Β. Κικίλιας: Διάβημα στην Αγκυρα για τη συμπεριφορά Τούρκων ψαράδων

 
τουρκικα αλιευτικα

Ενημερώθηκε: 27/08/25 - 17:33

Ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας γνωστοποίησε πως η Αθήνα θα προβεί σε διάβημα προς την Τουρκία για τη συμπεριφορά Τούρκων ψαράδων, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα φτάνουν πολύ κοντά στις ελληνικές ακτές, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες.

«Ζήτησα από τον υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Γεραπετρίτη, να κάνει διάβημα προς την άλλη πλευρά για το συγκεκριμένο θέμα και συμφώνησε. Είναι μια είδηση των προηγούμενων ημερών. Αντιλαμβάνομαι και επιμένω ότι υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια να ρυθμιστούν όλα τα θέματα που μας απασχολούν. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ο σεβασμός των ελληνικών χωρικών υδάτων», σημείωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Σε αναλυτικό ρεπορτάζ της, η «Κ» έριξε φως στο ιδιότυπο κρυφτό που παίζουν οι Τούρκοι ψαράδες με το Λιμενικό Σώμα και την Ακτοφυλακή σε ελληνικά χωρικά ύδατα, συχνά σε απόσταση μικρότερη ακόμη και του ενός μιλίου από τις ακτές. Το φαινόμενο είναι γνωστό εδώ και χρόνια σε όσους ζουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα, φέτος, Τούρκοι καπετάνιοι με μεγάλες ανεμότρατες αποθρασύνθηκαν εντελώς και έφτασαν να ψαρεύουν σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές νησιών όπως το Αγαθονήσι, το ελληνικό ακριτικό νησί που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Σάμου και ανατολικά της Πάτμου.

«Οταν αντιληφθούν πως το Λιμενικό και η Ακτοφυλακή βρίσκονται σε αποστολή κάπου αλλού, μπαίνουν βαθιά μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οργώνουν κυριολεκτικά τον βυθό», λένε οι ψαράδες της περιοχής. Και μάλιστα σε μία περίοδο που το ψάρεμα με αυτόν τον τρόπο απαγορεύεται διά ροπάλου προκειμένου να προστατευθούν οι νέες γενιές ψαριών όλων των ειδών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ