντας να χαρακτηρίσει τη FYROM με το συνταγματικό της όνομα.

«Υπάρχουν ορισμένες εναλλακτικές, οφείλω όμως να μην δώσω άλλες διευκρινίσεις προτού έχουμε τη θέση της γειτονικής χώρας πάνω σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα».