Υπουργείο Εργασίας: Σαρωτικές αλλαγές με την έγκριση της ΤΡΟΙΚΑ (ΕΓΓΡΑΦΑ)

 
Υπουργείο Εργασίας: Σαρωτικές αλλαγές με την έγκριση της ΤΡΟΙΚΑ (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Ενημερώθηκε: 29/08/17 - 23:37

Υπουργείο Εργασίας: Σαρωτικές αλλαγές στα εργασιακά και τα ασφαλιστικά, προβλέπει το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης.

Το νομοσχέδιο που, όπως διατείνεται το υπουργείο έχει την έγκριση της ΤΡΟΙΚΑ, προβλέπει ρυθμίσεις για τους εξής τομείς: εργασιακά, διοικητικά θέματα του υπουργείου, διατάξεις για τα άτομα με αναπηρία και για τους κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και ασφαλιστικές ρυθμίσεις.

Η Εφη Αχτσιόγλου, το πρωί της Τρίτης, παρουσίασε τους τέσσερις άξονες στα εργασιακά:

  • Αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία - Απλήρωτη εργασία
  • Σύνδεση της δραστηριότητας με την ασφάλιση, όχι της ιδιότητας
  • Προστασία της αναπηρίας
  • Ρύθμιση και για να ξεμπλοκάρουν οι επικουρικές
    1. Ηλεκτρονική αναγγελία

      Η υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι δημιουργούνται πρόσθετες υποχρεώσεις για ηλεκτρονική αναγγελία των εργοδοτών, όπως υποχρεωτική εκ των προτέρων ηλεκτρονική αναγγελία της υπερωριακής εργασίας.

      Σήμερα, γίνεται μόνο χειρόγραφα, ενώ ηλεκτρονικά έναν μήνα μετά.

      Γίνεται υποχρεωτική, επίσης, η ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου, που θα πρέπει να συνυπογράφεται από αυτόν, κάτι που μέχρι σήμερα δεν γινόταν και πολλές φορές εργαζόμενοι αιφνιδιάζονταν, καθώς δηλώνονταν ότι έχουν οικειοθελώς αποχωρήσει, ενώ ήταν ακόμη στην εργασία τους.

      Μπαίνει τάξη στα οικοδομικά και τεχνικά έργα, με υποχρεωτικές ηλεκτρονικές αναγγελίες για τους εργαζόμενους, ενώ μέχρι σήμερα υπήρχε μόνο ένα χειρόγραφο βιβλίο.

      Απλήρωτη εργασία

      Για την απλήρωτη εργασία, ενώ το Δίκαιο την αντιμετώπιζε ως εξαιρετική περίπτωση, έχει γίνει «κανόνας» στην κοινωνία μας, ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου.

      Προβλέπεται πλέον δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής από τον εργαζόμενο εις βάρος του εργοδότη. Να μπορεί, δηλαδή, ο εργαζόμενος να την εκτελέσει σε βάρος της περιουσίας του εργοδότη, σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.

      Υπενθύμισε ότι ο Άρειος Πάγος, στη νομολογία του είχε πει, ότι αυτό δεν συντρέχει πάντα, όταν δεν καταβάλλονται οι αποδοχές.

      Σήμερα, στην υφιστάμενη ρύθμιση ο χρόνος καθυστέρησης ορίζεται ως «αξιόλογη καθυστέρηση» και με το νομοσχέδιο «προχωράμε ένα βήμα πιο πέρα και θεσμοθετούμε ότι από την επομένη στιγμή που θα πει ότι εδώ έχει υπάρξει απόλυση, ο εργαζόμενος μπορεί να λάβει το επίδομα ανεργίας, κάτι που δεν ίσχυε. Ο εργαζόμενος έπρεπε να πάρει δικαστική απόφαση στα χέρια του.

      «Με ένα σύνολο ρυθμίσεων ο εργαζόμενος πλέον, από την καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων μπορεί να θεωρήσει ότι υπάρχει απόλυση, να προσφύγει στα δικαστήρια και να έχει μία σύντομη εκδίκαση και από την επομένη να λάβει επίδομα ανεργίας. Σε συνδυασμό με τη δυνατότητα για εκτελεστό τίτλο που μπορεί να αποκτήσει σε βάρος του εργοδότη, μπορεί να θωρακίσει καλύτερα τα δικαιώματά του» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.

      Το νομοσχέδιο

      Έκθεση συνεπειών από τις ρυθμίσεις

      Έκθεση γενικού λογιστηρίου του κράτους

      ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

      Ρυθμίσεις για την αδήλωτη, υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία στο νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας