Τουρκία- Δικαστήριο: Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο Οσμάν Καβαλά

 
Τουρκία- Δικαστήριο: Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ο Οσμάν Καβαλά

Ενημερώθηκε: 25/04/22 - 20:45

Τουρκικό δικαστήριο, με βάση την αμφιλεγόμενη κατηγορία της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης, έκρινε σήμερα τον φιλάνθρωπο Οσμάν Καβάλα, ο οποίος κρατείται εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια, ένοχο και τον καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη.

Η επιτροπή τριών δικαστών έκρινε επίσης ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να καταδικαστεί ο Καβάλα για κατασκοπεία.

Να σημειωθεί ότι το 2020 ο Καβάλα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που σχετίζονταν με διαδηλώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το 2013. Ώρες αργότερα, ένα άλλο δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του στη βάση μιας κατηγορίας για απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης που συνδεόταν με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Εκείνο το δικαστήριο αποφάσισε αργότερα να τον αφήσει ελεύθερο για αυτήν την κατηγορία, αλλά διέταξε την κράτησή του για μια κατηγορία κατασκοπίας στην ίδια υπόθεση, μια κίνηση που σύμφωνα με τους επικριτές της αποσκοπούσε στην παράκαμψη της απόφασης του ΕΔΔΑ.

Η υπεράσπιση του Καβάλα αναμένεται να ασκήσει έφεση.

«Προσπάθεια φίμωσης των ανεξάρτητων φωνών» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την απόφαση 

«Καταστροφικό πλήγμα για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την καταδίκη του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη από δικαστήριο της Τουρκίας.

Ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Νιλς Μούιζνιεκς ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ότι η δικαστική απόφαση αψηφά τη λογική και ότι οι αρχές δεν κατάφεραν, κατ’ επανάλειψη, να παρουσιάσουν αποδείξεις που να τεκμηριώνουν τις αβάσιμες κατηγορίες.

«Αυτή η άδικη ετυμηγορία δείχνει ότι η δίκη για το Γκεζί ήταν απλώς μια προσπάθεια φίμωσης των ανεξάρτητων φωνών», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ