Wall Street Journal και Γερμανοί βλέπουν πρόωρες εκλογες

 
Wall Street Journal και Γερμανοί βλέπουν πρόωρες εκλογες

Ενημερώθηκε: 12/12/16 - 23:17

Εκλογές βλέπουν η Wall Street Journal άλλα και γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Σε σημερινό της άρθρο η Wall Street Journal κάνει λόγο για μια κυβέρνηση με φθίνουσα πολιτική αντοχή που βρίσκεται αντιμέτωπη με την άκαμπτη στάση και τις απαιτήσεις των δανειστών γεγονός που μπορεί να την οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. «Αρωμα» πρόωρων εκλογών βλέπει ο γερμανικός τύπος.

Αρκετές γερμανικές εφημερίδες κάνουν αναφορά στην έγκριση του προϋπολογισμού για το 2107 το βράδυ του Σαββάτου από την κυβερνητική πλειοψηφία. Και δίνουν έμφαση σε μια αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα, ότι πρόκειται για τον πρώτο αναπτυξιακό προϋπολογισμό από τότε που ξεκίνησε η κρίση στη χώρα.

Το άρθρο της Wall Street Journal

Wall Street Journal.

Μετά από ένα χρόνο σχετικής ηρεμίας, η ελληνική κρίση πλησιάζει σε πιθανό οριακό σημείο, καθώς μία κυβέρνηση με φθίνουσα πολιτική αντοχή βρίσκεται αντιμέτωπη με την άκαμπτη στάση και τις απαιτήσεις των δανειστών, γράφει σε σημερινό της άρθρο η

Όπως επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το 2017, έχοντας χάσει την ελπίδα να κερδίσει παραχωρήσεις εκ μέρους της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση χρέους και τη λιτότητα.

Το δημοσίευμα μεταδίδει τα σχόλια Ελλήνων αξιωματούχων ότι δεν υπάρχει απόφαση για εκλογές, όπως και ότι θα επανεξετάσουν την κατάσταση των διαπραγματεύσεων τον Ιανουάριο, αφού πρώτα πιέσουν εκ νέου τους δανειστές να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία.

«Οι εκλογές θα επέτρεπαν στον ΣΥΡΙΖΑ να αποδράσει από τις πιέσεις ενός αντιδημοφιλούς προγράμματος διάσωσης, του οποίου τα μαθηματικά έριξαν τελικά κάθε ελληνική κυβέρνηση από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και οι προκάτοχοί του, πασχίζει για να πετύχει τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, σε μία τραυματισμένη από την ύφεση και κουρασμένη από τη λιτότητα χώρα», αναφέρει η Wall Street Journal.

Τυχόν αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης το 2017 θα αποτελούσε μία ακόμη δοκιμασία για τη συνοχή της ΕΕ, που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των ευρωσκεπτικιστών λαϊκιστών σε μία σειρά κρίσιμων εκλογών την επόμενη χρονιά, τονίζει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν ελάχιστη όρεξη για νέο ελληνικό δράμα. Το ίδιο ελάχιστη είναι όμως και η προθυμία προκειμένου να αποφευχθεί αυτό.

«Ο στριμωγμένος κ. Τσίπρας, που αναμένεται να έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας τις επόμενες ημέρες, εξέπληξε τους Έλληνες και τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα με δημοσιονομικά δώρα που θεωρούνται ευρέως ως προετοιμασία για την επιλογή των εκλογών. Υποσχέθηκε σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους ένα χριστουγεννιάτικο δώρο ύψους 300-800 ευρώ. Επίσης ανέστειλε την προγραμματισμένη αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που έχουν υποδεχθεί μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι θα εξετάσουν αν οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα συμβαδίζουν με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας», σημειώνει το δημοσίευμα.

Οι πρόωρες εκλογές θα οδηγούσαν σε ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και σε σχηματισμό κυβέρνησης από τη ΝΔ, παραδέχθηκαν στην WSJ κομματικά στελέχη. Όπως τόνισαν, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ σε πιθανές εκλογές θα ήταν να αποφύγει την συντριπτική ήττα, έναν κίνδυνο που θεωρούν πιθανό αν συνεχίσουν για καιρό χωρίς υποχωρήσεις από τους δανειστές.

Εκλογές βλέπουν και οι Γερμανοί

πρόωρων εκλογών

«Αρωμα» βλέπει ο γερμανικός τύπος.

Η Tagesspiegel του Βερολίνου ανατρέχει σε παλαιότερα μεταμεσονύχτια «καρδιοχτύπια» των ευρωπαίων εταίρων, όταν η κρίση ήταν στο απόγειό της, για το κατά πόσο θα περνούσαν τα μέτρα λιτότητας, από τα οποία κρινόταν και η χορήγηση της επόμενης δόσης.
«Αυτήν τη φορά το κλίμα ήταν σχετικά πιο χαλαρό. Ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2017 με μια ισχνή πλειοψηφία των 152 από τους 298 παρόντες βουλευτές, αλλά κανείς δεν αμφέβαλε ότι θα το κατάφερνε, γιατί η υποστήριξη του κοινοβουλίου θεωρείται σταθερή παρά το οριακό αποτέλεσμα», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Το αντίθετο συμβαίνει με το λαό. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η ΝΔ βρίσκεται σταθερά μπροστά. Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι στα δύο χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες ζημιές από οποιαδήποτε κυβέρνηση παλαιότερα. Ωστόσο ο έλληνας πρωθυπουργός δείχνει αισιόδοξος και πιστεύει ότι το 2017 θα φέρει επιτέλους την ποθητή αλλαγή στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης ποντάροντας και στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ που θα επέτρεπε στη χώρα του την επιστροφή στις αγορές. Το ότι παρά τα αρνητικά γι' αυτόν προγνωστικά πιστεύει ότι θα βρίσκεται στο τιμόνι της κυβέρνησης και του χρόνου, το έκανε σαφές κατά την ομιλία του στη Βουλή».

Χάνει το λαϊκό έρεισμα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

13η σύνταξη

Στην επίσης γερμανική εφημερίδα Kölner Sadt Anzeiger ο ανταποκριτής της στην Αθήνα βλέπει «άρωμα» εκλογών λόγω των παροχών () που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός σε χαμηλοσυνταξιούχους από το πλεόνασμα.
Στην ανταπόκρισή του περιγράφει το βαρύ κλίμα στην κοινωνία από τις μαζικές αυξήσεις των φόρων, τις μειώσεις των συντάξεων και το υψηλό ποσοστό ανεργίας. «Εάν κατέφευγε σε πρόωρες εκλογές, θα ήταν μια απόπειρα λύτρωσης. Βέβαια οι πιθανότητες επιτυχίας είναι περιορισμένες, αλλά θα είχε την ευκαιρία να σταματήσει την ακάθεκτη πορεία της συντηρητικής αντιπολίτευσης προς την αυτοδυναμία (...). Όσο περισσότερο περιμένει, τόσο μεγαλύτερο γίνεται το προβάδισμα της αντιπολίτευσης».

Σχετικά θέματα:

Δυσαρεστημένο το ΔΝΤ από τη συμφωνία της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%

Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της "13ης σύνταξης"

Από τη Νίσυρο, απ' όπου θα ανακοινώσει μέτρα για τη νησιωτική πολιτική, στη Μέρκελ ο Τσίπρας

Κ. Μητσοτάκης στο «Newsweek»: Ο λαϊκισμός στην Ελλάδα έχει τελειώσει

Deutsche Welle

Πηγή: