Μετά τα Rafale σειρά παίρνει η αναβάθμιση των F-16 block 50

Μετά τα Rafale σειρά παίρνει η αναβάθμιση των F-16 block 50
Ενημερώθηκε: 26/07/21 - 09:47

H Πολεμική μας Αεροπορία πριν από λίγες μέρες μπήκε και επίσημα στην εποχή των Rafale, αλλά οι κινήσεις για την ενίσχυση της δεν σταματούν εδώ καθώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσπαθεί να εδραιώσει την ανωτερότητα των ελληνικών φτερών ενάντι των τουρκικών.

Ειδικότερα στην επιτροπή Άμυνας και Εξοπλισμών της Βουλής θα συζητηθεί σήμερα το ζήτημα της αναβάθμισης των 38 μαχητικών F-16 block 50 στην έκδοση block 52.

H αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50 θα γίνει με τα απάρτια και τα συστήματα (π.χ. ραντάρ, ηλεκτρονικός εξοπλισμός) που θα «βγουν» από τα F-16 block 52 advanced ,που με την σειρά τους θα αναβαθμιστούν στην έκδοση Viper. Στόχος της υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι τα δύο προγράμματα αναβάθμισης να τρέξουν παράλληλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναβάθμιση θα γίνει με τις «ευλογίες» της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αγχίαλο, και όχι στην ΕΑΒ. Οι λόγοι πίσω από αυτή την απόφαση είναι ότι η ΕΑΒ έχει ήδη πολλά πρότζεκτ που τρέχουν, με πρωταρχικό την αναβάθμιση των 84 F-16 στην έκδοση Viper καθώς και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion. Σημαντικό ρόλο σε αυτή την απόφαση έπαιξε τόσο η πίστη στις αποδεδειγμένα υψηλότατες ικανότητες των τεχνικών της 111 Πτέρυγας Μάχης όσο και ο φόβος για το θόλο τοπίο και τις προκλήσεις που υπάρχουν στην ΕΑΒ σχετικά με την πρόσληψη νέου προσωπικού, που αναπόφευκτα θα χρειαστεί να γίνει για να «βγει» αυτό ο τεράστιος όγκους έργου.

Ακόμα ένα θέμα που θα απασχολήσει την σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας και Εξοπλισμών της Βουλής είναι το κρίσιμο θέμα της συντήρησης του κύριου μεταγωγικού αεροσκάφους των Ενόπλων Δυνάμεων μας, C-130. Πρέπει επιτέλους να παρθεί μια απόφαση καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα, με τις διαθεσιμότητες των συγκεκριμένων αεροσκαφών να είναι στο ναδίρ και την ΕΑΒ να αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις έναντι στην Πολεμική Αεροπορία για την συντήρηση τους.

Εκτός από τα δύο παραπάνω πολύ σημαντικά θέματα αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα της απόκτησης νέων όπλων για τα F-16. Συγκεκριμένα η Πολεμική Αεροπορία θέλει να προσθέσει στην φαρέτρα των όπλων των F-16 της τις ισραηλινές έξυπνες βόμβες Spice και Rampage. Στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας πιστεύουν ακράδαντα ότι οι προσθήκες των συγκεκριμένων όπλων θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των F-16.