Προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», με τη μεγαλύτερη ανατροπή να εντοπίζεται στην ανάδειξη της ΕΛ.Α.Σ. του Αλέξη Τσίπρα στη δεύτερη θέση και στη διαμόρφωση νέων συσχετισμών στον χώρο της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 30,8%, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί η ΕΛ.Α.Σ. με 15,7%. Την τρίτη θέση διεκδικούν η «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» της Μαρίας Καρυστιανού με 10,9% και το ΠΑΣΟΚ με 10,3%.
Η δημοσκόπηση καταγράφει απώλειες για τα περισσότερα από τα παραδοσιακά κόμματα του πολιτικού συστήματος. Η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει πτώση 3,2 μονάδων.
Οι αναλυτές της εταιρείας αποδίδουν μέρος των μεταβολών στην αυξημένη κινητοποίηση ψηφοφόρων που δεν είχαν συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, αλλά δηλώνουν πλέον πρόθεση συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, μετά την εμφάνιση των νέων πολιτικών σχηματισμών του Αλέξη Τσίπρα και της Μαρίας Καρυστιανού.
Στην ερώτηση για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 31%, διατηρώντας σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς. Ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 16,4%, ενώ η Μαρία Καρυστιανού καταγράφει 6,7% και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης 5,2%.
Η μέτρηση αποτυπώνει επίσης μια Βουλή με οκτώ κόμματα, εφόσον επιβεβαιώνονταν τα συγκεκριμένα ποσοστά σε εκλογική αναμέτρηση. Εκτός Κοινοβουλίου εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταγράφεται στο 1,8%, ενώ η Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου κινείται οριακά πάνω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, με ποσοστό 3,7%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν τη βεβαιότητα των ψηφοφόρων για την εκλογική τους επιλογή. Το υψηλότερο ποσοστό βεβαιότητας καταγράφεται μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το 85,9% δηλώνει «πολύ» ή «αρκετά σίγουρο» για την επιλογή του. Αντίστοιχα, η αβεβαιότητα περιορίζεται στο 13,9%.
Στη δεύτερη θέση ως προς τη σταθερότητα της εκλογικής επιρροής βρίσκεται η ΕΛ.Α.Σ., με ποσοστό αβεβαιότητας 18,9%.
Αντίθετα, τα υψηλότερα ποσοστά αβεβαιότητας εμφανίζονται στους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης, όπου σχεδόν ένας στους δύο δηλώνει ότι ενδέχεται να αλλάξει προτίμηση. Υψηλά ποσοστά καταγράφονται επίσης στην Πλεύση Ελευθερίας, στο ΠΑΣΟΚ, στην «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» και στο ΚΚΕ, γεγονός που υποδηλώνει ότι σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος παραμένει πολιτικά ρευστό ενόψει των επόμενων εξελίξεων.