Οι φονικοί σεισμοί στη Βενεζουέλα και το φαινόμενο των «σεισμικών διδύμων» που ανησυχεί τους επιστήμονες

 
βενεζουελα

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Maxwell Briceno

Ενημερώθηκε: 26/06/26 - 15:16

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις που εκδηλώθηκαν μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό στη Βενεζουέλα έφεραν ξανά στο επίκεντρο το φαινόμενο των λεγόμενων «σεισμικών διδύμων», προκαλώντας παράλληλα μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες των τελευταίων ετών στη Λατινική Αμερική.

Η χώρα μετρά ήδη 235 νεκρούς από τους σεισμούς μεγέθους 7,2 και 7,5 Ρίχτερ, ενώ οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Το βράδυ της Τετάρτης (24/06/2026), σεισμός 7,2 Ρίχτερ έπληξε περιοχή κοντά στο Σαν Φελίπε, στη βορειοδυτική Βενεζουέλα. Μόλις 39 δευτερόλεπτα αργότερα ακολούθησε δεύτερη, ακόμη ισχυρότερη δόνηση 7,5 Ρίχτερ κοντά στη Γιουμάρε, προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και πανικό.

Η υπηρεσιακή πρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκες, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, ενώ εκδόθηκαν και προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε αρκετές περιοχές.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, σωστικά συνεργεία, εθελοντές αλλά και απλοί πολίτες με φακούς και γυμνά χέρια αναζητούσαν επιζώντες κάτω από τόνους ερειπίων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, περισσότεροι από 49.600 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι, ενώ η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) δεν αποκλείει ο τελικός απολογισμός να φτάσει ακόμη και τις 10.000 νεκρούς στο πιο δυσμενές σενάριο.

Μέσα στην απόγνωση, μια μικρή αχτίδα ελπίδας εμφανίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, όταν διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανό ένα τετράχρονο αγόρι από τα χαλάσματα, προκαλώντας συγκίνηση και χειροκροτήματα.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, ενώ ομάδες διάσωσης, πυροσβέστες και στρατιωτικές μονάδες από διάφορες χώρες σπεύδουν να συνδράμουν στις επιχειρήσεις.

Οι σοβαρότερες καταστροφές καταγράφονται στη Λα Γουάιρα, βόρεια του Καράκας, όπου αεροφωτογραφίες αποτυπώνουν ολόκληρες γειτονιές ισοπεδωμένες. Χιλιάδες κάτοικοι έμειναν άστεγοι μέσα σε λίγες ώρες και αναγκάζονται να διαμένουν προσωρινά σε στάδια, καταφύγια ή ακόμη και στους δρόμους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 250 κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές ή κατέρρευσαν ολοσχερώς, ανάμεσά τους οκτώ νοσοκομεία, εγκαταστάσεις του Ερυθρού Σταυρού της Βενεζουέλας αλλά και η γαλλική πρεσβεία. Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ εκτιμά ότι σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να έχουν επηρεαστεί από την καταστροφή.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων που είδαν τα σπίτια και τις ζωές τους να καταρρέουν μέσα σε δευτερόλεπτα.

«Το σπίτι μου δεν είναι πλέον κατοικήσιμο. Δεν μου έμεινε τίποτα», δήλωσε η 50χρονη Σουχάιλ Σαρκίζ, η οποία έχασε πρόσφατα και τη δουλειά της.

Η Μπεατρίς Ροντρίγκεζ περιέγραψε τη δική της οικογενειακή τραγωδία, καθώς ένας ανιψιός της σκοτώθηκε και ένας δεύτερος ακρωτηριάστηκε όταν τμήμα κτιρίου κατέρρευσε πάνω τους.

Την ίδια ώρα, κάθε διάσωση επιζώντα μετατρέπεται σε στιγμή ανακούφισης και συγκίνησης για τους συγγενείς και τους διασώστες.

Η 37χρονη Λίσμπετ Βάσκες αφηγήθηκε πως η οικογένειά της σώθηκε πηδώντας από τα παράθυρα την ώρα που η πολυκατοικία κατέρρεε. «Ήταν τρομακτικό. Γείτονες θάφτηκαν ζωντανοί και προσπαθούμε ακόμη να τους βγάλουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο χαρακτήρισε επίσημα τη συγκεκριμένη ακολουθία ως «σεισμικό δίδυμο», έναν όρο που χρησιμοποιείται για δύο σεισμούς παρόμοιας έντασης που εκδηλώνονται σε μικρό χρονικό διάστημα και στην ίδια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι, σε αντίθεση με έναν συνηθισμένο μετασεισμό, ο δεύτερος σεισμός δεν αποτελεί απλώς συνέχιση του πρώτου αλλά ένα ξεχωριστό ισχυρό γεγονός, το οποίο ενεργοποιείται από τη μεταφορά πίεσης σε γειτονικά ρήγματα.

Το φαινόμενο θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς παρατείνει τη διάρκεια της καταστροφής και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κατάρρευσης κτιρίων που έχουν ήδη υποστεί ζημιές από την πρώτη δόνηση.

Ανάλογο φαινόμενο είχε καταγραφεί και στην Τουρκία τον Φεβρουάριο του 2023, όταν δύο μεγάλοι σεισμοί 7,8 και 7,5 Ρίχτερ προκάλεσαν ανυπολόγιστη καταστροφή και δεκάδες χιλιάδες θανάτους σε 11 επαρχίες της χώρας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ