Ακραία τουρκική πρόκληση - 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε ολόκληρο το εύρος του Αιγαίου

 
Ακραία τουρκική πρόκληση - 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε ολόκληρο το εύρος του Αιγαίου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ενημερώθηκε: 20/05/22 - 21:19


Ακραία τουρκική πρόκληση με 44 παραβιάσεις και μια σκληρή αερομαχία σήμερα από τουρκικά μαχητικά κορυφώνοντας περισσότερο την ένταση στο Αιγαίο. Μάλιστα δύο τουρκικά F-16 απογειώθηκαν από το Μπαντιρμά ξεκινώντας μια σειρά παραβιάσεων σε ελληνικά νησιά φτάνοντας μόλις 2,5 μίλια από την Αλεξανδρούπολη.

Η νέα πρόκληση των Τούρκων έρχεται λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Τσελίκ, για πρώτη φορά ο εκπρόσωπος του Ερντογάν παραδέχτηκε πως τουρκικά μαχητικά πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.


Έντονη και σκληρή ήταν η αντίδραση της Αθήνας με το υπουργείο Εξωτερικών να καταδικάζει την «πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από τα δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων».

Συγκεκριμένα τέσσερα ζεύγη τουρκικών F-16, 1 τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV και 2 τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 εισήλθαν σήμερα στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης. Καταγράφηκαν 9 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 44 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου (29 από τα CN-235, 3 από τα μαχητικά και 12 από το UAV) σε ολόκληρο το εύρος του αρχιπελάγους. Δυο τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

Σε όλες τις περιπτώσεις το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναγνωρίσθηκε και αναχαιτίσθηκε από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, ενώ σε μία περίπτωση η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ