Πώς είδε ο τουρκικός Τύπος την επίσκεψη Δένδια

 
CAVUSOGLU DENDIAS

Ενημερώθηκε: 13/02/23 - 08:44

Μόλις λίγες ημέρες μετά τον φονικό σεισμό που στοίχισε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης επισκέφτηκε την Τουρκία.

Είναι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που επισκέφτηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές, αυτό όμως που σχολιάζεται εκτενώς -κυρίως από τουρκικά ΜΜΕ- είναι ο θερμός εναγκαλισμός του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και οι κοινές δηλώσεις τους που ίσως να αποτελούν το έναυσμα για μια νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Αυτοπροσώπως ο Νίκος Δένδιας στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας», γράφει η τουρκική εφημερίδα Sabah και αναφέρει ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Τουρκία μετά το φονικό σεισμό, δείχνοντας έτσι την έμπρακτη υποστήριξη της Ελλάδας στη δυσκολότερη ώρα της γειτονικής χώρας.

Παράλληλα, στον θερμό εναγκαλισμό Δένδια -Τσαβούσογλου στο αεροδρόμιο των Αδάνων (σχολιάστηκε μέχρι και από τον Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία) προβάλλουν σχεδόν όλα τα τουρκικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας την μεγάλη βοήθεια της χώρας μας και την συμβολή της ΕΜΑΚ στις προσπάθειες να εντοπιστούν ανθρώπινες ζωές μέσα στα συντρίμμια.

«Δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό, για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις»
Η ανάρτηση του πρακτορείου Anadolu ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έφτασε στην Τουρκία για να επισκεφθεί τη ζώνη του σεισμού και στη συνέχεια να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνοδεύεται από την είδηση ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ, ανάρτησε «μια φράση που τα λέει όλα, ότι αυτό είναι υπέροχο».

Η πτήση Δένδια-Τσαβούσογλου πάνω από την ζώνη καταστροφής, καλύφτηκε εκτενώς από τα τουρκικά Μέσα, πάντα με αναφορές στην Αθήνα «που στέλνει βοήθεια αλλά και στις ελληνικές ομάδες έρευνας και διάσωσης που συμμετέχουν στο έργο που διεξάγεται κάτω από τα ερείπια».

Τέλος, η εφημερίδα Cumhuriyet παραθέτει και δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «θα καταβάλλουμε προσπάθειες, για να λύσουμε τις διαφορές μας μέσω διαλόγου». «Σε τέτοιες δύσκολες ημέρες φαίνονται οι καλοί γείτονες», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε έναν σεισμό, για να βελτιώσουμε τις διμερείς σχέσεις».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ