Την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της Ελλάδας και τη διεύρυνση των συμμαχιών της στην Ασία υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ολοκληρώνοντας την πολυήμερη περιοδεία του σε Ιαπωνία, Βιετνάμ και Δημοκρατία της Κορέας.
Πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στο Βιετνάμ, όταν επιβατικό λεωφορείο 24 θέσεων τυλίχθηκε στις φλόγες, αφήνοντας πίσω του επτά νεκρούς και πέντε τραυματίες.
Στην ποιοτική αναβάθμιση και διεύρυνση των διμερών τους σχέσεων προχωρούν Ελλάδα και Βιετνάμ, επενδύοντας σε μια ισχυρότερη οικονομική και στρατηγική συμμαχία.
Πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα σημειώθηκε ανοιχτά του νησιού Φου Κουόκ στο νότιο Βιετνάμ, όταν ταχύπλοο σκάφος που μετέφερε αλλοδαπούς τουρίστες —στην πλειονότητά τους Ινδούς— ανετράπη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άνθρωποι.
Το Βιετνάμ έχει ξεκινήσει έναν μεγάλο αγώνα για να σταματήσει την αγορά των προϊόντων «μαϊμού». Η χώρα αυτή είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για τις φθηνές απομιμήσεις ρούχων και ειδών πολυτελείας.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις έντονες πιέσεις που δέχεται το Ανόι από την Κίνα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, αλλά και στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κρατικής πολιτικής για την ανάπτυξη της «γαλάζιας οικονομίας».
Παρά τον περιορισμένο αριθμό αμερικανικών θυμάτων, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σοβαρή στρατηγική αποτυχία, η οποία ενδέχεται να αποδειχθεί πιο επιζήμια από την ήττα στο Βιετνάμ.
Στο επίκεντρο δικαστικής διαμάχης βρίσκεται πλέον η ιστορική φωτογραφία «Το κορίτσι της ναπάλμ», μία από τις πιο εμβληματικές εικόνες του πολέμου του Βιετνάμ, καθώς γαλλικό δικαστήριο θα εξετάσει το 2027 αγωγή του φωτορεπόρτερ του Associated Press, Νικ Ουτ, κατά του Netflix και των δημιουργών του ντοκιμαντέρ “The Stringer”.
Στις 7 Μαΐου 1954 έχουμε την πτώση του Ντιεν Μπιέν Φου και την παράδοση των Γάλλων υπερασπιστών του στους Βιετναμέζους Βιέτ-Μινχ, γεγονός που σήμανε το τέλος και της γαλλικής παρουσίας στην Ινδοκίνα.
Η γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή και ο αποκλεισμός του Στενού του Ορμούζ έχουν προκαλέσει ένα βίαιο σοκ στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, αναγκάζοντας τις οικονομίες του πλανήτη να αναζητήσουν επειγόντως εναλλακτικές λύσεις.
Παρά τις εδαφικές τριβές στη Νότια Σινική Θάλασσα, τα κομμουνιστικά κόμματα Βιετνάμ και Κίνας διατηρούν ισχυρούς δεσμούς, αποτελώντας δύο από τα ελάχιστα εναπομείναντα μονοκομματικά καθεστώτα παγκοσμίως.
Το Βιετνάμ επιχειρεί να διατηρήσει μια εύθραυστη ισορροπία στις διεθνείς του σχέσεις, χωρίς να είναι σαφές για πόσο ακόμη θα καταφέρει να τη διατηρήσει
Με μια δήλωση που παραπέμπει στις πιο σκοτεινές σελίδες της αμερικανικής στρατιωτικής ιστορίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι οποιαδήποτε απόπειρα χερσαίας εισβολής θα οδηγήσει σε ένα νέο «Βιετνάμ».
Πιο συγκεκριμένα, η σφαγή πραγματοποιήθηκε στους οικισμούς Μι Λάι (Mỹ Lai) και Μι Κε (My Khe), που επείχε περίπου 400 μέτρα από το πρώτο, και που αμφότερα ανήκαν στο χωριό Σον Μι (Sơn Mỹ), εξ ου και στο σημερινό Βιετνάμ τα γεγονότα ονομάζονται «Η Σφαγή του Σον Μι».
Σε μια κίνηση υψηλής γεωπολιτικής σημασίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βιετνάμ αναβάθμισαν τους δεσμούς τους στο επίπεδο της «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης».
Στις τρεις χώρες, κυριαρχούν εικόνες Αποκάλυψης με πλημμυρισμένες πόλεις και κατολισθήσεις από τις κατακλυσμιαίες βροχές οι οποίες συνεχίζονται εδώ και ημέρες.
Νέες καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες σαρώνουν το κεντρικό Βιετνάμ, προκαλώντας τουλάχιστον 41 θανάτους, ενώ η στάθμη των νερών συνεχίζει να ανεβαίνει σε ήδη πλημμυρισμένες πόλεις και χωριά, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.