Εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψεις - Νέο «χτύπημα» της κίνησης των «53»

Εμφύλιος στο ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψεις - Νέο «χτύπημα» της κίνησης των «53»
Ενημερώθηκε: 29/07/16 - 11:27

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις καταλήψεις στη Θεσσαλονίκη. Οικαταλήψεις είναι η αφορμή γιατί αιτία είναι οι αντιθέσεις, μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαφορετικές τάσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις. Αλλωστε οι καταλήψεις δεν είναι το μόνο θέμα στο οποίο εκφράζονται αυτές οι αντιθέσεις. Όμως όσο πλησιάζουμε προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιθέσεις εκδηλώνονται με κάθε αφορμή και αποκτούν και άλλη σημασία.

Ετσι λίγες ώρες μετά την εκκένωση των τριών κτιρίων στη Θεσσαλονίκη, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του στράφηκε κατά της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Νίκου Τόσκα. Να υπενθυμίσουμε ότι δεν ήταν η μοναδική φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται ενάντια στον αναπληρωτή υπουργό προστασίας του Πολίτη.

Τον Απρίλη ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε με επιτακτικό ύφος από την ηγεσία του υπουργείου να διερευνήσει την στάση των αστυνομικών δυνάμεων των ΜΑΤ κατά τα επεισόδια που στον Πειραιά μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και ομάδων αντιφασιστικών οργανώσεων. Ένα μήνα αργότερα, το Μάη και με αφορμή τη στάση της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για το Ασφαλιστικό, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε εξηγήσεις για τη χρήση δακρυγόνων και 37 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος έφεραν το θέμα στη Βουλή.

Χαρτακτηριστικότερη των αντιδράσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή του επικεφαλής της Νομαρχιακής οργάνωσης Θεσσαλονίκης που δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι μπορεί κάποιος που αισθάνεται ότι αδικείται να κάνει κατάληψη ακόμη και του Λευκού Πύργου.

Η εξήγηση του Ν. Τόσκα

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξή του στο Κόκκινο έδωσε την δική του εξήγηση .«Η επέμβαση στις καταλήψεις έγινε επειδή υπήρχαν εισαγγελικές παρεμβάσεις, κάποιες εδώ και μήνες, για τις καταλήψεις, αυτές καθορίζουν το πότε θα παρέμβει η ΕΛ.ΑΣ» είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι είναι διαφορετικό θέμα ο ΣΥΡΙΖΑ και διαφορετικό η κυβέρνηση.

Νίκος Κοτζιάς, Γιάννης Μπαλάφας και Νάσος Αθανασίου στηρίζουν Τόσκα

Ο υπουργός εξωτερικών μέσα από ανακοίνωση της κίνησης «Πράττω» της οποίας ηγείται, κάνει λόγο για «ξεκομμένες από το λαό καταλήψεις».

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε ο κ. Τόσκας από την κυβέρνηση, η «Κίνηση Πράττω», μέλος της οποίας είναι και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφέρει πως «το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να ασχολείται με την επέμβαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας για την τράπεζα Αττικής, ασχολείται με τον Αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, ο οποίος επιτελεί έργο στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, που του έχει αναθέσει ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας».

Και ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα δεν είναι «κολαούζος» της κυβέρνησης σημείωσε στα Παραπολιτικά fm ότι «ο κ. Τόσκας και η ηγεσία της αστυνομίας έχουν δώσει σημαντικά δείγματα πολύ προσεκτικών παρεμβάσεων».

Στήριξη στον Ν. Τόσκα έδωσε και ο βουλευτής Νάσος Αθανασίου μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό σταθμό SKAI.

«Δεν συμφωνώ με την επέμβαση της αστυνομίας στις καταλήψεις. Ωστόσο, δηλώνω ότι δεν πρέπει να δείχνουμε καμία ανοχή στην παραβατικότητα», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.

«Να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις των αλληλέγγυων», ζητούν οι «53»

Μετά το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και μεμονωμένα στελέχη του κόμματας θέση εναντίον των διώξεων των πήρε και η κίνηση των «53» οι οποίοι απαντώντας εμμέσως στο Νίκο Τόσκα, υπογραμμίζουν πως «είναι αυτονόητο ότι οι διώξεις των αλληλέγγυων θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα».

«Εμείς, από την πλευρά μας, έχουμε διαλέξει. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να νικήσει η αλληλεγγύη , η ανεκτικότητα και η δημοκρατία. Όσοι δικαιολογούν το χθεσινό χτύπημα σε αλληλέγγυους και χώρους φιλοξενίας προσφύγων θα μας βρούνε απέναντι τους. Είναι αυτονόητο δε, ότι οι διώξεις των αλληλέγγυων θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα», αναφέρουν μέσω της ιστοσελίδας τους commonality.gr και κατηγορούν την κυβέρνηση για πισωγύρισμα στο δόγμα «νόμος και τάξη», η επαναφορά του οποίου, αναφέρουν, «θα αποτελούσε θεμελιώδες σφάλμα της κυβέρνησης και θα ήταν φυσικά αδύνατο να γίνει ανεκτό από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και όλους όσοι τόσα χρόνια συμπορεύονται μαζί του στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο».

Ολες αυτές οι κατά καιρούς διαφωνίες - οι οποίες μάλιστα δικαιολούυνται με το «αφήστε όλα τα λουλούδια να ανθίσουν» -  σίγουρα είναι ένας τακτικισμός από την πλευρά του κυβερνητικού κόμματος. Το παιχνίδι της αντιπαράθεσης του ευαίσθητου κοινωνικά κόμματος με την αναγκασμένη να κάνει πράγματα που δεν πιστεύει κυβέρνηση βοηθά να διατηρείται ζωντανό το αριστερό προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ και να επιτυγχάνεται έτσι η ανοχή της κοινωνίας. Όμως τελευταία οι διαφωνίες εντός στο ΣΥΡΙΖΑ βαθαίνουν και αυτό καθιστά το επεικείμενο συνέδριο ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΝΔ: Ο κ. Τόσκας ή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπεύθυνος για την Δημόσια Τάξη;

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ ξανά! Τι λέει το κόμμα για την εκκένωση των καταλήψεων