Αυτός είναι ο «σύζυγος» της «μητέρας όλων των βομβών» (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτός είναι ο «σύζυγος» της «μητέρας όλων των βομβών» (ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 14/04/17 - 17:24

Μπορεί η «μητέρα όλων των βομβών» να χτύπησε τις θέσεις των τζιχαντιστών στο Αφγανιστάν, προκαλώντας σοκ και δέος από την καταστροφική της δύναμη, αλλά η... «αμερικανική μητέρα» έχει «ρώσο σύζυγο».

Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού μεταξύ των δυο χωρών, ενώ οι ΗΠΑ έχουν την MOAB (Mother Of All Bombs), η Ρωσία διαθέτει τον FOAB (Father Of All Bombs), με την ρωσική Αεροπορία να την έχει ήδη χρησιμοποιήσει στο παρελθόν.

Η συγκεκριμένη βόμβα είναι τέσσερις φoρές πιο ισχυρή απo την αμερικανική GBU-43/B και απoτελεί τo πιo ισχυρό συμβατικό, μη πυρηνικό όπλο, τo oπoίo δοκιμάστηκε επιτυχώς στις 11 Σεπτεμβρίου τoυ 2007.

Η ρωσική θερμοβαρική βόμβα, ο «πατέρας όλων των βομβών» έχει βάρος 7,1 τόνων και ισχύ ισοδύναμη με 44 τόνους ΤΝΤ. Στην ουσία είναι 30% ελαφρύτερη και 4 φορές ισχυρότερη από την αμερικανική.

Η ακτίνα της καταστροφής που προκαλεί εκτείνεται σε μια απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων, όταν η αμερικάνικη καλύπτει περίπου 150 μέτρα.

Οι θερμοβαρικές βόμβες είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να προκαλούν τη μεγαλύτερη καταστροφή, να εξαϋλώνουν στόχους και να ισοπεδώνουν κτήρια, στο πρότυπο της ρίψης μιας πυρηνικής βόμβας, όμως χωρίς το φαινόμενο της ραδιενέργειας μετά την έκρηξη.

Αν και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η βόμβα ίσως να μην είναι και τόσο ισχυρή όσο ισχυρίζονται οι Ρώσοι, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει θερμοβαρικές βόμβες στο οπλοστάσιό της εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες και είναι από τις πρωτοπόρους στον τομέα αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στιγμή που χτύπησε η «μητέρα όλων των βομβών» (ΒΙΝΤΕΟ)

Αφγανιστάν: Τριάντα έξι μαχητές του ISIS σκοτώθηκαν από τη σούπερ βόμβα των Αμερικανών

ΗΠΑ: Η ισχυρότερη βόμβα του Πενταγώνου εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)