Αντιμέτωπη με νέο κύμα μεγάλων δασικών πυρκαγιών βρίσκεται η Τουρκία, καθώς από την Τετάρτη εκδηλώθηκαν πολλαπλά πύρινα μέτωπα στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας, με τις φλόγες να εξαπλώνονται ταχύτατα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, των θυελλωδών ανέμων και της εξαιρετικά χαμηλής υγρασίας.
Τα σοβαρότερα μέτωπα εντοπίζονται στις επαρχίες Μούγλα και Αττάλεια, ενώ πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη και στις επαρχίες Μανίσα, Μπαλικεσίρ και Αντιγιαμάν.
Το μεγαλύτερο μέτωπο στη Μούγλα
Η πιο κρίσιμη κατάσταση καταγράφεται στην επαρχία Μούγλα, όπου η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή κοντά στον οικισμό Γκιοκτζεοβατζίκ (Gökçeovacık), στον δήμο Φετιγιέ. Μέσα σε λίγες ώρες οι ισχυροί άνεμοι οδήγησαν τις φλόγες προς τις κατοικημένες περιοχές Τοπμπάς (Topbaş) και Μπελενομπασί (Belenobası), προκαλώντας σημαντικές καταστροφές.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, περισσότερες από δέκα κατοικίες και στάβλοι καταστράφηκαν, ενώ η καμένη έκταση υπολογίζεται σε περίπου 3.000 εκτάρια. Οι φλόγες απείλησαν σπίτια, αποθήκες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ επεκτάθηκαν σε αγροτικές εκτάσεις και πευκοδάση.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στην προστασία των οικισμών και στον περιορισμό της εξάπλωσης της φωτιάς προς νέες δασικές περιοχές.
Οι αρχές διέταξαν την εκκένωση 121 κατοικιών, ενώ συνολικά 202 κάτοικοι απομακρύνθηκαν προληπτικά.
Παράλληλα, εκκενώθηκαν τμήματα του Κρατικού Νοσοκομείου Σεϊντικεμέρ (Seydikemer State Hospital), με τους ασθενείς να μεταφέρονται με ασφάλεια σε άλλες υγειονομικές μονάδες, καθώς υπήρχε κίνδυνος η πυρκαγιά να προσεγγίσει την περιοχή.
Επιπλέον, έκλεισαν προσωρινά τμήματα του οδικού δικτύου που συνδέει τη Φετιγιέ με την Αττάλεια, καθώς ο πυκνός καπνός και οι φλόγες περιόριζαν σημαντικά την ορατότητα.
Δεύτερη ημέρα μάχης στην Αττάλεια
Δύσκολη παραμένει η κατάσταση και στην επαρχία Αττάλειας, όπου η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή Κας (Kaş) συνεχίζεται για δεύτερη διαδοχική ημέρα.
Παράλληλα, νέο μέτωπο εκδηλώθηκε στην περιοχή Γιαζίρ (Yazır) του δήμου Κουμλούτζα (Kumluca), με τις αρχές να προχωρούν σε προληπτικές εκκενώσεις κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων, καθώς οι φλόγες πλησίασαν κατοικημένες περιοχές.
Οι συνεχείς μεταβολές στην ένταση και την κατεύθυνση των ανέμων προκαλούν διαδοχικές αναζωπυρώσεις, δυσχεραίνοντας σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων, οι οποίες δίνουν προτεραιότητα στην προστασία των οικισμών.
Πυρκαγιές σε πέντε επαρχίες
Εκτός από τη Μούγλα και την Αττάλεια, οι τουρκικές αρχές αντιμετωπίζουν ενεργά μέτωπα στις επαρχίες Μανίσα, Μπαλικεσίρ και Αντιγιαμάν.
Σε αρκετές περιοχές οι πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο χάρη στη μεγάλη κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, ωστόσο οι αρχές παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες εξακολουθούν να ευνοούν τόσο την εκδήλωση νέων πυρκαγιών όσο και τις αναζωπυρώσεις.
Δύσκολες οι καιρικές συνθήκες
Σύμφωνα με τις τουρκικές μετεωρολογικές υπηρεσίες, οι θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ισχυροί άνεμοι και η πολύ χαμηλή υγρασία δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την ταχεία εξάπλωση των πυρκαγιών.
Οι συνεχείς αλλαγές στη διεύθυνση του ανέμου δυσκολεύουν σημαντικά τις επιχειρήσεις των εναέριων μέσων και προκαλούν αιφνίδιες αναζωπυρώσεις ακόμη και σε περιοχές όπου η εικόνα είχε παρουσιάσει βελτίωση.
Οι τουρκικές αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε δραστηριότητα που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη, προειδοποιώντας ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης νέων πυρκαγιών παραμένει εξαιρετικά υψηλός.