Ο Τιτανικός...αναδύεται στην Κίνα! (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

 
Ο Τιτανικός...αναδύεται στην Κίνα! (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Ενημερώθηκε: 01/12/16 - 16:01

Θα θέλατε να ζήσετε την αίσθηση της καταστροφής του Τιτανικού; Δεν έχετε παρά να ταξιδέψετε έως την Κίνα! Ένα πιστό αντίγραφο του εντυπωσιακού Τιτανικού θα αποτελέσει το κεντρικό έκθεμα σε θεματικό πάρκο της Κίνας, που εκτός των άλλων θα διαθέτει και έναν προσομοιωτή του διάσημου ναυαγίου, δίνοντας στους επισκέπτες την αίσθηση της καταστροφής της 15 Απριλίου του 1912.

Ο Su Shaojun , διευθύνων σύμβουλος της Seven Star Energy Group Investment , που χρηματοδότησε το έργο, δήλωσε ότι η Ασία χρειάζεται το δικό της μουσείο Τιτανικού. Υποστήριξε ακόμα ότι αξίζει να διαδοθεί το πνεύμα του Τιτανικού, αφού η καθολική αγάπη και το αίσθημα ευθύνης που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του ναυαγίου αντιπροσωπεύουν τον πνευματικό πλούτο του ανθρώπινου πολιτισμού.

Το κόστος κατασκευής της ρέπλικας του πλοίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 140 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δημιουργοί του πάρκου ευελπιστούν να ανοίξει τις πύλες του στα τέλη του 2017.

Για την ιστορία...

Το πολυτελές πλοίο βυθίστηκε στις 15 Απριλίου του 1912 , κατά τη διάρκεια του παρθενικού του ταξιδιού από το αγγλικό λιμάνι του Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη, κοστίζοντας τη ζωή σε 1.500 επιβάτες.

Με πλοίαρχο τον Έντουαρντ Σμιθ, οι επιβάτες του περιελάμβαναν μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, καθώς και εκατοντάδες μετανάστες από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, τη Σκανδιναβία και άλλες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι αναζητούσαν μια καινούρια ζωή στη Βόρεια Αμερική. Οι εγκαταστάσεις της πρώτης θέσης είχαν σχεδιαστεί για να αποτελέσουν την κορωνίδα της άνεσης και της πολυτέλειας, με ένα γυμναστήριο, πισίνα, βιβλιοθήκες, ακριβά εστιατόρια και πολυτελείς καμπίνες. Ένας ασύρματος τηλέγραφος φρόντιζε τις ανάγκες των επιβατών και χρησίμευε επίσης για επιχειρησιακή χρήση. Αν και ο Τιτανικός είχε προηγμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας, όπως στεγανά διαμερίσματα και ενεργοποιούμενες εξ αποστάσεως υδατοστεγείς πόρτες, δεν υπήρχαν αρκετές σωστικές λέμβοι για όλους όσους επέβαιναν στο πλοίο, λόγω παρωχημένων κανόνων ναυτικής ασφάλειας. Ο Τιτανικός είχε αρκετές λέμβους μόνο για 1.178 άτομα - αριθμός λίγο μεγαλύτερος από το μισό του αριθμού των επιβαινόντων, και ίσος μόλις με το ένα τρίτο της μέγιστης συνολικής χωρητικότητας επιβατών του πλοίου.

Αφότου απέπλευσε από το Σαουθάμπτον την 10η Απριλίου 1912, ο Τιτανικός σταμάτησε στο Χερβούργο στη Γαλλία και στο Κουίνσταουν (σήμερα Κοβ) στην Ιρλανδία, προτού κατευθυνθεί δυτικά προς τη Νέα Υόρκη. Στις 14 Απριλίου 1912, μετά από τέσσερις ημέρες διάσχισης και 375 μίλια (600 km) νότια της Νέας Γης, συγκρούστηκε με ένα παγόβουνο στις 11:40 μ.μ. ώρα πλοίου. Η παταγώδης σύγκρουση προκάλεσε κάμψη προς τα μέσα στις πλάκες του κύτους του Τιτανικού κατά μήκος της δεξιάς πλευράς (starboard) και διέρρηξε 5 από τα 16 υδατοστεγή διαμερίσματα, εκθέτοντάς τα στη θάλασσα. Εν τω μεταξύ, οι επιβάτες και μερικά μέλη του πληρώματος επιβιβάστηκαν σε σωστικές λέμβους, πολλές από τις οποίες κατέβηκαν στη θάλασσα μερικώς φορτωμένες, λόγω ανεπαρκούς συντονισμού και ενός φόβου αρκετών επιβατών να επιβιβαστούν σε αυτές. Ένας δυσανάλογος αριθμός ανδρών έμεινε στο πλοίο, επειδή ακολουθήθηκε ένα πρωτόκολλο "πρώτα γυναίκες και παιδιά" από μερικούς αξιωματικούς που φόρτωναν τις βάρκες. Λίγο πριν τις 2:20 π.μ. το πλοίο έσπασε στα δύο και άρχισε να βυθίζεται ταχύτερα, με περισσότερα από χίλια άτομα ακόμη εν πλω. Μία ώρα και δέκα λεπτά αφότου βυθίστηκε ο Τιτανικός, το επιβατηγό πλοίο RMS Carpathia της Cunard έφτασε στο σημείο της βύθισης, όπου περισυνέλεξε 705 επιζώντες.

Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει στο βυθό, σπασμένο στα δύο, και σταδιακά αποσυντιθέμενο σε βάθος 12.415 ft (3.784 m). Από την ανακάλυψή του, το 1985, χιλιάδες αντικείμενα έχουν ανασυρθεί και εκτίθενται σε μουσεία σε όλο τον κόσμο.

Ο Τιτανικός έχει γίνει ένα από τα διασημότερα πλοία στην ιστορία και η μνήμη του διατηρείται ζωντανή από πολυάριθμα βιβλία, τραγούδια, ταινίες, εκθέματα και μνημεία. Τώρα, θα μπορούμε να ζήσουμε αυτήν την κατά τ΄ άλλα τρομακτική αίσθηση και από το θεματικό πάρκο της Κίνας.