Διπλωματία των σεισμών: Να κρατάμε μικρό καλάθι στις προθέσεις του Ερντογάν για βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων

 
Διπλωματία των σεισμών: Να κρατάμε μικρό καλάθι στις προθέσεις του Ερντογάν για βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI/ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ενημερώθηκε: 20/02/23 - 00:22

Του Γιάννη Μιχελάκη

Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα από την αρχή! Πιστεύω, όπως και εκατομμύρια άλλοι Έλληνες, ότι πράξαμε άριστα, που σπεύσαμε, πρώτοι απ’ όλους, να βοηθήσουμε τον τουρκικό λαό να αντιμετωπίσει τις τραγικές επιπτώσεις από τον πρόσφατο φονικό σεισμό

Πιστεύω ακόμα, ότι η βοήθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί, με όποιον τρόπο μπορούμε… Γιατί, δυστυχώς, οι δυσκολίες και τα προβλήματα στους γείτονές μας δεν θα περιοριστούν στις ανθρώπινες τραγωδίες, που εκτυλίσσονται σήμερα στα χαλάσματα των σπιτιών τους…

Και κυρίως, δεν πρέπει -σε καμμιά περίπτωση- να συνδέσουμε την βοήθεια και την αλληλεγγύη στον τουρκικό λαό με τα όποια τυχόν προβλήματα προκύψουν στο μέλλον στις ελληνοτουρκικές σχέσεις από την αδιαλλαξία και την προκλητικότητα της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας! 

Και λέγοντας «τουρκική πολιτική ηγεσία» δεν εννοώ μόνο τον Ερντογάν και τους συν αυτώ, αλλά και την αντιπολίτευση!

Η λεγόμενη «ελληνοτουρκική διπλωματία των σεισμών» μπορεί να συγκινεί και να φορτίζει συναισθηματικά τους δύο λαούς, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο  με την τουρκική πολιτική ελίτ.

Απόδειξη η πρόσφατη -μετά τον φονικό σεισμό- κοινή δήλωση των έξι αρχηγών της αντιπολίτευσης.

Για να μην έχουμε καμία αμφιβολία, για τον τρόπο που σκέφτονται, αλλά και για το κατά πόσο τους… άγγιξε η ελληνική αλληλεγγύη στους σεισμούς,  οι πολιτικοί αυτοί -οι οποίοι ηγούνται εθνικιστικών, ισλαμιστικών, φιλελεύθερων και κεμαλικών παρατάξεων- φρόντισαν να μας ξεκαθαρίσουν τα ακόλουθα (για να μην έχουμε αυταπάτες):

1)    Το «Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας» δεν αμφισβητείται.

2)    Μας καθιστούν σαφές, ότι δεν θα επιστρέψουν (άραγε με ποιο τρόπο) εξελίξεις που μπορεί να πλήξουν την κυριαρχία της Τουρκίας στο Αιγαίο.

3)    Ξεκαθαρίζουν επί της ουσίας, ότι ο «Αττίλας» στην Κύπρο είναι καθεστώς, λέγοντας ότι θα προστατέψουν τα «κεκτημένα δικαιώματα» του ψευδοκράτους και των Τουρκοκυπρίων. Το μόνο παρήγορο, στο θέμα του Κυπριακού, είναι ότι δεν διαφαίνεται, προσώρας, η υιοθέτηση της πολιτικής του Ερντογάν για τη διχοτόμηση του νησιού σε δύο ανεξάρτητα κράτη.

4)    Δεν φαίνεται να αμφισβητούν την επίσημη τουρκική θέση, ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

5)    Δεν αναφέρουν το παραμικρό για ακύρωση του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου.

6)    Δεν αμφισβητούν το ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου», καθώς δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να «κλείνουν το μάτι» στη Ρωσία του Πούτιν -όπως ο Ερντογάν- μιλώντας για… «αδέσμευτη εξωτερική πολιτική».

7)    Εμφανίζονται αποφασισμένοι να εντείνουν τις τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες σε αμφισβητούμενες περιοχές.

Και τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι όλοι αυτοί οι Τούρκοι πολιτικοί ταγοί, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, πλειοδοτούσαν, τα τελευταία χρόνια, σε προκλητικότητα και αναθεωρητισμό το καθεστώς Ερντογάν.

Και διαγκωνιζόντουσαν με τον «γιαλαντζί Σουλτάνο» για το πόσα νησιά έχουν… καταλάβει οι… «κακοί Έλληνες»!!!

Ποιος ξεχνάει τις έξαλλές δηλώσεις του αρχηγού του Κεμαλικού κόμματος, του CHP, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης, του Κιλιντσάρογλου («προοδευτικός» σοιαλδημοκράτης ,για να μην ξεχνιόμαστε), που καλούσε τον Ερντογάν, τον Ιούνιο του 2022, να εισβάλει στα Ελληνικά νησιά και αυτός θα τον στηρίξει!!!

«Αν έχεις ψυχή» του έλεγε «κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθησαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε!». Και ακόμα τον καλούσε να αυξήσει την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο: «Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο και μετά αποσύροντάς το να λες “μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν”»..!

Αυτά, επαναλαμβάνω, για να μην έχουμε αυταπάτες για την περιβόητη «διπλωματία των σεισμών».

Τα ξαναζήσαμε και το 1999…

Τότε, που πάλι η βοήθεια προς την Τουρκία στους μεγάλους σεισμούς ήταν ανάλογη με τη σημερινή, όπως βέβαια, ανάλογη ήταν και η βοήθεια της Τουρκίας στην πατρίδα μας στους σεισμούς, που έπληξαν και εμάς την ίδια χρονιά…

Ποιος θυμόταν αυτήν την αλληλεγγύη μέχρι που ο Εγκέλαδος ξαναχτύπησε πριν λίγες ημέρες την Τουρκία…

Κανένας!

Και σίγουρα, δεν ήθελε να την θυμόταν η Τουρκική πολιτική ελίτ!!!

Όπως, κανένας δεν θυμόταν και το ζεϊμπέκικο του Γιώργου Παπανδρέου, με τον συγχωρεμένο Ισμαήλ Τζέμ να του βαράει παλαμάκια, το 2001 στο Κουσάντασι.

Με τους «Λύκους» («Γκρίζους» ή όποιου άλλου χρώματος, λίγη σημασία έχει) δεν χορεύεις ζεϊμκπέκικο… Σκληρό ροκ, δυστυχώς, χορεύεις! Μακάρι να ήταν αλλιώς, αλλά δεν είναι… Μην έχουμε ψευδαισθήσεις..!

ΠΗΓΗ: Realnews

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ