Χάπι Pfizer: 90% αποτελεσματικότητα δείχνει η τελική ανάλυση της εταιρείας

 
Χάπι Pfizer: 90% αποτελεσματικότητα δείχνει η τελική ανάλυση της εταιρείας

Ενημερώθηκε: 14/12/21 - 14:46

Η Pfizer ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η τελική ανάλυση για το αντιιικό χάπι κατά της COVID-19 δείχνει ότι είναι σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και στην αποτροπή θανάτου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν μάλιστα ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του έναντι της ταχέως εξαπλούμενης μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είπε τον περασμένο μήνα ότι το χάπι ήταν περίπου 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών ή θανάτων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα δοκιμών σε περίπου 1.200 άτομα.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη περιλαμβάνουν επιπλέον 1.000 άτομα.

Κανένας στη δοκιμή που έλαβε τη θεραπεία Pfizer δεν πέθανε, σε σύγκριση με 12 θανάτους ανάμεσα σε αυτούς που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Τα χάπια της Pfizer λαμβάνονται σε συνδυασμό με το παλαιότερο αντιικό ριτοναβίρη κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες, με την χορήγηση να ξεκινάει λίγο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Εάν εγκριθεί το συγκεκριμένο χάπι, η θεραπεία θα πωληθεί ως Paxlovid.

Η Pfizer δημοσίευσε επίσης πρώιμα δεδομένα από μια δεύτερη κλινική δοκιμή που έδειξε ότι η θεραπεία μείωσε τις νοσηλείες κατά περίπου 70% σε περίπου 600 ενήλικες τυπικού κινδύνου.

Πηγή: Reuters / Καθημερινή