Ν. Ανδρουλάκης: «Η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει το δάσος της Δαδιάς»

 
androulakis

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 30/08/23 - 16:21

Ευρεία σύσκεψη και διάλογο με φορείς και επιστήμονες για την αναπροσαρμογή των σχεδίων πρόληψης και δασοπροστασίας έγινε υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη το μεσημέρι στη Βουλή, ενόψει της αυριανής συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν καεί 1.600.000 στρέμματα γης και σε πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας οι ζημιές είναι καθολικές.

Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να προστατεύσει το κόσμημα της βιοποικιλότητας της χώρας, που ήταν το δάσος της Δαδιάς». «Ακόμη και σήμερα, δωδέκατη ημέρα, καίει η φωτιά. Έχουν καεί 800.000 στρέμματα» ανέφερε και σημείωσε πώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές σε όλη την Ευρώπη από το 2000 οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή πυρκαγιών με το σύστημα Copernicus.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημέρωσε για τις επισκέψεις του τις προηγούμενες μέρες στην Κομοτηνή και τον Έβρο όπου «η καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Σημείωσε ότι οι πληγέντες είναι σε απόγνωση και -όπως τόνισε- «πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς λαϊκισμούς και χωρίς ευχολόγια». «Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Οι μεγάλες προκλήσεις είναι εδώ και χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης με προτεραιότητα την πρόληψη» είπε.

Επισήμανε πώς ο ίδιος , ως ευρωβουλευτής, ασχολήθηκε πάρα πολύ με τα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής προστασίας και υπογράμμισε τον μεγάλο αγώνα, ώστε η Ευρώπη να αποκτήσει μέσα από κοινές παραγγελίες εναέρια μέσα για να αντιμετωπίσει αυτές τις κλιμακούμενες προκλήσεις, που δημιουργούνται ιδιαίτερα στη λεκάνη της Μεσογείου. «Όσα εναέρια και επίγεια μέσα και να πάρει η χώρα -όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες- εάν προτεραιότητα δεν είναι η ενίσχυση των σχεδίων πολιτικής προστασίας και η πρόληψη, δυστυχώς τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ