«Ο Κυριάκος έπρεπε να φτάσει και στους ηθικούς αυτουργούς του φιάσκου της ΟΝΝΕΔ»

«Ο Κυριάκος έπρεπε να φτάσει και στους ηθικούς αυτουργούς του φιάσκου της ΟΝΝΕΔ»
Ενημερώθηκε: 23/04/16 - 13:01
Συνέντευξη στην Ευτυχία Αδηλίνη

«Καθορισμένο αριθμό εκλεγμένων Αντιπροέδρων στη ΝΔ- μέχρι δύο» κατέθεσε με τροπολογία στο Καταστατικό ο Νικήτας Κακλαμάνης. Για το φιάσκο της ΟΝΝΕΔ ο Αντιπρόεδρος της Βουλής εκτιμά ότι η «οργή» του Κυριάκου Μητσοτάκη έπρεπε να φτάσει και στους ηθικούς αυτουργούς.

Τέλος, σχετικά με τη διεύρυνση της ΝΔ θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση το να ασπαστεί όποιος έλθει, όπως λέει στη ΝΔ, τις αρχές της ιδρυτικής της διακήρυξης.

PR: Κύριε Κακλαμάνη πριν ανοίξει τις εργασίες του το Συνέδριο εκφράσατε την διαφωνία σας για το θεσμό των Αντιπροέδρων. Πιστεύετε ότι η ΝΔ πρέπει να ψηφίσει στην αλλαγή του καταστατικού της και τον θεσμό του αιρετού Αντιπροέδρου;

Ν.Κ.: «Κυρία Αδηλίνη, σας αποκαλύπτω, ότι ήδη κατέθεσα σχετική τροπολογία-προσθήκη στο προσχέδιο του νέου καταστατικού της ΝΔ. Ζητώ να καθοριστεί συγκεκριμένος αριθμός αντιπροέδρων, που δεν θα είναι περισσότεροι από δύο. Παράλληλα, θα πρέπει να είναι μέλη της Κ.Ο. της ΝΔ, να εκλέγονται με μυστική ψηφοφορία και με μονοσταυρία από το συνέδριο του κόμματος. Η θητεία τους θα είναι διετής και θα μπορεί να ανανεώνεται -με την ίδια διαδικασία- στο συνέδριο του κόμματος. Όπως διαπιστώνετε, λοιπόν, δεν μένω στη διαφωνία αλλά προχωρώ και σε πρόταση...»

PR: Δεν θα είναι, όμως, μία ακόμη αφορμή για να μαζεύουν "κουκιά" οι ενδιαφερόμενοι;

Ν.Κ.: «Το αντίθετο. Περιορίζεται το φαινόμενο της ψηφοθηρίας σε δύο υποψηφίους και όχι σε... άπειρους. Για φανταστείτε να είχαμε π.χ. δέκα υποψήφιους αντιπροέδρους τι παιχνίδια συναλλαγών θα υπήρχαν και την αβεβαιότητα που θα προκαλούνταν στη Παράταξη. Η δε μονοσταυρία αποτελεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια κατεύθυνσης της ψηφοφορίας. Η πρόταση μου, λοιπόν, για την εκλογή των αντιπροέδρων ενισχύει την εσωκομματική δημοκρατία, ενώ η υποχρεωτική προέλευση τους από τη Κ.Ο. συμφωνεί και με την προϋπόθεση που τίθεται με το παρόν καταστατικό για την εκλογή του προέδρου του κόμματος... »

PR: Κύριε Κακλαμάνη οδηγηθήκατε σε ένα Συνέδριο με ανοικτές "πληγές" κυρίως δε μετά το φιάσκο της ΟΝΝΕΔ. Υπάρχει εσωστρέφεια στη ΝΔ;

Ν.Κ.: «Γνωρίζετε ότι δεν κρύβομαι πίσω από το δάχτυλο μου. Η ΝΔ τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή βρίσκεται σε μία μεταβατική φάση λόγω της αλλαγής στην αρχηγία της. Είναι λογικό να υπάρχουν κάποιες αναταράξεις, οι οποίες όμως δεν μπορούν να πλήξουν την συνοχή της. Έχουμε περάσει και μεγαλύτερες φουρτούνες και πρόσφατα μάλιστα... Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει σε επανίδρυση της ΟΝΝΕΔ δείχνει αποφασιστικότητα ηγέτη, να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι και να βάλει σε σύντομο πολιτικό χρόνο τη ΝΔ ξανά σε κυβερνητική τροχιά. Είναι κάτι άλλωστε, που επιτάσσεται για να γλιτώσει η χώρα από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Κατά την άποψή μου, ωστόσο, η "οργή" του Κ. Μητσοτάκη έπρεπε να φτάσει και στους ηθικούς αυτουργούς του φιάσκου της ΟΝΝΕΔ, κάτι που δεν έγινε»

PR: Μήπως, όμως, με τα όσα έγιναν υπάρχει, εν τέλει, ένας υπόγειος πόλεμος "βορρά-νότου" στη ΝΔ, με τυχόν υπόγεια συμμετοχή και στελεχών;

Ν.Κ.: «Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κόμμα... συνιστωσών. Υπάρχουν αρχές και αξίες, που κρατούν δεκαετίες και αποτυπώνονται ξεκάθαρα στην ιδρυτική της διακήρυξη, που φέρει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η Πατρίδα είναι πάνω απ' όλα, το κόμμα την υπηρετεί»

PR: Υπάρχουν φωνές που θεωρούν ότι λόγω της μη συμμετοχής της ΟΝΝΕΔ στο Συνέδριο αφενός δεν είναι αντιπροσωπευτικό και αφετέρου είναι αντικαταστατική η όποια ψηφοφορία. Τι απαντάτε;

Ν.Κ.: «Η ΟΝΝΕΔ αποτελούσε και θα αποτελεί το οξυγόνο της ΝΔ. Ήταν όμως απαραίτητο να ξεφύγει από τη λογική της επιχείρησης και των υπόγειων συναλλαγών, όπως προσπάθησαν κάποιοι να τη μετατρέψουν... Ναι, από τη μία μπορεί να λείψει η φωνή της νεολαίας μας από το συνέδριο. Από την άλλη όμως, μήπως θα ήταν χειρότερο να συμμετέχει ένα κομμάτι της, που θα είχε "εκλεγεί" χωρίς να στηθούν κάλπες; Θυμηθείτε το εξής: Στο εγγύς μέλλον η ΟΝΝΕΔ θα βρεθεί ξανά στη πρώτη γραμμή, όχι μόνο για τη ΝΔ αλλά για να βγει η Πατρίδα μας από το αδιέξοδο, που την οδήγησε η «πρώτη φορά Αριστερά»

PR: Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση του αριθμού της Πολιτικής Επιτροπής και η δραστική μείωση των ex oficcio, όπως ακούγεται, σας βρίσκει σύμφωνο;

Ν.Κ.: «Ο συνολικός αριθμός της νέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ θα φθάσει τα 200 μέλη. Υπενθυμίζω, ότι επί Κωνσταντίνου Καραμανλή (ιδρυτή) η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος αποτελείτο από 150 μέλη, όλα εκλεγμένα»

PR: Τελικά, η ΝΔ πρέπει να κάνει άνοιγμα σε στελέχη άλλων χώρων και να τα συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτιά της;

Ν.Κ.: «Η ΝΔ δεν έκλεισε ποτέ τις πόρτες της σε κανέναν. Το θέμα είναι, ότι όσοι τις περνούν θα πρέπει να κάνουν δεκτά τα όσα αναφέρει η ιδρυτική μας διακήρυξη. Αν συμφωνούν, είναι καλοδεχούμενοι. Αν όχι, τότε ας μείνουν στο πολιτικό τους περιθώριο... Για μένα η διεύρυνση ξεκινά από την κοινωνία και καταλήγει στα στελέχη. Ο Λαός μας είχε εγκαταλείψει, σ' αυτόν προσβλέπουμε».

PR: Για παράδειγμα συμφωνείτε με το δημόσιο κάλεσμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη;

Ν.Κ.: «Ισχύει, ό,τι προανέφερα...»

PR: Είστε αισιόδοξος ότι θα κλείσει η αξιολόγηση, πριν το Πάσχα, όπως λέει κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός;

Ν.Κ.: «Το ζήτημα δεν είναι να κλείσει η αξιολόγηση αλλά τι κόστος θα έχει αυτό για τον απλό κόσμο. Κι αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, με το ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο, το κόστος θα είναι πολύ-πολύ μεγάλο και θα έχει την υπογραφή Αλέξης Τσίπρας...»

PR: Θα έχει απώλειες ο Σύριζα σε επίπεδο βουλευτών στη ψήφιση των Νομοσχεδίων (Φορολογικό-Ασφαλιστικό);

Ν.Κ.: «Νομίζω, όχι. Και ξέρετε γιατί; Επειδή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν, ότι δεν έχουν πολιτικό μέλλον. Θα εξαντλήσουν, λοιπόν, τα χρονικά περιθώρια μέχρι τη τελική πτώση»

PR: Η ΝΔ είναι έτοιμη για τυχόν αιφνιδιασμό για πρόωρες εκλογές;

Ν.Κ.: «Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι...»

PR: Αν, τελικά, στηθούν κάλπες που βάζει τον πήχη η ΝΔ;

Ν.Κ.: «Η ΝΔ είναι... καταδικασμένη, να διαχειρίζεται τις τύχες του Τόπου. Είναι στο DNA της και το ίδιο θα επιδιώξει οποιαδήποτε στιγμή κληθεί να το κάνει...»