Βουλευτικές εκλογές 2019 - Αποτελέσματα: Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα των exit poll

 
Βουλευτικές εκλογές 2019 - Αποτελέσματα: Τι δείχνουν τα πρώτα ευρήματα των exit poll

Ενημερώθηκε: 07/07/19 - 15:59

Βουλευτικές εκλογές 2019 - Αποτελέσματα: Έχουν αρχίσει ήδη οι διαρροές από τα πρώτα στοιχεία των exit poll, τα οποία μπορεί μεν να μην κρύβουν τη μεγάλη έκπληξη ωστόσο περιγράφουν ενδιαφέρουσες πλευρές του εκλογικού αποτελέσματος: Το εύρος της διαφοράς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και ο αριθμός των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή.

Με βάση τις προγνώσεις των δημοσκοπικών εταιρειών από τα δύο πρώτα κύματα exit polls και με αναγωγή για το τελικό αποτέλεσμα η ΝΔ επιτυγχάνει μεγάλη νίκη και αυτοδυναμία 156 με 158 εδρών ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ηττάται με ποσοστά που επιτρέπουν πολιτική επιβίωσή του.

Η Βουλή θα είναι μάλλον 7κομματική παρότι κάποια κόμματα δείχνουν να δέχονται ισχυρές πιέσεις με ανοικτό το ενδεχόμενο να εισέλθουν στην Βουλή. Πάντως φαίνεται ότι δημιουργείται σκηνικό θρίλερ για το εάν τα κόμματα που θα μπουν στην Βουλή θα είναι 6 ή 7.

Το Κίνημα Αλλαγής, που φέρεται να είναι πολύ κοντά με το ΚΚΕ, δεν καταφέρνει να αντλήσει ψηφοφόρους από τους δυσαρεστημένους του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βάση μια πρώτη πρόγνωση από τα δύο πρώτα κύματα exit polls προκύπτουν τα εξής ως τελικό αποτέλεσμα:

-Η ΝΔ θα λάβει 41% με διαφορά νίκης 13 μονάδες

-Ο ΣΥΡΙΖΑ 28%

-Το ΚΙΝΑΛ 7%

-Το ΚΚΕ 6,5%

-Χρυσή Αυγή 4% ή εύρος 3,4% με 4,4% με πιθανό σενάριο να κινηθεί προς το 4% αν και από την ΝΔ αναφέρουν ότι κινείται προς το 3%

-ΜεΡΑ 25 του Βαρουφάκη 3,5% με 3,8%

-Η Ελληνική Λύση μεταξύ 3% με 3,5% με πιθανότητα να εισέλθει στην Βουλή.

Πάντως είναι αξιοσημείωτες οι διαφορές μεταξύ του πρώτου και δεύτερου κύματος exit polls λόγω προφανώς της σύνθεσης των ψηφοφόρων, συνήθως πρωί ψηφίζουν οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο τρίτο και τέταρτο κύμα exit polls. Όπως επίσης από το μεσημέρι και μετά πυκνώνουν οι ψηφοφόροι στα εκλογικά τμήματα, διαφοροποιείται η σύνθεση τους και τα κριτήρια των επιλογών τους, τα οποία πιθανά να διαφοροποιήσουν τη μέρχι τώρα αποτύπωση του αποτελέσματος.