Παραιτήθηκε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ - Έκτακτες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία

Παραιτήθηκε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ
Ενημερώθηκε: 10/07/19 - 01:31

Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζήτησε την παραίτηση του Αρχηγού ο οποίος του την υπέβαλλε αμέσως.

Είχε προηγηθεί, στις επτά χθες το απόγευμα, στο υπουργείο, έκτακτη σύσκεψη ανώτατων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία, όμως, δεν ήταν παρόντες ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αριστείδης Ανδρικόπουλος και ο υπαρχηγός Μιχάλης Καραμαλάκης και οι Επιθεωρητές της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες το βράδυ της Τρίτης 9/7 -μετά το πέρας της σύσκεψης- ο υπουργός ζήτησε την παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ και έτσι αναμένεται να ακολουθήσει έκτακτο ΚΥΣΕΑ για την τοποθέτηση νέου Αρχηγού στο σώμα αλλά και για τα υπόλοιπα πρόσωπα της φυσικής ηγεσίας.

Στη σύσκεψη ο κ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε αναλυτικά στοιχεία για το ανθρώπινο δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ, γεγονός που ερμηνεύεται ως προάγγελος έκτακτων κρίσεων.

Να θυμίσουμε ότι ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος είχε προκαλέσει τα κόμματα την προεκλογική περίοδο με την παρουσία του στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Συντάγματος με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα

Αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη

 

Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ κατά της νέας κυβέρνησης. Η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη με ανακοίνωσή της κάνει λόγω περί «ρεβανσιστικών επιθέσεων της νέας Δεξιάς», υπενθυμίζοντας τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη «για αξιολόγηση χωρίς κομματικά κριτήρια στις θέσεις ευθύνης».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι «οι έκτακτες κρίσεις που θα γίνουν στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας θα έχουν κομματικά χαρακτηριστικά».

Αντίδραση και από το ΚΙΝ.ΑΛ.

 

Την πρώτη αντίδραση κατά της κυβέρνησης και από το Κίνημα Αλλαγής προκάλεσε το θέμα της μεταφοράς της αρμοδιότητας των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 
Στην ανακοίνωσή του το ΚΙΝ.ΑΛ. ζητεί να ανακληθεί η απόφαση αυτή «που δήθεν αναβαθμίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε βάρος της Δικαιοσύνης και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» όπως αναφέρει.

Και σημειώνει πως «η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και προϋπόθεση ελευθερίας. Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί  με συμβολισμούς. Η ιδεοληψία του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε σε όλους μας. Ήρθε η ώρα για πολιτικές που ενώνουν και δεν διχάζουν. Η αντικατάσταση των ιδεοληψιών  του ΣΥΡΙΖΑ από αυτές της Νέας Δημοκρατίας θα λειτουργήσουν σε βάρος της χώρας και των πολιτών της».

Στο πλευρό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παλιοί του συνεργάτες

 

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει επιλέξει να βρίσκονται στο πλευρό του οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκε όταν στο παρελθόν είχε και πάλι το τιμόνι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Έτσι εκτός από τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου – με τον οποίο είχε συνεργαστεί στενά στο παρελθόν ο κ. Χρυσοχοΐδης- ρόλο άτυπου συμβούλου αναμένεται να αναλάβει και ο πρώην αρχηγός της ΕΛΑΣ, Φώτης Νασιάκος.