Ν. Δένδιας : Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο

 
Ν. Δένδιας : Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο

Ενημερώθηκε: 27/03/24 - 21:18

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Περιφερειακά και διεθνή ζητήματα ασφάλειας, καθώς και θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας συζητήθηκαν στη διάρκεια της διημέρου επισκέψεως του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας στο Λονδίνο, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, όπου είχε επαφές με Βρετανούς ανώτατους αξιωματούχους.

Σήμερα, ο κ.Δένδιας είχε σύντομη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, κ. Όλιβερ Ντάουντιν (Oliver Dowden), ενώ συναντήθηκε επίσης με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας (NSA) του Ηνωμένου Βασιλείου, Σερ Τιμ Μπάρροου (Sir Tim Barrow), με τους οποίους αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα.

Η επίσκεψη του κ. ΥΕΘΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε χθες με τη συνάντησή του με τον «σκιώδη» Υπουργό Αμύνης του Εργατικού Κόμματος, κ. Τζων Χήλι (John Healey), σε συνέχεια των επαφών που είχε προσφάτως με Βρετανούς ομολόγους του. Συζήτησαν για τις αμυντικές σχέσεις Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και εντός του ΝΑΤΟ, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους αντιμετωπίσεως αναδυομένων κοινών προκλήσεων, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, τη Μέση Ανατολή και την Ερυθρά Θάλασσα.

Σε όλες τις προαναφερθείσες συναντήσεις του ο κ. Δένδιας ενημέρωσε επίσης τους συνομιλητές τους για τον ρόλο της Ελλάδος στην αμυντική – ναυτική – επιχείρηση “ASPIDES” της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ενώ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η χώρα μας προσβλέπει στη συνεργασία του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», με το βρετανικό αμυντικό οικοσύστημα.

Χθες επίσης, ο Έλλην Υπουργός συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, τις οποίες διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδος στο Λονδίνο και πραγματοποιήθηκαν στην Πρεσβευτική Κατοικία. Κατά τον Εορτασμό, στον οποίο συμμετείχαν ομογενείς του Λονδίνου και Βρετανοί πολίτες οι οποίοι διατηρούν δεσμούς με την Ελλάδα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Ακόλουθο Αμύνης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο  Πλοίαρχο Νικόλαο Φίλια ΠΝ καθώς και με τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούν στο Γραφείο ΑΚΑΜ Λονδίνου.

Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη φορά σε ένα μήνα όπου ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το Λονδίνο για επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αλλά όχι και με τον ομόλογό του, τον οποίο βεβαίως έχει συναντήσει και συνομιλήσει μαζί του σε άλλα μέρη (Σύνοδο ΝΑΤΟ, Διάσκεψη Ασφαλείας Μονάχου κλπ) αλλά όχι στη «βάση του» στο Λονδίνο.     

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ