Αποκάλυψη! H Τουρκία ζήτησε αεροπλανοφόρο από την Βρετανία

Αποκάλυψη! H Τουρκία ζήτησε αεροπλανοφόρο από την Βρετανία
Ενημερώθηκε: 03/02/21 - 14:03

Η Τουρκία προχώρησε σε συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την προμήθεια ενός νέου ή μεταχειρισμένου αεροπλανοφόρου, αλλά η τουρκική προσπάθεια δεν ευοδώθηκε, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμα του η ιστοσελίδα «Middle East Eye» (MEE).

Σύμφωνα με δύο άτομα, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν και πήραν μέρος στις συζητήσεις, δήλωσαν ότι η Άγκυρα ζήτησε να αγοράσει ένα ολοκαίνουργιο αεροπλανοφόρο κατηγορίας Queen Elizabeth ή ένα παροπλισμένο, αλλά Βρετανοί αξιωματούχοι απέρριψαν αυτό το αίτημα.

Σύμφωνα με την πηγή της «Middle East Eye» οι βρετανοί αντιπρότειναν την πώληση των σχεδίων του αεροπλανοφόρου και παροχή τεχνικής υποστήριξης κατά την διάρκεια κατασκευής του στην Τουρκία. «Μετά τις διαβουλεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση, η Τουρκία αποφάσισε να κατασκευάσει το δικό της πλοίο, αντί να το αγοράσει» δήλωσε χαρακτηριστικά η πηγή.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Διεθνούς Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου ούτε αρνήθηκε ούτε επιβεβαίωσε εάν έχουν πραγματοποιηθεί οι εν λόγω διαβουλεύσεις.

«Ως στενοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία έχουν μια μακροχρόνια και ισχυρή διμερή αμυντική σχέση που βασίζεται στη συνεργασία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία διεξάγουν συζητούν τακτικά για μια σειρά θεμάτων άμυνας και ασφάλειας. Δεν σχολιάζουμε τις λεπτομέρειες αυτών των συζητήσεων» απάντησε γραπτώς στο ΜΕΕ ο εκπρόσωπος του Υπουργείου.

Η Τουρκία έχει ήδη δρομολογήσει την απόκτηση ενός μικρού μεγέθους αεροπλανοφόρου, το TCG Anadolu, του οποίου ο σχεδιασμός βασίστηκε στο ισπανικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων SPS Juan Carlos I.

Το TCG Anadolu αναμένεται να καθελκυστεί φέτος, και θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει αεροπλάνα, ελικόπτερα και Μη Επανδρωμένα Οχήματα. Βέβαια με την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 λόγω της αγοράς των S-400 δεν είναι σαφές εάν το TCG Anadolu θα μπορεί να «φιλοξενήσει» πολεμικά αεροπλάνα.

Ωστόσο, η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αποκτήσει το δικό της αεροπλανοφόρο. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η Τουρκία θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει αεροπλανοφόρο. «Θα μας ανεβάσει επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες κατά τη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης της νέας τουρκικής φρεγάτας.

Για ποιο λόγο χρειάζεται η Τουρκία το αεροπλανοφόρο

Ο Καν Κασάπογλου, διευθυντής αμυντικής έρευνας στο τουρκικό think tank “EDAM”, θεωρεί ότι το τουρκικό ναυτικό με την προσθήκη του TCG Anadolu και νέων υποβρυχίων προσπαθεί να αλλάξει το στάτους του και να κάνει επίδειξη ισχύος.

«Αν όντως αποκτήσει αεροπλανοφόρο αυτό θα αποτελεί απόδειξη ότι οι γεωστρατηγικές φιλοδοξίες της Τουρκίας επεκτείνονται πέρα από την Μεσόγειο» τόνισε ο Κασάπογλου

Ο Κασάπογλου πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ο μόνος πιθανός Ευρωπαίος σύμμαχος που μπορεί να συμπαράξει  ή να πουλήσει αεροπλανοφόρο στην Τουρκία για πολιτικούς και αμυντικούς λόγους.