Μια πρώτη γεύση από τις φρεγάτες Belharra πήρε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στα γαλλικά ναυπηγεία της Λοριάν (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ))

 
Μια πρώτη γεύση από τις φρεγάτες Belharra πήρε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στα γαλλικά ναυπηγεία της Λοριάν

Ενημερώθηκε: 14/01/22 - 08:00

Σε μια ιστορικής σημασίας εκδήλωση, παρουσία του Υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του Φλοράνς Παρλί ξεκίνησε επίσημα να «χτίζεται»η πρώτη απο τις τρεις ελληνικές φρεγάτες Belharra.

Η πρώτη θα παραδοθεί στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό τον Οκτώβριο του 2025, η δεύτερη τον Οκτώβριο του 2026 και η Τρίτη τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

Mετά απο 32 χρόνια, ναυπηγείται μια «ψηφιακή» φρεγάτα για το πολεμικό ναυτικό της χώρας μας, το οποίο μαζί με τις άλλες δύο που ακολουθούν, θα αποκτήσει υπεροχή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και θα αυξήσει τις δυνατότητες αεράμυνας στην ευρύτερη περιοχή.

Το πολεμικό ναυτικό με τις φρεγάτες Belharra γυρίζει σελίδα και περνάει στη νέα εποχή των υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Η φρεγάτα Belharra διαθέτει δυνατότητες συνεχούς ελέγχου του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και αυτονομία δράσης για την υποστήριξη των αμυντικών και πολιτικών στόχων.

Εξοπλίζεται με προηγμένο ραντάρ SeaFire, αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30, πυροβόλο 76 χιλιοστών και σύστημα RAM 21 πυραύλων για την προστασία του σκάφους από αέρος, ξηράς και θαλάσσης. Παράλληλα, διαθέτει σόναρ Captas-4 καθώς και ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R.

Στο «οπλοστάσιο» της Belharra περιλαμβάνονται πυραύλοι Exocet, που έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους σε πολύ μεγάλη απόσταση.

Η τελευταία φορά που είχαν ναυπηγηθεί φρεγάτες για την χώρα μας ήταν το 1989 με τις γερμανικές ΜΕΚΟ κλάσης «Ύδρα». Η καθέλκυση τους είχε γίνει το 1996.

Οι δύο Υπουργοί ξεναγήθηκαν στα ναυπηγεία όπου «χτίζονται» οι φρεγάτες Belharra και επέβλεψαν την πρόοδο των εργασιών. Μάλιστα, Παναγιωτόπουλος και Παρλί φωτογραφήθηκαν δίπλα σε ένα ομοίωμα φρεγάτας Belharra, στο οποίο άφησαν και την υπογραφή τους!

Παναγιωτόπουλος στα γαλλικά ναυπηγεία της Λοριάν

Η «κορβετομαχία» συνεχίζεται.. 

Ο ΝΙΚΟΣ Παναγιωτόπουλος δεν έμεινε μόνο στην παρουσίαση των φρεγατών Belharra. Ξεναγήθηκε και τους χώρους που ναυπηγούνται οι κορβέτες Go Wind, στάθηκε και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες της γαλλικής κορβέτας.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές ο Υπουργός Άμυνας συζήτησε με τη Γαλλίδα ομόλογο του μεταξύ άλλων και για τη γαλλική πρόταση για τις κορβέτες, η οποία προβλέπει 5 πλοία με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τις φρεγάτες Belharra, γρήγορη παράδοση και κόστος περίπου 1,8 δις.

Η Γάλλοι φαίνεται να είναι μια «ανάσα» απο το μεγάλο Deal, με τον Υπουργό Άμυνας να κάνει λόγο για ισχυρή υποψηφιότητα. Όπως είπε χαρακτηριστικά «εξελίσσεται η διαδικασία για την επιλογή νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό, όπου η γαλλική κορβέτα GOWIND αποτελεί πολύ ισχυρή υποψηφιότητα».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του είπε ακόμα ότι:

«Η προμήθεια των φρεγατών Belharra, θα συμβάλλει στην σημαντική αναβάθμιση της μαχητικής ικανότητας και της αποτρεπτικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων, βασική αποστολή των οποίων είναι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδος μας.

»Με την απόκτησή τους η δύναμη πυρός του Πολεμικού Ναυτικού πολλαπλασιάζεται. »Τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά των Belharra και ειδικότερα η μεγάλης εμβέλειας αντιαεροπορική άμυνα, οι επιδόσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου και η ενισχυμένη ικανότητα πολέμου επιφανείας, προσδίδουν δυνατότητα εκτέλεσης πολλαπλών αποστολών σε όλο το φάσμα του ναυτικού πολέμου».

Ο Υπουργός Άμυνας στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα που έχει για την χώρα μας η ελληνογαλλική συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας η οποία «επεκτείνει και εμβαθύνει τη διμερή αμυντική συνεργασία μας, διευρύνοντας παράλληλα τη διάθεση των κρατών μας για αλληλεγγύη, συμπαράταξη και αμοιβαία συνδρομή για να προασπίσουν την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητά τους. Η πρόσκτηση των φρεγατών αυτών, υπογραμμίζει επίσης την αμέριστη στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα και την αποφασιστικότητά των δύο χωρών μας να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την συνεργασία μας για την σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, μίλησε για την ισχυρή συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας και δήλωσε χαρούμενη για τα προγράμματα που έχει αναλάβει για τη χώρα μας η γαλλική αμυντική βιομηχανία. Όπως είπε η Γαλλίδα Υπουργός:

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ναυτική δύναμη που έχει ιστορία. Η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας είναι στρατηγικής σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο για την ασφάλεια στην περιοχή. Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας στην ανακοίνωση του τονίζει ότι «αυτή η επίσκεψη απεικονίζει τους ισχυρούς δεσμούς της στρατηγικής σχέσης αλλά και της στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας», η οποία σύμφωνα με πληροφορίες άμεσα θα αποτυπωθεί γραπτώς.

Την επόμενη Παρασκευή 21/1 αναμένεται να επισκεφθεί το ελληνικό Πεντάγωνο ο Αρχηγός των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, Τέρι Μπιουκαρντ. Σε μια ειδική τελετή, που θα μείνει στην ιστορία, θα υπογράψει μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κων/νο Φλώρο το πρόγραμμα Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Έτσι, η καρδιά της ελληνογαλλικής συμφωνίας, η αμοιβαία αμυντική συνδρομή, το 2022 παίρνει σάρκα και οστά. Σύμφωνα με Στρατιωτικές Πηγές, το μήνυμα είναι σαφές και προς κάθε κατεύθυνση: «Η Ελλάδα προχωράει μπροστά, εξοπλίζεται και ενδυναμώνει τις συμμαχίες της έχοντας ως βασικό σκοπό την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, σεβόμενη πάντα το Διεθνές Δίκαιο».