Προκλητικό δημοσίευμα του BBC για «μακεδονική» μειονότητα-Ανακοίνωση της Ν.Δ.

Προκλητικό δημοσίευμα του BBC για «μακεδονική» μειονότητα-Ανακοίνωση της Ν.Δ.
Ενημερώθηκε: 24/02/19 - 14:00

Προκλητικό άρθρο του BBC με τίτλο «Η αόρατη μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα», που κάνει λόγο για μια «αόρατη» και «καταπιεσμένη» «μακεδονική μειονότητα» στην Ελλάδα, προκαλεί έντονες αντιφάσεις στην Αθήνα.

Στο ανιστόρητο άρθρο του, το βρετανικό δίκτυο φιλοξενεί συνεντεύξεις ανθρώπων που κάνουν λόγο για την υποτιθέμενη «καταπιεσμένη» μειονότητα.

«Με την επικύρωση μιας συμφωνίας με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που άλλαξε πρόσφατα το όνομά της, η Ελλάδα έχει σιωπηρά αναγνωρίσει την ύπαρξη Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας. Και όμως έχει αρνηθεί την ύπαρξη της δικής της Μακεδονικής μειονότητας εδώ και δεκαετίες, λέει η Μαρία Μαργαρώνη. Θα αλλάξει κάτι τώρα;», γράφει το ρεπορτάζ του BBC.

Φιλοξενεί επίσης της δηλώσεις ενός συνταξιούχου δικηγόρου, του κ. Φωκά, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα περιγράφει «την επίπονη ιστορία της μη αναγνωρισμένης σλαβόφωνης μειονότητας της Ελλάδας».

«Για σχεδόν έναν αιώνα, η Μακεδόνες στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί με καχυποψία και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δεχθεί διώξεις, παρότι η παρουσία τους εκεί δεν γίνεται εκεί σχεδόν από κανέναν», συμπληρώνει ο κ. Φωκάς μιλώντας στο BBC.

ΝΔ: Να ξεκαθαρίσει άμεσα ο πρωθυπουργός ότι δεν υφίσταται «εθνική μακεδονική μειονότητα»

Ανακοίνωση για το ρεπορτάζ του BBC, εξέδωσε η ΝΔ, με την οποία καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να πράξει σήμερα κι όλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα «εθνικής μακεδονικής μειονότητας» δεν υφίσταται στην Ελλάδα».

Αναλυτικα η ανακοίνωση της ΝΔ έχει ως εξής:
 
«Δεν πέρασε ούτε ένα μήνας αφότου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προειδοποιούσε από το βήμα της Βουλής για τους κινδύνους της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Ήδη κάποιοι έχουν φροντίσει με αναρτήσεις τους, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως μέλη της “Εθνικής Μακεδονικής Μειονότητας”, να πανηγυρίζουν για τη Συμφωνία την οποία εσείς υπογράψατε. Σήμερα το έκαναν. Εκεί μας οδηγεί η πολιτική σας κ. Τσίπρα. Θα τα βρούμε μπροστά μας αυτά τα προβλήματα σε βάθος χρόνου”. Η απάντηση τότε του κ. Τσίπρα ήταν ότι η Νέα Δημοκρατία υποθάλπει τον εθνικισμό. 
 
Το BBC σήμερα με εκτενές άρθρο του υιοθετεί τον ανήκουστο ισχυρισμό ότι “στην Ελλάδα κατοικεί εδώ και χρόνια μια καταπιεσμένη μακεδονική μειονότητα”. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πράξει σήμερα κιόλας το αυτονόητο: να ξεκαθαρίσει άμεσα, κατηγορηματικά και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ζήτημα “εθνικής μακεδονικής μειονότητας” δεν υφίσταται στην Ελλάδα. Πόσο μάλλον όταν το δημοσίευμα επικαλείται την ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή. Η ευθύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις βλαπτικές συνέπειες της για τη χώρα μας, ανήκει ακέραιη στην κυβέρνηση και τους πρόθυμους υποστηρικτές της».

Δείτε το ανιστόρητο και προκλητικό άρθρο του BBC: Greece's invisible minority - the Macedonian Slavs