Νέες αποκαλύψεις για το ποιοι και γιατί καθυστερούν την συμφωνία με το Ισραήλ για τους SPIKE-NLOS

 
Πύραυλοι SPIKE-NLOS

Ενημερώθηκε: 06/12/22 - 17:37

Φαίνεται ότι το πρόσφατο άρθρο μας της 21 Νοεμβρίου 2022, αναφορικά με τις «καθυστερήσεις» που έχουν σημειωθεί στο πρόγραμμα SPIKE-NLOS, κάποιους «ενόχλησε» στο Στρατόπεδο «Παπάγου» και στη ΓΔΑΕΕ, από την άλλη όμως βοήθησε να ανοίξουν και κάποια στόματα, που πρόσθεσαν έτσι νέα ερωτήματα, ενώ έστρεψαν το ενδιαφέρον προς νέες κατευθύνσεις.

Γεγονός πάντως είναι ότι προβλήματα έχουν σωρευτεί πολλά (και σημαντικά) πλέον, αφού στις αρχές της επόμενης βδομάδας έρχεται στην Αθήνα από το Ισραήλ ο μόνιμος Γενικός Διευθυντής της υπουργείου Άμυνας της φίλης χώρας για να συζητήσει το θέμα των SPIKE-NLOS («Καθημερινή» - 25/11/2022) και είτε να προχωρήσει και να τελειώσει είτε να παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες, όπως λέγαμε και εμείς στο σχετικό άρθρο μας.

Θυμίζουμε στα γρήγορα τι είχαμε γράψει στις 21 Νοεμβρίου.

«…Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των SPIKE NLOS… πέρασε από την ενημέρωση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής στις 6 Οκτωβρίου 2021. Το ενδιάμεσο διάστημα των 13 μηνών πέρασε με διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ισραηλινών και της ΓΔΑΕΕ, καθώς υπήρξαν «γραφειοκρατικά ζητήματα», αρχικώς από τους Ισραηλινούς, που ωστόσο διευθετήθηκαν, ωστόσο τώρα που όλα βρίσκονται στο τέλος, συμφώνως με ασφαλείς πληροφορίες, έχει προκύψει το εξής (πολύ σοβαρό) θέμα. 

Η προθεσμία για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ της ΓΔΑΕΕ και της Ισραηλινής πλευράς έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2022. Η ΓΔΑΕΕ έχει ζητήσει από τους Ισραηλινούς να δοθεί ολιγοήμερη παράταση, την οποία, ως αυτήν τουλάχιστον τη στιγμή, οι Ισραηλινοί αρνούνται να τη δώσουν! Ας σημειωθεί ότι αν δεν υπογραφεί η συμφωνία ως την καταληκτική της ημερομηνία (31 Δεκεμβρίου 2022) τότε όλη η εργασία που έχει γίνει ως τώρα πάει χαμένη, καθώς η συζήτηση θα γίνει (αν γίνει) με τη νέα τιμή που θα ισχύει από την 1 Ιανουαρίου 2023. Και αυτή η τιμή ΔΕΝ έχει περάσει από τη Βουλή και δεν έχει εγκριθεί. 

Η σημερινή ενημέρωση της Βουλής αφορά την απόκτηση 27 συστημάτων, καθένα από τα οποία περιλαμβάνει το όχημα με τους εκτοξευτές, το όχημα Ελέγχου  και Διεύθυνσης Πυρός, το ραντάρ, το τηλεκατευθυνόμενο drone για την επιτήρηση και στοχοποίηση, συνολικού κόστους 370 εκατομμυρίων ευρώ. Στην τιμή αυτή συμπεριλαμβάνονται τα κόστη για την εγκατάστασή του, την εν συνεχεία υποστήριξή του (FOS), καθώς και την εκπαίδευση του προσωπικού.                   

​Αν μέσα στις 40 μέρες που απομένουν δεν πέσουν οι υπογραφές, τότε τίποτα από όσα αναφέρθηκαν πριν δεν ισχύει. Και πρέπει όλα να ξεκινήσουν από την αρχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται από πλευράς κόστους αλλά και επιχειρησιακής ετοιμότητας του Στρατού, ο οποίος θα είναι σε τελική ανάλυση και ο «υπηρέτης» του συστήματος, επ’ ωφελεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων…».

​Αυτά γράφαμε στις 21 Νοεμβρίου και στις 25 πληροφορούμεθα ότι 28 ή 29 του μηνός θα έλθει στην Αθήνα ο Ισραηλινός επικεφαλής για να το λύσει, σε συνεργασία πάντα με τον Έλληνα συνάδελφό του επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ. 

​Ας επανέλθουμε στο σήμερα.

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο, κάποια «πουλάκια», που κατοικοεδρεύουν στο Στρατόπεδο "Παπάγου", επικοινώνησαν μαζί μας και μας είπαν τα εξής άκρως ενδιαφέροντα.

Πρώτο, ότι δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο πρόγραμμα που αναφέραμε ότι καθυστερεί, αλλά και άλλα, που - τι σύμπτωση! - αφορά επίσης προγράμματα που εμπλέκεται το Ισραήλ, όπως τα κατευθυνόμενα βλήματα αέρος – εδάφους υψηλής ακρίβειας Rampage, οι «έξυπνες βόμβες» τύπου Spice κλπ, προγράμματα που αφορούν στο σύνολό τους την Πολεμική Αεροπορία.

Δεύτερο, επειδή όταν κάτι επαναλαμβάνεται παύει πλέον να θεωρείται (καλοπροαίρετα) ως «σύμπτωση», αρχίζουν πλέον να γίνονται και δεύτερες σκέψεις.

Τρίτο, επειδή όλη αυτή την «σύμπτωση» καθυστερήσεων δεν μπορεί να την κάνει ένας απλός υπάλληλος, αλλά κάποιος με ισχύ, τότε αρχίζει να εμπλέκεται και ο παράγων «πολιτική» (και όχι «πολιτικοί»).

Τέταρτο, ποιός μπορεί να θέλει ή να έχει συμφέρον, από καθυστερήσεις σαν και αυτές που αναφέρθηκαν, οι οποίες στην ουσία στρέφονται κατά της ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, επομένως και της ασφάλειας της χώρας; Δεν πιστεύουμε φυσικά ότι υπάρχει κάποιος Τούρκος πράκτορας στο ΥΠΕΘΑ, ούτε βέβαια ότι κάποιος ένστολος δεν θέλει σύγχρονα οπλικά συστήματα για την ενίσχυσή τους. Άρα;

Πέμπτο, αυτό που μένει είναι, σύμφωνα πάντα με τα φλύαρα «πουλάκια», που «κελαϊδούνε» στους διαδρόμους του υπουργείου, να πρόκειται για πολίτες που να θέλουν για πολιτικούς λόγους να μη γίνουν οι συγκεκριμένες αγορές, από τη συγκεκριμένη χώρα. Ειδικά για τους πολίτες αυτούς (υψηλά ιστάμενους στο υπουργείο Άμυνας) τα ίδια «πουλάκια» μας έλεγαν, ότι στενά συγγενικά τους πρόσωπα εργάζονται σε ιδιώτες επιχειρηματίες, που έχουν συμφέρον από τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα!

Έκτο, και τελευταίο. Επειδή η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και όλοι σχεδόν γνωρίζονται μεταξύ τους, ας έχουν υπόψη τους ότι με τη δράση τους αφήνουν και τα «ίχνη» τους και ήδη τα αρμόδια «κυνηγόσκυλα» της κυβέρνησης και του υπουργείου βρίσκονται επί των «ιχνών» τους!

Αυτά προς το παρόν..!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ