Τσίπρας: Να ολοκληρώσουμε τάχιστα την 2η αξιολόγηση

Τσίπρας: Να ολοκληρώσουμε τάχιστα την 2η αξιολόγηση
Ενημερώθηκε: 06/11/16 - 15:42

«Θέλω να καλωσορίσω τους νέους και τις νέες από εσάς και να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη στα καινούρια σας καθήκοντα», είπε ο Πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του στου υπουργικό συμβούλιο.

«Θέλω όμως και στους παλαιότερους να πω ότι ο ρόλος τους τώρα είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν. Διότι ο χθεσινός ανασχηματισμός είναι για μένα μια τομή μέσα στη συνέχεια», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «Και αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη., ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην εισήγησή του στην σημερινή συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου».

Τόνισε ότι επίσης ότι « βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων. Τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει.»

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «Τώρα όμως έχει έρθει ο καιρός για να γυρίσουμε σελίδα. Από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο. Στη περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη».

«Η μεγάλη, όμως, μάχη για την δίκαιη ανάπτυξη και την ανάκτηση της εργασίας πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας για να συμπληρώσει ότι «Ο μεγάλος Εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας. Να προσεγγίσουμε δηλαδή τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να τη μειώσουμε στο 10%, Προϋπόθεση όμως για να το πετύχουμε όμως αυτό σε 4-5 χρόνια, είναι να πάρουμε σήμερα τις σωστές αποφάσεις και τις αναγκαίες επιλογές

Εν συνεχεία σημείωσε πώς «Πρώτα από όλα να ολοκληρώσουμε τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος την 2η αξιολόγηση. Χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργίες και άσκοπες καθυστερήσεις. Και αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους»

Στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «βλέπουμε σήμερα την ηγεσία της ΝΔ να επιμένει στην ίδια πολιτική γραμμή ταυτιζόμενη με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περαιτέρω απορρύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία».

«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί αυτό το αποτυχημένο μοντέλο» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

«Η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της. Τα Υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα. Είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού, επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει και θα κλείσει στην ώρα της. Ώστε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να μπορέσουμε να έχουμε θετικές αποφάσεις. Να ανοίξει δηλαδή η συζήτηση για τα συγκεκριμένα μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους» τόνισε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας πως

«Πρόκειται για ένα δίκαιο στόχο στη διεκδίκηση του οποίου δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει πλέον ανοιχτά ότι δικαιούμαστε. Και νομίζω εξάλλου ότι αυτό το νόημα έχει και η επικείμενη επίσκεψη του Αμερικάνου Προέδρου Μπαρακ Ομπάμα σε λίγες μέρες. Να δοθεί έμφαση αλλά και στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την ρύθμιση του ελληνικού εξωτερικού χρέους και την επιστροφή στην ανάπτυξη».

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. και τα παλαιά κόμματα ότι προτιμούν η χώρα να σέρνεται και προειδοποίησε ότι αυτή η κυβέρνηση «δεν θα γίνει ποτέ αρεστή από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Ο λόγος είναι απλός. Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ κομμάτι του χρεοκοπημένου αυτού συστήματος».

«Ο πόλεμος που θα δεχθούμε θα είναι ανελέητος. Το παλαιό σύστημα θα διεκδικεί την παλινόρθωσή του ακόμα και σε βάρος της χώρας. Η μάχη για το τηλεοπτικό τοπίο αποτέλεσμα ακόμα ένα επεισόδιο σε αυτόν τον πόλεμο» τόνισε.

Αναφέρθηκε στην «έντιμη μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες» και υπογράμμισε ότι «η απόφαση του δικαστηρίου μας δεσμεύει, ο νόμος εξακολουθεί να ισχύει στο σύνολό του εκτός από το σκέλος των αρμοδιοτήτων».

«Η απόφαση για τις αρμοδιότητες δεν έγινε από επιλογή αλλά από ανάγκη επειδή δεν υπήρχε ΕΣΡ με επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Η Ν.Δ. υπονόμευσε τη σύσταση παραβιάζοντας τις διατάξεις» σημείωσε.

Τόνισε ότι πλέον κανείς δεν ισχυρίζεται ότι διαγωνισμός δεν πρέπει να γίνει και ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει τίμημα για τις άδειες.

Όπως είπε «η Ν.Δ. δεν έχει καμία δικαιολογία να συνεχίσει να αρνείται τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει αλλιώς η άρνησή της θα αποτελεί διαρκή θεσμική εκτροπή».

Προειδοποίησε ότι «κανείς δεν θα εκπέμπει ως καταληψίας δημόσιων συχνοτήτων όσα κι αν είναι τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεράσουμε. Η επιστροφή στο προηγούμενο γεγονός δεν είναι επιλογή».

Διαβεβαίωσε ότι η δέσμευση για ενίσχυση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης, παιδικών σταθμών και πρόσληψης νοσηλευτών θα ισχύσουν ανεξάρτητα από τα έσοδα για τις τηλεοπτικές άδειες.