«Καίγεται» για συνάντηση με Μπάιντεν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Ερντογάν

 
Biden erdogan

Ενημερώθηκε: 27/06/22 - 08:06

Πρώτη προτεραιότητα για την Άγκυρα ενόψει της συνόδο του ΝΑΤΟ -29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη- είναι αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα καταφέρει να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν. Μια φωτογραφία ένθερμου χαιρετισμού ή κάποιας συνάντησης θεωρείται πως θα βοηθούσε τον Τούρκο πρόεδρο στο μέτωπο της εσωτερικής πολιτικής.

Μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται σχετική ανταπόκριση από τον πρόεδρος των ΗΠΑ για συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του. Στην Αγκυρα είναι ενοχλημένοι από τις στενές σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσιγκτον, όπως και από τις επαφές που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, και επιθυμούν κάποια προσωπική προσέγγιση του κ. Ερντογάν με τον κ. Μπάιντεν.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει o ανταποκριτής της «Καθημερινής» από την Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο πολιτικός αναλυτής της εφημερίδας Milliyet, Οζάι Σεντίρ, υποστηρίζει πως «ο Μπάιντεν προτιμάει να έχει συναντήσεις για θετική ατζέντα. Αν η Τουρκία πάρει κάποια αποτελέσματα στο ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και άρει το βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, τότε θα μπορούσε να γίνει κάποια συνάντηση», υποστηρίζει όμως ότι «σε αντίθετη περίπτωση ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα ήθελε να εμφανιστεί ως ο ηγέτης που δεν κατάφερε να πείσει την Τουρκία» και στην περίπτωση αυτή αποκλείει οποιαδήποτε συνάντηση.

Στην τουρκική πρωτεύουσα, έμπειροι διπλωμάτες και αναλυτές αντιλαμβάνονται πως η στάση που θα τηρήσει η χώρα τους σε πολλά ζητήματα θα καθορίσει και κρίσιμους τομείς της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, η Τουρκία προτίμησε να κλιμακώσει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και κανένας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να θέσει το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών κατά τη διάρκεια της συνόδου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ