Αντίστροφη μέτρηση για το θέμα των φρεγατών - Εστάλη η LoR στις ΗΠΑ

 
Αντίστροφη μέτρηση για το θέμα των φρεγατών - Εστάλη η LoR στις ΗΠΑ

Ενημερώθηκε: 23/03/21 - 15:02

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι επαφές των επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού με τους εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν καταθέσει προτάσεις για τη νέα φρεγάτα. Στις συναντήσεις αυτές δίνεται έμφαση στην τελική διαμόρφωση που θα έχουν οι φρεγάτες ως προς τον οπλισμό και τα ηλεκτρονικά συστήματα που θα έχουν, καθώς και στο τρόπο χρηματοδότησης της κατασκευής τους.

Όπως αφήνουν να διαρρεύσει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η αξιολόγηση των προτάσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για την νέα φρεγάτα του ΠΝ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Απριλίου. Στην συνέχεια η σχετική έκθεση όπου θα περιέχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε πρότασης θα διαβιβαστεί στο Μέγαρο Μαξίμου, που θα έχει και τον τελικό λόγο. Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει η απόφαση για το ποια θα είναι η φρεγάτα στην οποία θα βασιστεί το Πολεμικό Ναυτικό για τα επόμενα 30 χρόνια θα ληφθεί αρχές Μαΐου.

Εστάλη η Lor στις ΗΠΑ

Έφυγε χθες από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού η LoR (Letter of Request) για τις ΗΠΑ όπου η Ελλάδα ζητά λεπτομερείς απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα σχετικά με την προσφορά που έχει καταθέσει η αμερικανική πλευρά για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ.

Τα κύρια ερωτήματα της Lor αφορούν διευκρινίσεις σχετικά με τα όπλα που μπορούν να φέρουν οι MMSC, το ραντάρ, το σόναρ αλλά και ερωτήσεις για το θέμα της αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Επιπρόσθετα μέσω της LoR αναμένεται να ξεκαθαρίσει και το πολύ σημαντικό ζήτημα του πλοίου ενδιάμεσης λύσης που μπορούν να προσφέρουν οι ΗΠΑ, με το Πολεμικό Ναυτικό να επιμένει στην παραχώρηση του αντιτορπιλικού Arleigh Burke.

Παράλληλα αναμένεται επίσημη απάντηση για την συμμετοχή που θα έχουν ελληνικές εταιρείες και ναυπηγεία στην κατασκευή των φρεγατών MMSC, που προσφέρουν οι ΗΠΑ, καθώς και για το ζήτημα της εμπλοκής της Ελλάδας στην μελλοντική κατασκευή της φρεγατών FFGX.

Η LoR που εστάλη δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα, όπως ξεκαθαρίζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ η ελληνική πλευρά ζητά άμεσα απάντηση από τις ΗΠΑ.

Επαφές και με τους άλλους διεκδικητές

Εκτός από τις συζητήσεις με τους αμερικανούς της Lockheed Martin, που είναι συνεχείς τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις επαφές και με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές για τεράστιο ναυπηγικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού.

Αξίζει να σημειωθεί η προ ημερών επίσκεψη στην Ελλάδα του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού της Γαλλίας όπου κατά την διάρκεια της συζήτησε με τον έλληνα ομόλογό του, Αντιναύαρχο Πετράκη, αρκετά θέματα γύρω από τις γαλλικές belharra αλλά και για την ενδιάμεση λύση που προσφέρει η Γαλλία.

Για το θέμα των belharra θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει από κοντά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, με την γαλλίδα ομόλογο, Φλοράνς Παρλί, κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου του 1821.

Επιπρόσθετες επαφές σε επίπεδο υπουργών άμυνας αναμένονται και με την γερμανική πλευρά που έχει καταθέσει μια εξαιρετική πρόταση για τις νέες φρεγάτες του ΠΝ, η οποία πέρα από τέσσερις νέες φρεγάτες τύπου A200 ΜΕΚΟ και τον εκσυγχρονισμό των παλαιότερων ΜΕΚΟ που προσφέρει, περιλαμβάνει και την ναυπήγηση δύο νέων υποβρυχίων Type 214.

Στο παιχνίδι είναι ακόμα οι Ολλανδοί που έχουν καταθέσει μια άκρως ελκυστική πρόταση η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή εξ ολοκλήρου σε ελληνικά ναυπηγεία τεσσάρων φρεγατών κλάσης SIGMA 11515 και την παραχώρηση δύο φρεγατών κλάσης Karel Doorman ως πλοία ενδιάμεσης λύσης για την Ελλάδα.

Ζωντανή, αν και αουτσάιντερ, παραμένει η βρετανική πρόταση που είναι η πλέον οικονομική που έχει κατατεθεί χωρίς όμως να υστερεί επιχειρησιακά. Συγκεκριμένα η βρετανική πρόταση αφορά στην αγορά τεσσάρων φρεγατών Type 31 με κόστος 2 δισ. ευρώ, ενώ προσφέρουν ως πλοία ενδιάμεσης λύσης δύο φρεγάτες Type 23.