Τουρκική Προεδρία κατά Μενέντεζ: «Διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ είναι δύσκολος σύμμαχος»

 
τουρκια

Ενημερώθηκε: 24/03/23 - 17:43

«Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και αξιωματούχους της Κυβέρνησης να διαιωνίζουν μονόπλευρες απόψεις για τις πολιτικές της Τουρκίας. Οι στρεβλές και βαθιά λανθασμένες αναφορές στις πολιτικές και τις προσεγγίσεις της κυβέρνησής μας έχουν, δυστυχώς, γίνει βασικό στοιχείο των ακροάσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ», λέει ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν σε ανάρτησή του στο Twitter, βάζοντας στο στόχαστρο συγκεκριμένα τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ που είναι και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας.

«Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. Μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση της κυριαρχίας μας. Η Τουρκία δεν παραβιάζει ποτέ την κυριαρχία άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων που γίνονται στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους», συνεχίζει ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας.

«Το μακροχρόνιο Κυπριακό ζήτημα, την επίλυση του οποίου έχει καταστήσει σχεδόν αδύνατη η ΕΕ, είναι εδώ ο ένοχος. Η Τουρκία έχει επιδιώξει με συνέπεια να προμηθεύεται οπλικά συστήματα από συμμάχους στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Απευθυνθήκαμε σε άλλους προμηθευτές μόνο όταν οι επιτροπές του Κογκρέσου των ΗΠΑ, συχνά υπό την ηγεσία του Γερουσιαστή Μενέντεζ, το έκαναν απίστευτα δύσκολο. Οι κατηγορίες σας περί φυλάκισης δικηγόρων και δημοσιογράφων καθώς και πολιτικών αντιπάλων πριν από τις εκλογές είναι αβάσιμες και παραπλανητικές. Αυτοί οι άνθρωποι κατηγορούνται για εγκλήματα (όπως η τρομοκρατία) που δεν σχετίζονται με το επάγγελμά τους», σημειώνει ο κ. Αλτούν και συνεχίζει: «Η μη προσχώρηση στις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δεν αποτελεί παραβίαση διεθνών συμφωνιών τις οποίες έχει υπογράψει η Τουρκία. Ίσως έχετε ξεχάσει ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ. Επίσης, έχουμε παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία περισσότερο από πολλές χώρες της ΕΕ.» 

«Έχετε δίκιο ότι η Τουρκία διεξάγει αεροπορικές επιδρομές κατά των YPG/PKK, “εταίρους των ΗΠΑ” όπως τους αποκαλείτε, στο Ιράκ και τη Συρία», σημειώνει ο Φαχρετίν Αλτούν, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «υποστηρίζουν μια τρομοκρατική οργάνωση που πολεμά το τουρκικό κράτος εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια».

«Δεν εμποδίσαμε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αν μη τι άλλο, υπήρξαμε ισχυροί υποστηρικτές της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο παρελθόν. Ζητώντας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία επιδιώξαμε να προστατεύσουμε την κοινή μας ασφάλεια. Το τουρκικό κοινοβούλιο μόλις ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας, και η Σουηδία μπορεί να φτάσει εκεί σύντομα αυστηροποιώντας τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της», αναφέρει σε ανάρτησή του ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας.

«Δεν είμαστε κατακτητές στην Κύπρο όπως ισχυρίζεστε αλλά προστατεύουμε τους Τουρκοκύπριους. Ο λόγος που αυτό το ζήτημα διαιωνίζεται είναι η μυωπική απόφαση της ΕΕ να δεχθεί την Κύπρο ως μέλος παρά τα αμφισβητούμενα σύνορά της», σημειώνει ο κ. Αλτούν και συνεχίζει: «Η κυβέρνησή μας έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο όσον αφορά την απόδοση δικαιωμάτων και ελευθεριών στις θρησκευτικές μειονότητες. Αν κάποιος έχει οποιεσδήποτε αμφιβολίες σχετικά με αυτό, μπορεί απλώς να πάει και να ρωτήσει τους Χριστιανούς και άλλες μειονότητες που ζουν στην Τουρκία.»

Σύμφωνα με τον κ. Αλτούν: «Η αποκατάσταση της Αγιας Σοφίας ως τζαμιού είναι εθνική μας κυρίαρχη απόφαση» ενώ «οι νομικές διαδικασίες κατά μελών του επιτόπιου προσωπικού που απασχολείται στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ στην Τουρκία αφορούν σε δίωξη των ενόχων μιας προδοτικής απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα μας, όποιοι κι αν είναι αυτοί». 

«Είμαστε απογοητευμένοι και ειλικρινά κουραζόμαστε να ακούμε όλες αυτές τις παραποιημένες παρουσιάσεις και τους ψευδείς ισχυρισμούς για τη χώρα μας. Διαπιστώνουμε ότι οι ΗΠΑ είναι ο δύσκολος σύμμαχος σε αρκετές από τις περιφερειακές και νατοϊκές σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της δικής μας. Καλούμε τους πολιτικούς και τους ηγέτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις προκαταλήψεις τους για τη χώρα μας και να υιοθετήσουν μια δίκαιη και ρεαλιστική αξιολόγηση των εκκρεμών ζητημάτων. Παρά τις λανθασμένες αντιλήψεις που είναι κοινός τόπος στην Ουάσιγκτον, είμαστε πάντα έτοιμοι για συνεργασία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», καταλήγει ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ