26 Φεβρουαρίου 1943 : Εκτελείται στη Βιέννη «δια πελέκεως» η Ιουλία Μπίμπα, μία άγνωστη αλλά τόσο σημαντική ηρωΐδα της Ελληνικής Αντιστάσεως

 
26 Φεβρουαρίου 1943 : Εκτελείται στη Βιέννη «δια πελέκεως» η Ιουλία Μπίμπα, μία άγνωστη αλλά τόσο σημαντική ηρωΐδα της Ελληνικής Αντιστάσεως

Ενημερώθηκε: 27/02/24 - 19:56

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στις 26 Φεβρουαρίου 1943 : Εκτελείται στη Βιέννη «δια πελέκεως», στην πραγματικότητα αποκεφαλίστηκε με γκιλοτίνα, η Ιουλία Μπίμπα, μία άγνωστη αλλά τόσο σημαντική ηρωΐδα της Ελληνικής Αντιστάσεως, μέλος της οργανώσεως ΠΕΑΝ, η οποία ανατίναξε το κτίριο της προδοτικής οργανώσεως ΕΣΠΟ και ματαίωσε έτσι την αποστολή Ελλήνων «εθελοντών», οι οποίοι θα πολεμούσαν στο πλευρό των Γερμανών στο Ανατολικό μέτωπο εναντίον των Σοβιετικών. 

Για τη σπουδαία αυτή Ηρωΐδα της Ελληνικής Αντιστάσεως έχει γράψει ένα εξαιρετικό όσο και περιεκτικό κείμενο ο Δικηγόρος και γνωστός ερευνητής της Ιστορίας Γρηγόρης Σ. Μπλαβέρης το οποίο μεταφέρουμε ως έχει:   

«Ιουλία Μπίμπα (1910 -26.2.1943)

Ή "δασκαλίτσα"* της ΠΕΑΝ. 

Τον Σεπτέμβριο 1942 η ΠΕΑΝ αποφασίζει να ανατινάξει τα γραφεία της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ η οποία διενεργεί στρατολόγηση Ελλήνων για να πολεμήσουν με τους ναζί στο Ανατολικό Μέτωπο. Στο σπίτι της Ιουλίας Μπίμπα στο Κουκάκι, η ίδια και ο Αντώνης Μυτιληναίος κατασκευάζουν τη βόμβα από δυναμίτη 10 κιλών, την οποία η Μπίμπα μεταφέρει (σε μια τσάντα με χόρτα ) και οι Μυτιληναίος και Γαλάτης τοποθετούν στο κτίριο της οδού Γλάδστωνος. Η έκρηξη είναι πολύ ισχυρή, το κτίριο εν μέρει θα καταρρεύσει και θα σκοτωθούν 72 Έλληνες δοσίλογοι και Γερμανοί στρατιωτικοί. Μεταξύ αυτών κι ο αρχηγός της ΕΣΠΟ ιατρός Στεροδήμος. Η στρατολόγηση ματαιώνεται!

Με προδοσία (ο προδότης μέλος της συνεργαζόμενης Οργάνωσης Όμηρος θα αποκαλυφθεί, θα "δικαστεί" και θα εκτελεστεί από την Οργάνωση) η Μπίμπα, κι άλλα 12 μέλη της ΠΕΑΝ θα συλληφθούν στην Καλλιθέα. Οι Γερμανοί την βάζουν στην απομόνωση και την υποβάλλουν σε φρικτά βασανιστήρια. Οι σπαρακτικές φωνές της ηχούν σε ολόκληρη τη φυλακή, εκείνη παραδέχεται ότι πήρε μέρος στην ανατίναξη της ΕΣΠΟ, όμως δεν προδίδει τους συναγωνιστές της. Σε όσους προσπαθούν να της δώσουν κουράγιο, απαντά "Εμείς οι Σαμιώτισσες είμαστε γερά κόκαλα, θα αντέξω". Και αντέχει μέχρι τέλους!

Μαζί με τους υπόλοιπους συλληφθέντες , πλην του Μυτιληναίου ο οποίος κατορθώνει να αποδράσει, δικάζονται στις 31.12.1942. Σε μια υπέρτατη πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας η Ιουλία Μπίμπα κι ο αρχηγός της ΠΕΑΝ Κωστής Περρίκος αναλαμβάνουν την ευθύνη και καλύπτουν τους συντρόφους τους, οι οποίοι αθωώνονται ή πέφτουν στα μαλακά.

Καταδικάζεται δις εις θάνατον (τρις ο Περρίκος). "δια πελέκεως"! 

Επειδή στην Ελλάδα δεν προβλέπετο τέτοιος τρόπος εκτέλεσης οι Γερμανοί την μεταφέρουν στην Αυστρία, όπου την 26.2.1943 θα εκτελεστεί στη Β αίθουσα γκιλοτίνας του δικαστηρίου της 8ης περιφέρειας της Βιέννης. Θα ταφεί σε ομαδικό τάφο στο κεντρικό νεκροταφείο της πόλης.

Σήμερα στη θέση "40" υπάρχει αναμνηστική πλάκα στη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού που είναι θαμμένα εκεί, μεταξύ των οποίων η Ιουλία Μπίμπα (και άλλη μία ελληνίδα η Μαριάννα Γιαννάτου, μέλος της ομάδας Ιβανώφ).

* Η Ιουλία Μπίμπα εργαζόταν ως παραδουλεύτρα και στον ελεύθερο χρόνο της δίδασκε στο κατηχητικό της ενορίας του Αγίου Νικολάου Κουκακίου.

ΥΓ. Πολλές φορές με ρωτάνε πως βρήκα τη δύναμη εγώ, ένα άβγαλτο κορίτσι από τη Σάμο να ανακατευθώ στην Αντίσταση. Ούτε κι εγώ ξέρω να σου πω. Κάτι μέσα μου με έτρωγε. Κάτι μου έλεγε "Πρέπει να κάνεις κι εσύ κάτι. Το ζητάει η ώρα..." θα γράψει η Μπίμπα από τη φυλακή ! 

Και έκανες Ιουλία Μπίμπα πολλά!

Σε ευχαριστούμε!

ΑΘΑΝΑΤΗ !»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ