Ν. Δένδιας: Απαντήσεις για τις φρεγάτες “Constellation”, την τέταρτη FDI-HN Belh@rra, τα πλοία παράκτιας μάχης LCS και τις κορβέτες

 
nikos dendias ypetha

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ενημερώθηκε: 01/04/24 - 00:26

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Απαντήσεις για τις υπό ναυπήγηση φρεγάτες τύπου “Constellation”, την ενεργοποίηση ή μη του «δικαιώματος προαιρέσεως» («option») για την τέταρτη φρεγάτα τύπου FDI-HN Belh@rra, κλάσεως «Κίμων», το πρόγραμμα των κορβετών, καθώς και για τα πλοία παράκτιας μάχης LCS και τυχόν απόκτησή τους για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) παρέσχε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας σε «εφ’ όλης» της ύλης συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα “Political”, από την οποία εμείς «απομονώνουμε» τα ναυτικά θέματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. ΥΕΘΑ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικώς με το εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΠΝ ανέφερε τα εξής:

--- Για τις φρεγάτες τύπου “Constellation” ότι «η αποδοχή από τις ΗΠΑ της πρότασης να συμμετέχουμε στη ναυπήγηση νέων φρεγατών αυτού του τύπου, είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία. Ωστόσο, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Παράλληλα, με την προμήθεια των “Constellation”, υλοποιούμε ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου μας, με εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων φρεγατών, την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους και την επένδυση στις νέες τεχνολογίες και στην καινοτομία, όπως μεταξύ άλλων  στα μη επανδρωμένα σκάφη, στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και κάτω από αυτή, για την επέκταση της επιχειρησιακής μας ευελιξίας».

--- Αναφορικώς με την ενεργοποίηση ή όχι της «οψιόν» για την τέταρτη γαλλική φρεγάτα FDI-HN Belh@rra, κλάσεως «Κίμων», ο ΥΕΘΑ διευκρίνισε ότι «η μη ενεργοποίηση της προαίρεσης οφείλεται στην ανάγκη ιεράρχησης και αναθεώρησης των αμυντικών προτεραιοτήτων καθώς και της επαναξιολόγησης των επιχειρησιακών απαιτήσεων από τα Γενικά Επιτελεία. Παρότι η προαίρεση για την τέταρτη FDI δεν ενεργοποιήθηκε, η Ελλάδα διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής προμήθειας επιπλέον φρεγατών FDI, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελισσόμενες αμυντικές ανάγκες και τα διαθέσιμα οικονομικά μέσα».

--- Για τα πλοία παράκτιας αμύνης, τύπου LCS, που τελούν υπό μερική απόσυρση από τη δύναμη των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, ο Υπουργός επισήμανε ότι «εφόσον οι LCS είναι πλήρως επιχειρησιακές και μας δοθούν δωρεάν, είναι ένα σύστημα το οποίο θα αξιολογηθεί από τα Γενικά Επιτελεία. Αλλά η απόφαση θα ληφθεί αφού υποβληθούν οι εισηγήσεις του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ, οι οποίες αυτονόητα θα λάβουν υπόψη τους την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα συγκεκριμένα πλοία τα οποία προσφέρονται προς παραχώρηση».

--- Για το θέμα του προγράμματος προσκτήσεως νέων κορβετών ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι «το πρόγραμμα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού με νέες κορβέτες έχει ανασταλεί, αλλά δεν έχει ακυρωθεί, καθώς βρισκόμαστε σε αναμονή των προτάσεων των Γενικών Επιτελείων, στο πλαίσιο της προτεραιοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Παράλληλα, όμως, στοχεύουμε και στην αλλαγή σελίδας σε επίπεδο νοοτροπίας, με μια σταδιακή μετάβαση από τη νοοτροπία «αγοράζω από το ράφι» στην νοοτροπία της συμπαραγωγής, όπως στην περίπτωση των Constellation».

--- Τέλος, για την αποστολή της φρεγάτας «ΥΔΡΑ» στην Ερυθρά θάλασσα ο κ. Δένδιας αφού επανέλαβε ότι «η αποστολή της αυτή εμπεριέχει κινδύνους» διευκρίνισε ότι «το πλοίο που ανέλαβε τη  συγκεκριμένη αποστολή,  είναι απολύτως αξιόπλοο και διαθέτει τα οπλικά συστήματα και τα μέσα αυτοπροστασίας που του επιτρέπουν να εκτελέσει επιτυχώς την αποστολή του, τα οποία ενισχύθηκαν μάλιστα πριν τον απόπλου του».

Πρακτικώς, όλα τα προαναφερθέντα «μεταφράζονται» κατά την άποψή μας και τελείως επιγραμματικά, ως εξής:

--- Για τη συμμετοχή στη ναυπήγηση των ιταλικών στην πραγματικότητα, που επειδή όμως κατασκευάζονται για τις ανάγκες του αμερικανικού ναυτικού αυτό γίνεται υποχρεωτικώς στις ΗΠΑ, φρεγάτες τύπου “Constellation”, τα όσα είπε ο κ. Δένδιας «μεταφράζονται» στο ότι συμμετέχουμε γιατί αυτό αποτελεί μεγάλη εθνική επιτυχία, αλλά ταυτοχρόνως βλέπουμε και σε σύγχρονα μέσα και τεχνολογίες πάνω και κάτω από τη θάλασσα, δηλαδή κλώτσημα της μπάλας στο άουτ για…καθυστερήσεις!

--- Για την ενεργοποίηση ή όχι της «οψιόν» για τέταρτη γαλλική φρεγάτα FDI-HN ο υπουργός επισήμανε ότι δεν έχει μεν ενεργοποιηθεί καθώς αναθεωρούνται και επικαιροποιούνται όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα από τα Επιτελεία, αλλά ότι η στρατηγική σχέση μας με τη Γαλλία είναι τέτοια που αυτό δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.

--- Για τα LCS ο κ. Δένδιας δεν είπε ότι θα τις πάρουμε αλλά έθεσε τρεις πολύ κρίσιμους όρους: α)Οι LCS να είναι πλήρως επιχειρησιακές. β)Να μας δοθούν δωρεάν, γ)Να αξιολογηθούν και θα προταθούν από τα Γενικά Επιτελεία (ΓΕΝ και ΓΕΕΘΑ). Βεβαίως είναι ΗΔΗ γνωστό ότι το ΠΝ έχει ζητήσει από τους Αμερικανούς ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ LCS, και όχι αυτές που αποδεσμεύουν οι Αμερικανοί, τις οποίες όμως οι τελευταίοι δεν έχουν πρόθεση να αποσύρουν, καθώς και το ότι οι Αμερικανοί δεν τις δίνουν δωρεάν, όπως θέλουμε και ορθώς εμείς.

--- Για τις κορβέτες ο κ.Δένδιας τόνισε ότι το πρόγραμμα αυτό δεν έχει ακυρωθεί, αλλά έχει ανασταλεί στο πλαίσιο της επικαιροποιήσεως των εξοπλιστικών προγραμμάτων στο σύνολό τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ