Ειρωνική απάντηση Τσακαλώτου: Δεν είπα ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κυβερνήσει η ΝΔ

Ειρωνική απάντηση Τσακαλώτου: Δεν είπα ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κυβερνήσει η ΝΔ
Ενημερώθηκε: 21/02/19 - 16:30

Το υπουργείο Οικονομικών απαντάει με μια ειρωνική ανακοίνωση στο σχόλιο της Νέας Δημοκρατίας που εξέφρασε τις «ευχαριστίες» της στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίο αποδόθηκε η φράση ότι είναι πιθανό να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNBC.

Στην ανακοίνωση του το ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για παρερμηνεία στην μετάφραση και ότι ο κ. Τσακαλώτος είπε το... ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ότι «δεν θεωρεί πιθανόν να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές». Ενώ αφήνει σαφείς αιχμές για την ευκολία με την οποία υιοθέτησε τα fake news των φίλα προσκείμενων σε αυτήν ΜΜΕ, κάτι που σύμφωνα με την ανακοίνωση «δείχνει γιατί το ενδεχόμενο να κυβερνήσει είναι και μη πιθανόν και ατυχές»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών:

 

«Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία σπεύδει να υιοθετήσει τα fake news των φίλα προσκείμενων σε αυτήν ΜΜΕ με ανακοινώσεις τραγικωμικές, δείχνει γιατί το ενδεχόμενο να κυβερνήσει είναι και μη πιθανό και ατυχές», επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου στο CNBC.

Ειδικότερα, από το υπουργείο διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

«Στο ακόλουθο λινκ https://www.cnbc.com/video/2019/02/21/greek-finance-minister-high-surplus-target-feeds-populists.html?&qsearchterm=tsakalotos

βρίσκεται το video με απόσπασμα της συνέντευξης τού υπουργού Οικονομικών. Στο 2ο λεπτό, όταν ο υπουργός Οικονομικών ερωτάται, σύμφωνα με το επίσημο αρχείο απομαγνητοφώνησης του CNBC:

Q: So let's imagine a scenario where New Democracy actually forms the next government. Would SYRIZA then given what you just said support Kyriakos Mitsotakis in getting that renegotiation from the creditors?

Απαντά:

Α. Of course, of course we did we wouldn't change our position just because new democracy was in power. I don't think it's very likely they will be in power but in the unlikely and unfortunate eventuality that they are in power of course.

Η ελληνική μετάφραση είναι:

Ερ: Ας φανταστούμε ένα σενάριο στο οποίο η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει την επόμενη κυβέρνηση. Θα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ (με δεδομένο αυτό που είπατε) τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία επαναδιαπραγμάτευση [σ.σ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα] με τους πιστωτές;

Απ: Φυσικά και δεν θα αλλάζαμε τις θέσεις μας επειδή η ΝΔ βρέθηκε στην εξουσία. Δεν θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό αλλά στο μη πιθανό και ατυχές σενάριο που βρεθεί στην εξουσία φυσικά».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η ΝΔ είχε κάνει λόγο «για την αυτονόητη πρόβλεψή του (του κ. Τσακαλώτου) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές».