Η ΝΙΚΗ, ο ρόλος των μονών του Αγίου Όρους και η επίσκεψη Μητσοτάκη

 
mitsotakis-agion-oros

Ενημερώθηκε: 27/05/23 - 12:23

Αυτό που ήταν κοινό μυστικό επιβεβαίωσε με τον πιο εμφαντικό τρόπο ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος. Ότι, δηλαδή, η ΝΙΚΗ αντλεί σημαντική βοήθεια από συγκεκριμένες Μονές του Αγίου Όρους.

«Πρόκειται για τις διεργασίες και τα αποτελέσματα στους κόλπους της μειονότητας στο Νομό Ροδόπης, καθώς και η προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη Κομμάτων… », σημειώνει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον ηχηρό τρόπο τις πληροφορίες που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας περί ενός, αόρατου μεν υπαρκτού δε, νήματος που συνδέει το κίνημα ΝΙΚΗ και υποψηφίους βουλευτές του με παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, μοναστήρια, αντιεμβολιαστικά κινήματα, κινήματα κατά των αμβλώσεων...

Είναι προφανές ότι η επικείμενη επίσκεψη του ίδιου του κ. Κ. Μητσοτάκη, μαζί με τον γιό του Κωνσταντίνο, στη Μοναστική Πολιτεία του Άθω, δεν είναι άσχετη με την στάση πολλών στο Περιβόλι της Παναγίας. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των 4 χρόνων της πρωθυπουργίας του δεν μετέβη στο Άγιο Όρος.

Οι μονές Φιλοθέου και Καρακάλλου στηρίζουν τη ΝΙΚΗ καθώς επίσης σκήτες, κελλιά και εξαρτήματα μονών, ενώ… μέντορας του κόμματος είναι ο π. Ευθύμιος από το κελλί της Αναστάσεως-Καψάλα, το οποίο αποτελεί εξάρτημα της Ιεράς Μονής Σταυρονικήτας και βρίσκεται στις Καρυές.

Ο π. Ευθύμιος και η Μονή Φιλοθέου έχουν σηκώσει μεγάλο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΙΚΗΣ, βασιζόμενοι σε μια αντιεμβολιαστική ρητορική -η μονή Φιλοθέου έχασε 7 μοναχούς από κορωνοϊό και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα- αλλά και σε απόψεις που βασίζονται στο τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».

Επίσης είναι χαρακτηριστικό πως ο αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, Νικόδημου, ήταν υποψήφιος βουλευτής του κινήματος ΝΙΚΗ. Ο ασφαλιστής, Εμμανουήλ Γκλάβας, αδερφός του αρχιμανδρίτη Νικόδημου, ήταν υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου συγκέντρωσε 2.099 ψήφους και κατατάχθηκε 8ος στη σειρά. Στην ίδια περιφέρεια υποψήφια ήταν η γιατρός Βιορίκα Ματσουκατίδου με 2.796 ψήφους. Στο βιογραφικό της, έχει καταγωγή από την Τσάλκα της Γεωργίας, αναφέρεται ότι «από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού συμμετείχε ενεργά στη διαχείριση και αντιμετώπισή της, όμως και τοποθετήθηκε ξεκάθαρα κατά της χρήσης των πειραματικών σκευασμάτων και υπέρ άλλων αποτελεσματικών μεθόδων θεραπείας (π.χ. μονοκλωνικά αντισώματα κτλ.)».

Να σημειωθεί ακόμη ότι η Μονή Φιλοθέου είναι γνωστή για τις φιλορωσικές της σχέσεις και ο ηγούμενος Νικόδημος διατηρεί προσωπικές σχέσεις με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος την επισκέφτηκε δύο φορές τελευταία, το 2020 και το 2021, ενώ ο αδερφός του βοηθά στις αναστηλωτικές εργασίες τμήματος του μοναστηριού.

Γεγονός όμως είναι ότι στον Άγιον Όρος επικρατεί τις τελευταίες μέρες μεγάλη αναστάτωση, καθώς σημαντική μερίδα των αγιορειτών αντιδρούν στην εμπλοκή μονών ή μεμονωμένων μοναχών στην εκλογική διαδικασία, υποστηρίζοντας πως «το Περιβόλι της Παναγίας προσφέρεται για περισυλλογή και όχι για πολιτική» κι επιπλέον πως «το Όρος δεν πρέπει να εκπέμπει διχαστικά μηνύματα».

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει την επόμενη Ιερά Σύναξη, όπου πληροφορίες αναφέρουν πως κάποιοι ηγούμενοι θα ζητήσουν να εκδοθεί ανακοίνωση με την οποία θα τονίζεται ότι το Άγιον Όρος δεν έχει καμία σχέση με κανένα κόμμα και δεν εμπλέκεται στη διαδικασία των εκλογών.

Όσον αφορά το κίνημα ΝΙΚΗ, οι θέσεις του χαρακτηρίζονται από ρητορική κατά των εμβολίων, των μεταναστών, υπέρ του θρησκευτικού αρχαιοελληνικού προσανατολισμού, ομοφοβία και αναδεικνύουν το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια».

Το κόμμα αυτό διεκδικεί -με αξιώσεις όπως έδειξε η προηγούμενη κάλπη- την κοινοβουλευτική του παρουσία στην επόμενη Βουλή. Το ερώτημα όμως είναι το κατά πόσο αυτές οι θέσεις μπορούν να συμβάλλουν στη λειτουργία της δημοκρατίας και την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άγιον Όρος

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Voria.gr η επίσκεψη θα είναι προσκυνηματικού χαρακτήρα και αν τελικά ο κ. Μητσοτάκης και η συνοδεία του διανυκτερεύσουν στο Άγιον Όρος, αυτό θα γίνει είτε στη Μονή Βατοπεδίου είτε στη Σίμωνος Πέτρα, είτε στη Μονή Ξενοφώντος, η τελευταία μάλιστα ήταν αυτή που επισκέπονταν ο πατέρας του Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν βρισκόταν στο Όρος.

Στις Καρυές θα τον υποδεχτούν τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας και συγκεκριμένα ο Πρωτοεπιστάτης π.Χριστοφόρος ΙΒηρίτης, ο π.Νικηφόρος από τη Μονή Φιλοθέου, ο π. Θεόφιλος από τη Μονή Παντοκράτορος και ο π.Ιερώνυμος από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται το Άγιον Όρος ως αρχηγός πολιτικού κόμματος και ως εκ τούτου δεν μπορεί να του γίνει υποδοχή πρωθυπουργού, ούτε να τον δεχτεί η Ιερά Κοινότητα, καθώς συναντά μόνο εν ενεργεία αρχηγούς κρατών και πρωθυπουργούς.

Τέλος, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εισόδου του κόμματος ΝΙΚΗ στη βουλή, στο διάστημα που απομένει ως τις 25 Ιουνίου, ο Κ. Μητσοτάκης θα περιοδεύσει ξανά στη Βόρεια Ελλάδα, απ' όπου έλκει το σημαντικότερο ποσοστό των δυνάμεών του το κόμμα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ