Σήμερα o 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία - Χαμηλές προσδοκίες

 
Σήμερα o 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία - Χαμηλές προσδοκίες

Ενημερώθηκε: 22/02/22 - 12:58

Πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα ο 64ος γύρος των λεγόμενων διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, με φόντο τις συνεχείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και του ίδιου του Τούρκου Προέδρου, που θέτουν ζήτημα κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά και την εκτόξευση απειλών.

Ο προηγούμενος γύρος των διερευνητικών επαφών πραγματοποιήθηκε στην τουρκική πρωτεύουσα στον απόηχο της δεύτερης επιστολής Σινιρλίογλου στον ΟΗΕ που έθετε ζήτημα σύνδεσης της κυριαρχίας με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Και όπως φαίνεται και σε αυτόν τον γύρο, αυτό θα είναι το κυρίαρχο θέμα.

Το στίγμα έδωσε και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας το Σάββατο σε συνέδριο στη Λευκωσία, που σημείωσε ότι «κανένα ζήτημα, καμία διαφορά δεν είναι εκτός δυνατοτήτων επίλυσης, αρκεί όλες οι πλευρές που μάχονται για αυτή την επίλυση να έχουν κοινό σημείο εκκίνησης, κοινό πλαίσιο κανόνων και πλαίσιο αναφοράς», παραπέμποντας και στις συμφωνίες που έχει κάνει η Ελλάδα για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με χώρες της περιοχής.

Εξάλλου, χθες στο πλαίσιο προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία και «στα θέματα της θετικής ατζέντας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα» ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννης, είχε συνάντηση εργασίας με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σ. Ονάλ, την τρίτη μέσα σε έναν χρόνο, με τις δυο πλευρές να εκφράζουν «ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί» σε μια σειρά από θέματα. Χθες στο επίκεντρο μπήκαν και «οι εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις των δύο χωρών, οι προοπτικές συνεργασίας στους τομείς των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων».