Αυτός είναι ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος που υπήρξε ποτέ (ΦΩΤΟ)

 
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος δεινόσαυρος που υπήρξε ποτέ (ΦΩΤΟ)

Ενημερώθηκε: 09/08/17 - 12:45

Ξεκίνησε να αποκαλύπτεται το 2012 όταν και ένας βοσκός στη νότια Αργεντινή είχε ανακαλύψει κατά τύχη ένα από τα πρώτα απολιθώματά του. Μετά από 5 χρόνια ερευνών και ανακατασκευών ο «Παταγοτιτάν» (Τιτάνας της Παταγονίας), ανακηρύχθηκε στον μεγαλύτερο δεινόσαυρο και πιθανότατα το μεγαλύτερο σε μήκος ζώο που περπάτησε ποτέ πάνω στη Γη.

επιστημονική μελέτη

Η ενδελεχής των απολιθωμάτων του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέγεθος του δεν συγκρινόταν με κανενός άλλου δεινοσαύρου. Οι επιστήμονες για πρώτη φορά του έδωσαν και ένα επίσημο επιστημονικό όνομα Patagotitan mayorum (ο δεύτερος προσδιορισμός δόθηκε προς τιμή της οικογένειας Mayo, στο κτήμα της οποίας βρέθηκαν τα απολιθώματα). Έως τώρα μεγαλύτερος δεινόσαυρος θεωρείτο ο Αργεντινόσαυρος, ο οποίος επίσης είχε βρεθεί στην Αργεντινή.

Ο τρομερός Τυρανόσαυρος (T.rex) μπροστά του θα φαινόταν σαν σπουργίτι, αν και εκείνος ήταν ένας επιθετικός θηρευτής, ενώ ο θηριώδης Παταγοτιτάν ήταν ένα άκακο φυτοφάγο πλάσμα, που ανήκε σε μια υποκατηγορία των σαυροπόδων, συγκεκριμένα στην οικογένεια των τιτανοσαύρων, η οποία περιλαμβάνει τον Αργεντινόσαυρο και άλλους γιγάντιους νοτιοαμερικανικούς δεινόσαυρους.

Έχουν βρεθεί στην ίδια περιοχή έως τώρα έξι απολιθώματα Παταγοτιτάνων ηλικίας περίπου 100 εκατομμυρίων ετών, αλλά παραμένει άγνωστη η αιτία του θανάτου τους.

O Παταγοτιτάν είχε περίπου διπλάσιο βάρος από γνωστότερους γίγαντες όπως ο Βραχιόσαυρος και ο Απατόσαυρος. Εκτιμάται ότι είχε βάρος περίπου 69 τόνων, μήκος 37 μέτρων (όσο 14 ασιατικοί ελέφαντες ο ένας πίσω από τον άλλο ή δύο μεγάλες νταλίκες ή ένα επταόροφο κτίριο) και ύψος σώματος γύρω στα έξι μέτρα, ενώ ο μακρύς λαιμός του μπορεί να έφθανε και τα 15 μέτρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αργεντινό παλαιοντολόγο Ντιέγκο Πολ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας Proceedings of the Royal Society B της Βασιλικής Εταιρείας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με τους New York Times και το New Scientist.

«Ο T.rex θα έμοιαζε σαν νάνος δίπλα σε αυτόν τον γίγαντα. Είναι σαν να συγκρίνεις ένα ελέφαντα με ένα λιοντάρι» δήλωσε ο Πολ.
Η γαλάζια φάλαινα -το μεγαλύτερο ζώο σήμερα- δεν ξεπερνά τα 30 μέτρα σε μήκος. Όμως ζυγίζοντας έως 200 τόνους, κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ βάρους μεταξύ των ζώων που έχουν ζήσει στη Γη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Που βρίσκεται η αρχαιότερη οικογένεια αστεροειδών στο ηλιακό μας σύστημα

Σκάψτε κατακόρυφα και δείτε σε ποιο σημείο του πλανήτη θα βρεθείτε

Η κλιματική αλλαγή «ψήνει» επικίνδυνα τον πλανήτη