Ο Ερντογάν την τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας κατηγορεί τον Κιλιτσντάρογλου ότι συνεργάζεται με τον Μπάιντεν

 
Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Κιλιτσντάρογλου ότι συνεργάζεται με τον Μπάιντεν

Ενημερώθηκε: 14/05/23 - 04:02

Στις τελευταίες προεκλογικές συγκεντρώσεις που είχε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι συνεργάζεται με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να τον ανατρέψουν.

Η προεκλογική εκστρατεία Ερντογάν επικεντρώθηκε στα επιτεύγματα της διακυβέρνησής του στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και σε έργα υποδομής, με τον ίδιο να υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση θα ανατρέψει αυτά τα έργα προόδου.

Εκτός αυτών, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει ότι η τουρκική αντιπολίτευση δέχεται εντολές από τη Δύση και ότι η αντιπολίτευση θα υποταχθεί στις επιθυμίες δυτικών κρατών στην περίπτωση που αυτή εκλεγεί.

Σε μια προεκλογική συγκέντρωση στην συνοικία Ουμράνιγιε της τουρκικής μητρόπολης, ο Ερντογάν υπενθύμισε μια δήλωση που είχε κάνει ο Μπάιντεν όταν ο τελευταίος έκανε προεκλογική εκστρατεία για την αμερικανική προεδρία. Η δήλωση αυτή είχε δημοσιευτεί στους New York Times τον Ιανουάριο του 2020. Τότε, ο Μπάιντεν είχε πει ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να ενθαρρύνει τους αντιπάλους του Ερντογάν να τον νικήσουν μέσω εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να εκδιωχθεί από την εξουσία με πραξικόπημα.

Η δήλωση αυτή είχε καταδικαστεί τότε από την Άγκυρα ως «παρεμβατική».

«Ο Μπάιντεν έδωσε εντολή να ανατραπεί ο Ερντογάν, το γνωρίζω αυτό. Ο λαός μου όλος το γνωρίζει», ανέφερε ο Τούρκος ηγέτης. «Σε μια τέτοια περίπτωση, τότε οι αυριανές εκλογές θα δώσουν μια απάντηση και στον Μπάιντεν», πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε ότι η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος σύμμαχος των ΗΠΑ, σημειώνοντας πως η Ουάσινγκτον θα παρακολουθεί στενά τις τουρκικές εκλογές. Ωστόσο διευκρίνισε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση στις εκλογές».

«Το μοναδικό μας ενδιαφέρον είναι η δημοκρατική διαδικασία, η οποία θα πρέπει να είναι και ελεύθερη και δίκαιη. Εμπιστευόμαστε τις τουρκικές αρχές ότι θα διεξαγάγουν τις εκλογές τηρώντας τη μακρά, περήφανη δημοκρατική παράδοση και τους νόμους της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ