Στα 19,6 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα το συνολικό ύψος των ζημιών που προκάλεσε ο διπλός σεισμός ο οποίος έπληξε τη Βενεζουέλα πριν από έναν μήνα, με σχεδόν τις μισές απώλειες να αφορούν κατοικίες.
Προειδοποίηση για αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης επιδημιών στη Βενεζουέλα απηύθυνε την Τρίτη (30/6) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό διπλό σεισμό που έπληξε τη χώρα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων και των αγνοουμένων ενδέχεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τον μέχρι σήμερα καταγεγραμμένο.
Άνιση μάχη με τον χρόνο δίνουν από την περασμένη Τετάρτη τα σωστικά συνεργεία στη Βενεζουέλα, καθώς συνεχίζονται αδιάκοπα οι έρευνες στα ερείπια των περιοχών που επλήγησαν από τους δύο ισχυρούς σεισμούς. Παρά το γεγονός ότι η ελπίδα εντοπισμού επιζώντων παραμένει ζωντανή, οι πιθανότητες μειώνονται όσο περνούν οι ώρες.
Η Βενεζουέλα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών, μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα, προκαλώντας εκατοντάδες θύματα και τεράστιες καταστροφές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 49.600 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, ενώ η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) δεν αποκλείει ο τελικός απολογισμός να φτάσει ακόμη και τις 10.000 νεκρούς στο πιο δυσμενές σενάριο.
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων έχει ήδη ανέλθει στους 235 νεκρούς και τους 4.300 τραυματίες, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για δραματική αύξηση, καθώς οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 50.000.
Ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 235 νεκρούς, ωστόσο οι αρχές και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) προειδοποιούν ότι τα θύματα ενδέχεται να αυξηθούν δραματικά, με τις εκτιμήσεις των μοντέλων πρόβλεψης να κάνουν λόγο ακόμη και για περισσότερους από 10.000 νεκρούς.
Σύμφωνα με ανάλυση του CNN, η βιβλική αυτή φυσική καταστροφή εκδηλώθηκε στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, απειλώντας να εκμηδενίσει κάθε ελπίδα ανάκαμψης για μια οικονομία που υποφέρει επί χρόνια από τη διαφθορά, τον πληθωρισμό, τις αμερικανικές κυρώσεις και την πλήρη απαξίωση της πετρελαϊκής της βιομηχανίας.
Σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού και εκτεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης έχει κηρυχθεί ολόκληρη η επικράτεια της Βενεζουέλας, έπειτα από το ισχυρότερο σεισμικό γεγονός που πλήττει τη χώρα τα τελευταία 126 χρόνια.
Η προσωρινή ηγέτιδα της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκες, ανακοίνωσε βάσει των πρώτων στοιχείων ότι ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 32 νεκρούς και 700 τραυματίες