Χ. Δούκας στην τελετή ορκωμοσίας: Η κοινωνική συμμετοχή και η παρέμβαση των πολιτών είναι αναγκαία συνθήκη για τις αλλαγές που έχει ανάγκη πόλη

 
Χ. Δούκας στην τελετή ορκωμοσίας: Η κοινωνική συμμετοχή και η παρέμβαση των πολιτών είναι αναγκαία συνθήκη για τις αλλαγές που έχει ανάγκη πόλη

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 28/12/23 - 15:38

«Μία Αθήνα πράσινη, καθαρή, ασφαλή και δημιουργική για όλους. Όπως την ονειρευόμαστε και όπως αξίζει στις προσδοκίας των Αθηναίων», υποσχέθηκε να δημιουργήσει ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, από την δημοτική αγορά Κυψέλης όπου ορκίστηκε μαζί με τη δημοτική Αρχή της πόλης, ενώ αμέσως μετά κατευθύνθηκε προς το παλιό δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά, για την τυπική τελετή της παράδοσης-παραλαβής του δήμου.

Με την υπογραφή των πρακτικών της ορκωμοσίας από τον Χάρη Δούκα ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο και εκπρόσωπους δημοτικών παρατάξεων. Μεταξύ των παρισταμένων στην κατάμεστη αίθουσα του κτιρίου ήταν ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, η πρ. υπουργός Λούκα Κατσέλη, ο Κ. Μπακογιάννης και ο πρώην δήμαρχος Γ. Καμίνης, βουλευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των Αρχών κλπ.

Στον χαιρετισμό του, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων επαναδιατύπωσε την δέσμευσή του να αλλάξει την Αθήνα. «Τα εμπόδια και οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν με κοινή προσπάθεια, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εξαιρέσεις».

Δήλωσε ότι ο δήμος ξαναγυρίζει στις γειτονιές, «εκεί που γράφεται καθημερινά ιστορία και η ζωή των ανθρώπων», απόφαση που υπογραμμίζει και ο συμβολισμός της επιλογής του συγκεκριμένου χώρου, για τον όρκο που δώσαμε πριν λίγο, να υπηρετήσουμε την πόλη και τους πολίτες, όπως είπε.

Ανέφερε ότι η δημοτική αγορά της Κυψέλης έχει έναν επιπλέον βαθύ συμβολισμό, αφού το «ιστορικό κτίριο του μεσοπολέμου απειλήθηκε πολλές φορές με κατεδάφιση και κατάφερε να διασωθεί χάρη στην κινητοποίηση των κατοίκων οι οποίοι «συζήτησαν, συνεργάστηκαν και κατάφεραν να μετατρέψουν το παρηκμασμένο ιστορικό κτίριο σε ένα εμβληματικό αυτοδιαχειριζόμενο χώρο πολιτισμού, εκπαίδευσης και ιδιαίτερης οικονομικής δραστηριότητας».

Η ανάπλαση της αγοράς, πρόσθεσε ο Χ. Δούκας, καταδεικνύει ότι οι άνθρωποι κρύβουν μέσα τους μία δύναμη αλλαγής των πραγμάτων, βελτίωσης, αντίστασης, ανατροπής, και η Αθήνα έδωσε στις πρόσφατες εκλογές το μήνυμα μιας άλλης προοπτικής για την πόλη. «Σε αυτή την Αθήνα θέλουμε να στηριχτούμε. Για αυτήν να αγωνιστούμε όλοι μαζί έξω από κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες». Υπογράμμισε ότι αυτό δεν αποτελεί προεκλογικό σύνθημα, αλλά σταθερή πεποίθησή του. Δήλωσε ότι γνωρίζει το βάρος της ευθύνης και τις δυσκολίες, αλλά και τη σημασία της συνεργασίας. «Χωρίς την υποστήριξή σας, τον διάλογο και τη συμμετοχή, δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η κοινωνική συμμετοχή και η παρέμβαση των πολιτών είναι αναγκαία συνθήκη για τις αλλαγές που έχει ανάγκη πόλη».

Αναφερόμενος στην προεκλογική περίοδο, είπε ότι βρέθηκε σε κάθε γειτονιά και μοιράστηκε τις αγωνίες με τους πολίτες, αναζητώντας, όχι ψηφοφόρους αλλά συνεργάτες σε ένα νέο εγχείρημα για την Αθήνα «και εσείς μου αποδείξατε ότι όλοι μαζί μπορούμε. Η ψήφος των Αθηναίων ήταν η υπογραφή σε ένα κοινωνικό συμβόλαιο τιμής για την Αθήνα, να κερδίσουμε ξανά το δικαίωμα στην πόλη, σε μια πόλη φιλική για τους κατοίκους, ελκυστική για τους επισκέπτες, με φιλόξενες οικονομικές δραστηριότητες, βιώσιμη και ανθεκτική σε παγκόσμιες απειλές, σύγχρονη και ανοιχτή σε προκλήσεις».

Ο νέος δήμαρχος της Αθήνας δήλωσε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει καθημερινά πολίτης, όπως οι αφιλόξενοι δρόμοι και οι πλατείες, οι σκοτεινές συνοικίες, η έλλειψη ελεύθερων χώρων και πάρκων, η ενεργειακή φτώχεια, η αναζήτηση στέγης, η έλλειψη προσβασιμότητας για τα ΑμεΑ, η απώλεια ζωών από καύσωνες και νεροποντές κά. Δεσμεύτηκε για την αντιμετώπισή τους, λέγοντας ότι για να αλλάξει σελίδα η Αθήνα υπάρχουν τρεις βασικές προϋποθέσεις:

1.  Όλες οι δράσεις να συνηγορούν σε μια καθαρότερη, περιβαλλοντικά φιλική πόλη, με ενεργειακές παρεμβάσεις, σημαντική αύξηση του πρασίνου, περιορισμό των ρύπων κ.ά. Κανόνας που θα διέπει όλες τις δράσεις της δημοτικής Αρχής, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς και όλα τα σχετικά έργα θα βρίσκονται σταθερά στην κορυφή αυτών των προτεραιοτήτων.

2. Ένα νέο μοντέλο διοίκησης του δήμου που θα τον καθιστά πιο αποτελεσματικό. Ήδη ανατέθηκε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης, συγκεκριμένη ατζέντα αρμοδιοτήτων και πλέον όλοι οι τομείς και οι δράσεις του δήμου έχουν ονοματεπώνυμο. Κάθε αιρετός θα έχει καθήκον σε καθημερινή βάση να κάνει πλήρη καταγραφή των προβλημάτων, να αντιμετωπίζει άμεσα τα θέματα της καθημερινότητα σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και να σχεδιάζει και να δρομολογεί βεβαίως παρεμβάσεις μεγαλύτερης εμβέλειας.

3. Μια νέα σχέση του δήμου με τον πολίτη, που θα διέπεται από την αρχή: καμία απόφαση ερήμην του. Όλες οι σημαντικές αποφάσεις θα παίρνονται μετά από δημόσια διαβούλευση με τους πολίτες, ώστε όλοι οι πολίτες να είναι παρόντες στο νέο γίγνεσθαι της Αθήνας.

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενος του δήμου, τους διαβεβαίωσε πως θα είναι δίπλα τους όταν λειτουργούν με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και το κατοίκων της. Τους διαβεβαίωσε ότι γνωρίζει τις δυσκολίες στην καθημερινότητά τους και ότι από κοινού θα επιχειρηθεί η βελτίωση της δημοτικής μηχανής.

Προς τους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους υπογράμμισε ότι το πρώτο μήνυμα είναι πως «δεν ξεχνάμε ούτε ένα λεπτό την εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες, να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας με κοινωνική συναίσθηση, αποτελεσματικότητα και με πλήρη διαφάνεια σε κάθε απόφαση».

Σε ό,τι αφορά τη σχέση του δήμου με την κεντρική κυβέρνηση και τους υπουργούς, ο κ. Δούκας ζήτησε να «μην σχεδιάζετε και αποφασίζετε ερήμην μας. Εμπιστευθείτε μας, δώστε μας τα εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να βελτιώσουμε τις πόλεις μας», συνεργαστείτε με τις αρχές των δήμων, με τη δημοτική αρχή της πρωτεύουσας, για να προχωρήσουν επιτέλους οι παρεμβάσεις που όλοι ομολογούμε ότι απαιτούνται, με το βλέμμα στραμμένο σε απαιτήσεις του 21ου αιώνα, όπως είπε.

Τέλος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της περιφέρειας, τους κάλεσε να σταθούν στο πλευρό του δήμου και να μεταφέρουν τη φωνή της Αθήνας και τον κατοίκων στη Βουλή, γιατί η «Αθήνα μας έχει όλους ανάγκη».

Στους χαιρετισμούς που ακολούθησαν, ο Κώστας Ζαχαριάδης, επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτή πόλη», ευχήθηκε «από καρδιάς» καλή επιτυχία στο νέο δήμαρχο. Χαρακτήρισε σημαντική τη σημερινή ημέρα, που «σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή» και δήλωσε ότι η παράταξη του θα σταθεί στο πλευρό της δημοτικής Αρχής, «δουλεύοντας όλοι μαζί ενωμένοι να κάνουμε την αλλαγή πράξη».

Ο Νίκος Σοφιανός διαβεβαίωσε ότι μαζί με τους συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα υπηρετεί με συνέπεια και μαχητικότητα τα συμφέροντα των συμπολιτών «Ελλήνων και μεταναστών, οι οποίοι σε αυτήν την γειτονιά συμβιώνουν αρμονικά». Δήλωσε ότι η παράταξη θα ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη των Αθηναίων, γιατί «τα προβλήματα απαιτούν άμεσες λύσεις και δεν έχουν χρόνο προσαρμογής».

Τέλος, ο Κώστας Παπαδάκης από την «Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα» δήλωσε την πρόθεση της παράταξης να αγωνιστεί για ένα δήμο που θα υπηρετεί τους πολίτες ενάντια στη στεγαστική κρίση, στις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Επίσης, δήλωσε τον δημοκρατικό και αντιφασιστικό προσανατολισμό της παράταξης και εξέφρασε την ικανοποίηση του, για την «αποτυχία της επανανομιμοποίησης της Χρυσής Αυγής σε αυτήν την διαδικασία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ