Συνταγματική Αναθεώρηση: Υπερψηφίστηκε η αποσύνδεση εκλογής ΠτΔ με πρόωρες εκλογές

Συνταγματική Αναθεώρηση: Υπερψηφίστηκε η αποσύνδεση εκλογής ΠτΔ με πρόωρες εκλογές
Ενημερώθηκε: 14/03/19 - 21:59

Συνταγματική Αναθεώρηση: Υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής με 224 ψήφους, έναντι 221 στην προηγούμενη ψηφοφορία, το άρθρο 32 παρ. 4 και 5 για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Πλέον, στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή, θα μπορεί να εγκριθεί το περιεχόμενό του με 151 ψήφους. Παράλληλα, Με 156 ψήφους εγκρίθηκε το άρθρο 3 για την θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους.

Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει ριζικά με την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, αμέσως μετά τις προσεχείς εθνικές εκλογές.Αφού πλέον η εκάστοτε κυβέρνηση θα έχει μπροστά της «καθαρή» τετραετή θητεία, χωρίς να έχει το φόβο μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, εξαιτίας της αδυναμίας εκλογής του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της χώρας.

Υπάρχει, ωστόσο, και μια δεύτερη παράμετρος που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ' όψιν: όσες διατάξεις υπερψηφίζονται από την παρούσα Βουλή με ενισχυμένη πλειοψηφία άνω των 180 ψήφων, όπως συνέβη με το άρθρο 32, αναθεωρούνται από την επομένη (αναθεωρητική) Βουλή με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Αυτό, πρακτικά, συνεπάγεται πως η επόμενη κυβέρνηση, εφόσον εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, θα μπορεί να αλλάξει την επίμαχη διάταξη κατά το δοκούν, προωθώντας δικό της πλάνο αναθεώρησης επί του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος.

Εξάλλου, υπερψηφίστηκε και το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο του ελληνικού κράτους με 156 ψήφους έναντι 151 ψήφων που είχαν συγκεντρωθεί κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, πριν από περίπου ένα μήνα στη Βουλή.

Συνολικά αναθεωρητέες κρίνονται 49 προτάσεις, 16 από τις οποίες συγκέντρωσαν πάνω από 180 ψήφους.

Σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη

 

Είχε προηγηθεί μια θυελλώδης συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, να «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «παιχνίδια με το Σύνταγμα». «Κάποιοι επέλεξαν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα» είπε και συνέχισε: «Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι κρίσιμη ειδικά τώρα που η χώρα μας εξέρχεται από μια ιδιότυπη κατάσταση εξαίρεσης που επιβλήθηκε μετά τη χρεοκοπία του 2010».

Από την πλευρά του, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε ολέθριες προτάσεις για το Σύνταγμα ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν κατέθεσε καμία πρόταση για σημαντικά ζητήματα, που αφορούν το παρόν και το μέλλον.