Ν.Δένδιας: Από την Ορεστιάδα ξεκινά το οικιστικό πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων – Όλο το οικιστικό πρόγραμμα

 
Ν.Δένδιας: Από την Ορεστιάδα ξεκινά το οικιστικό πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Ενημερώθηκε: 19/04/24 - 19:37

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Από την ακριτική Ορεστιάδα ξεκινά συμβολικώς το οικιστικό πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, με την τελετή θεμελιώσεως του πρώτου συγκροτήματος οικιών στον Έβρο από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Νίκο Δένδια. Με την ευκαιρία αυτή δόθηκαν από το ΥΠΕΘΑ εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία του όλου προγράμματος που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.

Στην προαναφερθείσα τελετή παρευρέθησαν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, καθώς και ο Διοικητής Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, ενώ από πολιτικής πλευράς ο Βουλευτής κ. Χρήστος Δερμεντζόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Πολιτισμού και Εθελοντισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κυρία Φανή Μπαχαρίδου, ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Αδαμάντιος Παπαδόπουλος, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός, ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Παναγιώτης Καλακίκος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Στο χαιρετισμό του στην τελετή των εγκαινίων ο κ. Δένδιας, αφού επισήμανε ότι «Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης (των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων) αποτελεί και πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας» επισήμανε ότι το συγκεκριμένο οικιστικό πρόγραμμα εντάσσεται και αυτό στο Πρόγραμμα «Ατζέντα 2030», καθώς το προσωπικό αποτελεί τον ισχυρότερο πολλαπλασιαστή ισχύος των ΕΔ και πρόσθεσε: «Στόχος μας, λοιπόν, είναι να διασφαλίσουμε στέγη σε κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που μετακινείται για την εκτέλεση της υπηρεσίας του, από τον χώρο της βασικής κατοικίας του. Είναι μια αυτονόητη παροχή».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο τόνισε τα εξής: «Ξεκινάμε, λοιπόν, σήμερα με τη θεμελίωση ενός νέου συγκροτήματος 13 διαμερισμάτων, εδώ στην ακριτική Ορεστιάδα. Όμως μου δίνεται έτσι η ευκαιρία, όπως σας παρουσιάστηκε προηγουμένως, να ανακοινώσω ένα μεγαλόπνοο οικιστικό πρόγραμμα του ΥΠΕΘΑ. Το ότι ξεκινάει από εδώ συνιστά συμβολισμό.

Στοχεύουμε στην κατασκευή χιλιάδων κατοικιών, σε βάθος που υπερβαίνει τη δεκαετία. Εδώ σήμερα εγκαινιάζουμε την πρώτη φάση του προγράμματος. Όπως ελέχθη πριν από τον Ταξίαρχο, περιλαμβάνει 702 διαμερίσματα, 54 συγκροτήματα, με 100 εκατομμύρια ευρώ προϋπολογισμό και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνεργαστήκαμε γι΄ αυτό στενά με τον αρμόδιο Υπουργό, Νίκο Παπαθανάση.

Η πρώτη αυτή φάση που σας περιέγραψα περιλαμβάνει 5 πόλεις της Θράκης και 13 νησιά του Αιγαίου, περιοχές εθνικά ευαίσθητες, με περιορισμένη  σήμερα διαθεσιμότητα οικιών και στα νησιά, ιδίως, με εξαιρετικά υψηλό κόστος κτήσης των ελάχιστων διαθέσιμων κατοικιών.

  Το πρόγραμμα όμως, όπως είπε προηγουμένως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έχει ένα ευρύτερο κοινωνικό αποτύπωμα.

  Το 15% των κατοικιών που θα κατασκευάσουμε θα διατίθενται σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που επίσης μετατίθενται για την εκτέλεση των καθηκόντων που η πατρίδα τους αναθέτει. Αναφερόμαστε κυρίως σε εκπαιδευτικούς και σε γιατρούς.

  Οι υπόλοιπες κατοικίες, το 85% βεβαίως θα διατίθενται στις Ένοπλες Δυνάμεις και κατά προτεραιότητα στα χαμηλόβαθμα στελέχη μας. Τους ανθρώπους που επιδιώκουν και δικαιούνται ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους.

  Με το υπάρχον χρηματοδοτημένο πρόγραμμα αυξάνουμε το ποσοστό κάλυψης των υπαρχόντων αιτημάτων κατά 35%. Η πρώτη φάση θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027. Μάλιστα, ο μεγαλύτερος αριθμός θα έχει παραδοθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2026 και μέχρι τότε θα εργαστούμε για τη χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης, που θα ξεκινήσει μετά την απορρόφηση των πρώτων 100 εκατομμυρίων και θα περιλαμβάνει άλλες 715 κατοικίες στην Κρήτη και στην κεντρική χώρα…Ένα έργο προτεραιότητα που - επαναλαμβάνω - εντάσσεται στην «Ατζέντα 2030». Συγχρόνως, θα βοηθήσει τις τοπικές οικονομίες, θα συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας, θα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Με τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών και βιώσιμων υλικών θα ελαττώσουμε και το ενεργειακό αποτύπωμα».

Συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το ΥΠΕΘΑ, το Οικιστικό Πρόγραμμά του περιλαμβάνει τα εξής:

  •              «Το Οικιστικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες δράσεων και έχει ως στόχο την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος, ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων στελεχών. 
  •              Πρόκειται για ένα εγχείρημα χωρισμένο σε 4 φάσεις υλοποίησης, δίνοντας προτεραιότητα στις ακριτικές περιοχές και τα νησιά με ακριβό κόστος ενοικίων και περιορισμένη διαθεσιμότητα οικιών.
  •              Περιλαμβάνει αρχικά την ευρύτερη περιοχή 5 πόλεων της Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Κομοτηνή, Ξάνθη) και 13 νησιά του Ανατολικού και Κεντρικού Αιγαίου (Κάρπαθος, Ρόδος, Καστελόριζο, Κως, Σάμος, Χίος, Λέρος, Λέσβος, Λήμνος, Σαμοθράκη, Σκύρος, Μύκονος, Σύρος). Πιο συγκεκριμένα, σε αυτή τη φάση, θα κατασκευαστούν 54 νέα συγκροτήματα των 13 διαμερισμάτων έκαστο, δηλαδή 702 καινούργια διαμερίσματα, η ολοκλήρωσή των οποίων, υπό κανονικές συνθήκες, αναμένεται το καλοκαίρι του 2027.
  •   Για την υλοποίηση των υποέργων, θα πραγματοποιηθούν ανοιχτοί δημόσιοι διαγωνισμοί, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. (ΦΕΚ Α 147/08.08.2016), περί Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ).
  •   Στις νέες κατοικίες των παραμεθόριων περιοχών, θα δίνεται δυνατότητα φιλοξενίας σε καθηγητές - δασκάλους και ιατρούς – νοσηλευτές του ΕΣΥ, στο πλαίσιο Προγραμματικών Συμφωνιών μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και του Υπουργείου Υγείας, αντίστοιχα».
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ