Μετά τις εκλογές η απόφαση για την τέταρτη Belharra – Ένα μήνα νωρίτερα μπαίνει στο νερό η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ»

 
 Μετά τις εκλογές η απόφαση για την τέταρτη Belharra – Ένα μήνα νωρίτερα μπαίνει στο νερό η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ»

Ενημερώθηκε: 10/05/23 - 16:15

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Τρεις σημαντικές ειδήσεις, αναφορικώς με το πρόγραμμα ναυπηγήσεως των φρεγατών FDI-HN, τύπου “Belh@rra”, κλάσεως «Κίμων», είχαμε στη διάρκεια της πρώτης ημέρας της μεγάλης εκθέσεως αμυντικών συστημάτων και τεχνολογίας “DEFEA’23”, που πραγματοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο του αεροδρομίου «Ελ.Βενιζέλος» και διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης. 

Πρώτο, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος μιλώντας σε σχετικό ενημερωτική συνομιλία του, που είχαν οργανώσει οι αρμόδιοι της Εκθέσεως, με τον συνάδελφο Σταύρο Ιωαννίδη και απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις εξελίξεις που αναμένουμε στα επόμενα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή κυρίως το πρόγραμμα της ναυπηγήσεως των τριών κορβετών αλλά και την ενεργοποίηση του «δικαιώματος προαιρέσεως» («option») για την τέταρτη φρεγάτα FDI-HN, επισήμανε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές.

Αυτό ακούγεται απολύτως λογικό – και φυσιολογικό θα λέγαμε – και έχει ενδιαφέρον ως προς το τι θα γίνει με την option για την τέταρτη FDI-HN, της οποίας ο χρόνος για «απάντηση» (ενεργοποίηση ή όχι) εκπνέει στο τέλος του Ιουνίου 2023. Με τις διαφαινόμενες δεύτερες εκλογές για τις 2 Ιουλίου 2023, θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι οι Γάλλοι δεν θα σταθούν σε τέτοιες «λεπτομέρειες», αν και η γενική εκτίμηση είναι ότι το θέμα αυτό θα λυθεί σε επίπεδο κορυφής, ιδίως αν στη νέα Ελληνική Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές και θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης επικεφαλής είναι και πάλι ο νυν Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπερ και το πλέον πιθανό, συμφώνως με τις τελευταίες δημοσκοπικές εξελίξεις. Σε μία τέτοια περίπτωση, εκτιμάται ότι το θέμα της ενεργοποιήσεως ή όχι της option θα επιλυθεί από απευθείας συνάντηση των ηγετών Ελλάδος και Γαλλίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και Εμμανουέλ Μακρόν αντιστοίχως.

Δεύτερο, στο πλαίσιο της DEFEA’23, η κατασκευάστρια εταιρεία Naval Group της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI-HN, της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ», έδωσε στη δημοσιότητα σειρά φωτογραφιών του σκάφους πάνω στη ναυπηγική κλίνη που έχουν ληφθεί στις 4 Μαΐου, προφανώς για να δημοσιοποιηθούν στην Έκθεση. Οι φωτογραφίες αυτές δείχνουν το σκάφος σε προχωρημένη φάση κατασκευής, ενώ δημοσιοποιήθηκε και φωτογραφία του ενδέκατου και τελευταίου τομέως του σκάφους, του ιστού με όλα τα ραντάρ και τους αισθητήρες, και του μοναδικού που τοποθετείται κάθετα επ’ αυτού, σε αντίθεση με τους άλλους δέκα τομείς που τοποθετούνται καθ’ οριζόντια διάταξη ο ένας δίπλα στον άλλο.

Με το ως τώρα χρονοδιάγραμμα η φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» επρόκειτο να καθελκυστεί τον Οκτώβριο του 2023, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο χρόνος αυτός μπορεί να μειωθεί κατά ένα μήνα και η σχετική διαδικασία να πραγματοποιηθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στα ναυπηγεία της εταιρείας στο Λοριάν, που «κτίζονται» οι φρεγάτες. Επίσης προχωρούν συμφώνως με το σχετικό χρονοδιάγραμμα οι εργασίες και για τη δεύτερη φρεγάτα FDI-HN, τη φρεγάτα «ΝΕΑΡΧΟΣ», που είναι και η τρίτη συνολικώς του όλου προγράμματος, καθώς η πρώτη και επικεφαλής του τύπου, είναι φρεγάτα που προορίζεται για το Γαλλικό Ναυτικό. Θυμίζουμε ότι οι δύο πρώτες φρεγάτες θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και η τρίτη το 2026.

Τρίτο, χθες, στο πλαίσιο της DEFEA’23, η Naval Group, παρουσία και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ερίκ Πομελέ, υπέγραψε νέες συμβάσεις με πέντε ακόμα ελληνικές εταιρείες, στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (HIP) της γαλλικής εταιρείας σχετικώς με το πρόγραμμα φρεγατών FDI-HN, καταδεικνύοντας έτσι τη δέσμευσή της να αναπτύξει και να δομήσει μια ισχυρή βιομηχανική συνεργασία με την εγχώρια βιομηχανία.

Οι νέες συμβάσεις που υπογράφηκαν στη DEFEA αφορούν τις εταιρείες:

  • Salamis Shipyards & Engineering: δραστηριότητες προεξοπλισμού σε μπλοκ κύτους τόσο για Ελληνικές όσο και Γαλλικές FDI.
  • THEON, εταιρεία του EFA Group:  δραστηριότητες οπτοηλεκτρονικών στο πρόγραμμα FDI-HN, μέσω ενός από τους κύριους συνεργάτες της Naval Group, τη SAFRAN.
  • MEVACO: αρκετές νέες συμβάσεις για την παραγωγή και προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού των FDI
  • PRISMA: παραγωγή εξαρτήματος ναυτικών όπλων
  • MALLIONDA: νέες δραστηριότητες που αφορούν συγκολλητές και τεχνίτες σωληνώσεων στο ναυπηγείο της Naval Group στο Lorient.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι το σχέδιο αυτό των συνεργασιών της Naval Group με ελληνικές εταιρείες ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, με την έναρξη του προγράμματος FDI-HN.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ