Δ,Τζανακόπουλος: Ας μας πει ο Σόιμπλε πού οφείλεται η αποτυχία των δύο πρώτων προγραμμάτων

 
O Δ.Τζανακόπουλος κάλεσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να απαντήσει ποιος ευθύνεται για την αποτυχία των προηγούμενων προγραμμάτων

Ενημερώθηκε: 01/07/17 - 22:32

Ορόσημο χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου για το κλείσιμο της β' αξιολόγησης, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ενώ κάλεσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να απαντήσει ποιος ευθύνεται για την αποτυχία των προηγούμενων προγραμμάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» επεσήμανε ότι η ουσία σε όσα είπε στην πολύκροτη συνέντευξή του ο Σόιμπλε, δεν είναι τα όσα είπε, αλλά εκείνα που δεν είπε.

Συγκεκριμένα, σχετικά με την αναφορά του ότι δεν ευθύνεται εκείνος για τις περικοπές συντάξεων και ότι θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που δημιούργησαν την κατάσταση, καθώς επίσης και για το ότι αναφέρεται στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο που βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι «δεν μας λέει γιατί δεν τα κατάφερε η Ελλάδα».

«Ο λόγος είναι τα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής ήταν εντελώς λάθος σχεδιασμένα, αυτό το έχει ομολογήσει το ίδιο το ΔΝΤ, έκαναν προβλέψεις ότι οι περικοπές δεν θα οδηγήσουν στην ύφεση που οδήγησαν. Αντιθέτως μας είχαν πει ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο με τα μέτρα τότε που πήρε η ελληνική κυβέρνηση θα έχουμε επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης και καταλήξαμε το 2011 να έχουμε 9,1% ύφεση».

«Γι' αυτό θα πάρει κάποιος την ευθύνη; Θα μας απαντήσει ο κ. Σόιμπλε αν αυτό είναι ευθύνη των Ελλήνων πολιτών, της σημερινής κυβέρνησης ή αν είναι ευθύνη εκείνων που σχεδίασαν το πρόγραμμα του 2010 και του 2012 αλλά και εκείνων που αποδέχτηκαν να τα υλοποιήσουν;».

«Εκεί είναι η πραγματική συζήτηση. Διότι είναι πάρα πολύ εύκολο να έχει κανείς μια τιμωρητική λογική, όπως έχει ο κ. Σόιμπλε, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό Νότο αλλά ειδικά και με την Ελλάδα και να προσπαθεί να δημιουργήσει μια αίσθηση ότι στην πραγματικότητα αυτός που ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ο κ. Τσίπρας και η σημερινή κυβέρνηση».

«Δεν είναι έτσι τα πράγματα», τόνισε, και συμπλήρωσε ότι η κριτική που ασκείται προς τον κ. Σόιμπλε, όχι μόνο από την Ελλάδα, από τον παγκόσμιο Τύπο πια και από πολιτικές δυνάμεις απ' όλη την Ευρώπη, είναι απολύτως δικαιολογημένη, αλλά και ορθή.

αξιολόγηση από τον Moody΄s, o οποίος αναβάθμισε το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου και το αξιόχρεο των τραπεζών.

Παράλληλα, χαρακτήρισε άμεσα θετική τη συμπεριφορά των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία, μετά την απόφαση του Eurogroup, και ανέφερε ως παράδειγμα την πτώση των ελληνικών ομολόγων και την

οικονομία.

Υποστήριξε ουσιαστικά ότι οι εξελίξεις διέψευσαν την καταστροφολογία κομμάτων και εξουδετέρωσαν την επιχειρηματολογία τους απέναντι στην κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία, γεγονός που τα οδηγεί να κατευθύνουν την πολιτική αντιπαράθεση σε ζητήματα άσχετα με την

Η ΝΔ δεν θέλει να δει την πραγματικότητα 

ΔΝΤΗ αξιολόγηση για πρώτη φορά κλείνει χωρίς επιπλέον δημοσιονομική λιτότητα, είπε ο Τζανακόπουλος και τόνισε πως η απαίτηση του για μέτρα καθυστέρησε την αξιολόγηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε την ΝΔ ότι δεν θέλει να δει την πραγματικότητα και προσπαθεί να φέρει άλλα θέματα στην πολιτική ατζέντα. «Πρέπει να έρθουμε πιο κοντά στις κοινωνικές ομάδες τις οποίες εκπροσωπούμε», ανέφερε ο χαρακτηριστικά.

Ενόψει και της συζήτησης που θα γίνει τη Δευτέρα στη Βουλή για την οικονομία, υποστήριξε ότι η κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν πήρε τίποτα η κυβέρνηση, είναι "μια φάση πίσω" και ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να αποφύγουν τη συζήτηση, γιατί το αίτημα για τη συζήτηση είχε γίνει αμέσως μετά το Eurogroup και από τότε έχουν μεσολαβήσει πάρα πολλά.

Είπε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε και εν συνεχεία η θετική αντίδραση των αγορών διέψευσε τους καταστροφολόγους και πως συνεπώς δύο εβδομάδες μετά το Eurogroup και έπειτα, η πολιτική αντιπαράθεση λοξοδρόμησε, άρχισε να παίρνει κατευθύνσεις που δεν σχετίζεται με την οικονομία.

Τζανακόπουλος

Ο κ. υπογράμμισε ότι η ΝΔ δεν μπορεί να απαντήσει σε όλα αυτά γιατί δεν θέλει να δει την πραγματικότητα, και ότι, αντίθετα, με λανθάνοντα τρόπο -καθώς άλλα πράγματα προσπαθεί να φέρει στην πολιτική ατζέντα- θέλει να συνεχίζει την καταστροφολογία. Δεν πρόκειται να της βγει.