Η Τουρκία τώρα ψάχνει και για Eurofighter

 
Eurofighter

Ενημερώθηκε: 21/06/22 - 09:07

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει πολεμικά αεροσκάφη Euofighter Typhoon σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τα F16 με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό τουλάχιστον γράφει η εφημερίδα Middle East Eye που εκδίδεται στο Λονδίνο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν την παραγγελία για την πώληση 100 F35 στην Τουρκία μετά από την έξαρση της έντασης μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτων λόγω της επιλογής από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S400. Από τότε η τουρκική πολεμική αεροπορία ουσιαστικά αγωνιά για το π;Vς θα εκσυγχρονίσει τον στόλο της, που έχει μείνει πίσω, σε σύγκριση και με την Ελλάδα που αποκτά τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Ραφάλ αλλά εκσυγχρονίζει ήδη και τον στόλο των F16 που διαθέτει.

Τον Οκτώβριο του 2021 η Τουρκία αιτήθηκε την αγορά 40 νέων F16από τις ΗΠΑ αλλά και 80 kit για να εκσυγχρονίσει το F16 που ήδη διαθέτει, όμως οι συνομιλίες επί αυτού του ζητήματος βρίσκονται σε τέλμα, κυρίως λόγω των ανησυχιών των ΗΠΑ για την προσέγγιση Τουρκίας – Ρωσίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διέψευσε ότι θα παραγγείλει SU – 35 η και SU – 57 από τη Ρωσία, ενώ φαίνεται ότι και η στήριξη της Τουρκίας στον ουκρανικό στρατό με την πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Bayraktar στο Κίεβο γκρέμισε τις γέφυρες και με τη Μόσχα. Τώρα λοιπόν η Τουρκία στρέφει το βλέμμα της στο Eurifighter Typhoon ενώ παράλληλα η τουρκική πολεμική αεροποριά επιθυμεί να αποκτήσει και το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς TF – X. Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε στην εφημερίδα Middle East Eye στο Λονδίνο ότι η Άγκυρα επιθυμεί να παραγγείλει 80 Eurofighter Typhoon.

ΝΙΚΑΝΔΡΟΣ ΛΕΩΝ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ