Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα: «Συμφέρει τις ΗΠΑ μία καλή σχέση με την Τουρκία»

 
flake erdogan

Ενημερώθηκε: 14/02/24 - 13:16

Σε σημαντικό άρθρο στον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Deseret News,  ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα  Τζεφ Φλέικ αναλύει το γιατί μια ισχυρή σχέση με την Τουρκία είναι προς το συμφέρον της Αμερικής.

Αναφέρεται στην ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, αλλά και ανάμεσα σε δυο ανοικτούς πολέμους, στην Ουκρανία και την Γάζα. Αυτή η ιδιαίτερη γεωγραφία κατά τον Αμερικανό πρέσβη είναι ο λόγος που το Κογκρέσο ενέκρινε τα μαχητικά F16 για την Τουρκία  καθώς αποτελεί, όπως λέει, μια δέσμευση διμερούς συνεργασίας, αλλά και βελτιώνει την ικανότητα συμμετοχής της Τουρκίας  στη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ.

Ο Τζεφ Φλέικ επαινεί την Τουρκία για την «ακλόνητη», όπως αναφέρει, υποστήριξή της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι πωλήσεις τουρκικών ντρόουνς στην Ουκρανία, επισημαίνει, ματαίωσαν τις πρώιμες φιλοδοξίες της Μόσχας για πλήρη εισβολή το 2022. Ο κ.Μπλέικ επαινεί επίσης την Άγκυρα για την τήρηση της Σύμβασης του Μοντρέ, που απέτρεψε επιπλέον ρωσικά πολεμικά πλοία από τη διέλευση στη Μαύρη Θάλασσα. Ενώ, λόγω της  συμφωνίας με Ρωσία και Ουκρανία, για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έφτασαν σε περισσότερες από σαράντα χώρες.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά του Φλέικ για τον πιθανό μεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή. Με δεδομένο μάλιστα ότι σήμερα ο Ερντογάν θα συναντηθεί στο Κάϊρο με τον πρόεδρο Σίσι, αποκαθίστανται οι τουρκο-αιγυπτιακές σχέσεις ύστερα από 11 χρόνια.  «Προσβλέπουμε στην Τουρκία» γράφει ο Μπλέικ, «για να χρησιμοποιήσει την επιρροή της , τους ιστορικούς δεσμούς και την οικονομική της δύναμη σε πολλές γωνιές του κόσμου, καθώς είναι μοναδική στο να ανοίγει συνομιλίες με τους αντιπάλους μας με τρόπους και σε μέρη που απλά εμείς δεν μπορούμε, ενώ βρίσκεται σε καλή θέση για να παίξει ρόλο στην επίλυση της σύγκρουσης στη Γάζα».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν θέματα που οι δυο χώρες δεν ευθυγραμμίζονται,  όπως η αντιμετώπιση του ISIS, αλλά όπως είπε, «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συλλογικά στα δύσκολα ζητήματα για να γεφυρώσουμε αυτά τα κενά». Οι βελτιωμένες σχέσεις με την Τουρκία προωθούν μια σειρά θεμάτων απαραίτητα για την ασφάλεια, την ισχύ και την ευημερία των ΗΠΑ, αναφέρει Τζεφ Φλέικ. Γι αυτό, καταλήγει, η Τουρκία ήταν ένας απαραίτητος σύμμαχος για τις ΗΠΑ.

Πηγή: dw.com, Αριάνα Φερεντίνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ