Ένταση με ομογενείς σε ομιλία του Κατρούγκαλου στο Πανεπιστήμιο Columbia (video)

 
Ένταση με ομογενείς σε ομιλία του Κατρούγκαλου στο Πανεπιστήμιο Columbia (video)

Ενημερώθηκε: 01/04/19 - 22:01

Ένταση σε ομιλία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου και μάλιστα επί... αμερικανικού εδάφους!

Συμφωνία των Πρεσπών

Μπορεί η να αντιμετωπίζεται με εγκωμιαστικά σχόλια από την κυβέρνηση (μεταξύ άλλων και) των ΗΠΑ, όμως οι Ελληνικής καταγωγής πολίτες της χώρας έχουν αντίθετη γνώμη για αυτή και δεν δίστασαν μάλιστα να αποδοκιμάσουν τον ΥΠΕΞ Γιώργο Κατρούγκαλο, σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη.

Συνέντευξη Τσίπρα: Ναι, υπήρξε πολιτικό κόστος με την συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε σχετικά:

τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιώργο Βαρεμένο να δέχεται αποδοκιμασίες

Στην αίθουσα δημιουργήθηκε ένταση όταν ο κ. Κατρούγκαλος έγινε αποδέκτης των διαμαρτυριών ομογενών που βρέθηκαν στην αίθουσα, ανάμεσα τους και μέλη Παμμακεδονικών Ενώσεων. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ πάντως διατήρησε την ψυχραιμία του και επιχείρησε να ηρεμήσει τα πνεύματα. Υπενθυμίζεται, ότι ανάλογο περιστατικό έγινε πρόσφατα και επί αυστραλιανού εδάφους, με κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου στην Μελβούρνη.

Γιώργος Βαρεμένος: Οργισμένη απάντηση για τις αποδοκιμασίες στη Μελβούρνη (video)

Διαβάστε επίσης: 

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1 με την ένταση που δημιουργήθηκε μεταξύ του Γ. Κατρούγκαλου και ομογενών:

Τι αναφέρει ο «Εθνικός Κήρυκας» για το περιστατικό

Εθνικός Κήρυξ

Για το ίδιο θέμα η διαδικτυακή εκδοχή της ιστορικής εφημερίδας των ομογενών στις ΗΠΑ «» αναφέρει: Ενταση επικράτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Κολούμπια (Columbia University), στη Νέα Υόρκη, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν ομογενείς απηύθυναν ερωτήσεις σε έντονο ύφος διαφωνίας και τελικά αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από την αίθουσα.

Ειδικότερα, όλα ξεκίνησαν μετά την τοποθέτηση του Υπουργού, όταν έλαβε τον λόγο το στέλεχος της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, Χρήστος Κόμσιος, ρωτώντας για την παραχώρηση του ονόματος, όπως επίσης και για άλλα επιμέρους ζητήματα, όπως η γεωγραφική έννοια της Μακεδονίας.

Κατρούγκαλος

Ο κ. ζήτησε αρχικά από τους συντονιστές να επιτρέψουν τις ερωτήσεις, ακόμη και αυτού του περιεχομένου, επιμένοντας στην απάντησή του ότι η Συμφωνία είναι δίκαιη και συμφέρουσα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη γειτονική χώρα, όπως επίσης και ότι διασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή.

Στη συνέχεια, επικράτησε εκνευρισμός όταν δεν δόθηκε άμεσα ο λόγος σε άλλους ομογενείς, με αποτέλεσμα 8 – 10 άτομα να αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ορισμένοι εκ των οποίων φώναξαν τη λέξη «προδοσία», όπως φαίνεται και στο βίντεο του «Ε.Κ.».

«Για ποιον λόγο δεν ήρθατε στην Αστόρια να κάνετε αυτήν την ομιλία και να συζητήσετε με τους ομογενείς;», ανέφερε, σε έντονο ύφος, μια άλλη Ελληνοαμερικανίδα, πριν αποχωρήσει με ανάλογο τρόπο.

Μάλιστα, λίγο έλειψε να ξεφύγει η κατάσταση, όταν λίγο αργότερα ο πρόεδρος των Βορειοηπειρωτών της Νέας Υόρκης, Κωνσταντίνος Τσιούρης, ζήτησε να κάνει ερώτηση επίμονα, αλλά αρχικά ο συντονιστής τού διεμήνυσε ότι δεν υπήρχε χρόνος.

Συμφωνία των Πρεσπών.

Με τους υπεύθυνους ασφαλείας να του κάνουν συστάσεις και τελικά να τον απειλούν με αποβολή από την αίθουσα, ο κ. Τσιούρης είπε πως «ένα εκατομμύριο άτομα που διαμαρτυρήθηκαν στην Ελλάδα δεν είναι εθνικιστές» και εξέφρασε την αμφιβολία του εάν οι παρευρισκόμενοι στο πάνελ έχουν διαβάσει τη

Σχολιάζοντας αργότερα το περιστατικό, ο κ. Κατρούγκαλος, ο οποίος τόνισε πως δεν είχε κανένα πρόβλημα να ακούσει τις ερωτήσεις αυτών που διαφωνούσαν, είπε ότι ο καλύτερος δρόμος είναι να «πείθεις αυτούς που έχουν αντίθετη άποψη, με επιχειρήματα».

Παρόντες στην αίθουσα ήταν η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρία Θεοφίλη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Αναπληρωτής Μ.Α., Διονύσης Καλαμβρέζος και η πρόξενος Λάνα Ζωχιού.