Πρώτη παρουσία της νέας στολής παραλλαγής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

 
Πρώτη παρουσία της νέας στολής παραλλαγής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

Ενημερώθηκε: 28/11/23 - 00:09

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Τα εγκαίνια του κτιρίου - στρατηγείου της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, που χτίστηκε σε χρόνο ρεκόρ, αλλά και η πρώτη επίσημη παρουσία της νέας στολής παραλλαγής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που φορούσε το άγημα αποδόσεως τιμών των καταδρομέων στο χώρο της τελετής. 

Η τελετή που σηματοδότησε την είσοδο της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου σε μία νέα εποχή, πραγματοποιήθηκε στο Στρατόπεδο «Παπάγου», όπου βρίσκεται και το κτίριο, παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, ως εκπρόσωπου του Υπουργού κ. Νίκου Δένδια και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού  Κωνσταντίνου Φλώρου. 

«Η ολοκλήρωση της κατασκευής του Στρατηγείου το οποίο θα στεγάζει το επιτελείο της ΔΕΠ, εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ειδικών Δυνάμεων - Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ - ΔΕΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων, με σκοπό την δημιουργία ενός πανίσχυρου αυτοδύναμου σχήματος κοινής επιχειρησιακής αντίληψης και δράσης σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που εγγυάται την αποτελεσματική εκτέλεση κάθε ειδικής αποστολής, και το οποίο προέκυψε ως μια αδήριτη ανάγκη και απαίτηση ενός πολυσχιδούς Σχηματισμού, με περιοχή ευθύνης σε ολόκληρη την Ελληνική επικράτεια, και παρουσία και εκτός συνόρων σε ειρήνη, ένταση, πόλεμο και κρίση» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ. 

Η δημιουργία του Στρατηγείου της ΔΕΠ προσφέρει: 

 • Αναβαθμισμένες δυνατότητες στην συνολική επιτελική και επιχειρησιακή λειτουργία της Διοικήσεως.
 • Ύπαρξη υποδομών ασφάλειας και διακινήσεως δεδομένων - πληροφοριών που καθιστούν εφικτή διασυνδεσιμότητα και διαλειτουργικότητα με αντίστοιχους σχηματισμούς και φορείς του ΝΑΤΟ. 
 • Υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων (ΚΕΠΙΧ) της ΔΕΠ, μέσω του διαβαθμισμένου δικτύου οπτικών ινών και των εξελιγμένων επικοινωνιακών δυνατοτήτων του και σε απόλυτο συντονισμό με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) του ΓΕΕΘΑ, καθίσταται ένας κόμβος ελέγχου και διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
 • Αναβαθμισμένες συνθήκες εργασίας του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτό.

Στον χαιρετισμό του στη διάρκεια της τελετής ο ΥΦΕΘΑ κ. Ι.Κεφαλογιάννης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «…η εμπλοκή μη κρατικών δρώντων σε δραστηριότητες τρομοκρατικής φύσεως περιπλέκει την κατάσταση και υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αν σε αυτό το πλαίσιο συνεξετάσουμε και την εργαλειοποίηση των λεγόμενων καταστάσεων αποσταθεροποίησης, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και το οργανωμένο έγκλημα, τότε έχουμε μπροστά μας όλο το φάσμα των απειλών. Δημιουργείται λοιπόν η ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Δεδομένου ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και συντελεστής ασφαλείας, υπογραμμίζεται η ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών μας δυνατοτήτων. Χρειαζόμαστε δυνάμεις ευέλικτες και αποτελεσματικές ώστε να διασφαλίσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα». Και πρόσθεσε: «Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων αποκτά μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, διαθέτοντας ένα άριστα εκπαιδευμένο προσωπικό, κουλτούρα μάχης, αλλά και σύγχρονα μέσα, καθίστανται η αιχμή του δόρατος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων είναι σε θέση να επιτύχουν ποιοτική υπεροχή σε οποιοδήποτε θέατρο επιχειρήσεων, στον χρόνο που αυτό απαιτείται και είναι έτοιμες να αναλάβουν κάθε είδους αποστολή ανορθόδοξου πολέμου. Δικαίως, λοιπόν, θεωρούνται ότι αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος για την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Κατά τον χαιρετισμό του ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ.Φλώρος, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: Τη συμβολή στην ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου, των αξιωματικών εκείνων που διετέλεσαν Διοικητές αρχικά της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) και μετέπειτα της ΔΕΠ, ήτοι των Αντιστράτηγων Νικόλαου Φλάρη και Γεώργιου Τσιτσικώστα, καθώς και του νυν Διοικητή της ΔΕΠ Αντιστράτηγου Δημήτριου Χούπη.

Η συγκρότηση της ΔΕΠ, όχι μόνο δεν συνιστά πειραματισμό ή δοκιμαστική οργανωτική αλλαγή, αλλά υλοποιεί τα όσα επιτάσσουν τα σύγχρονα πρότυπα για την διοίκηση και τον έλεγχο των ΕΔ - ΔΕΕ, όπως  η διακλαδική στελέχωση, η κοινή επιχειρησιακή αντίληψη, η ενιαία διοίκηση και η δυνατότητα δράσης με αυτονομία υλικού και μέσων.

Αναφέρθηκε στα μετρήσιμα αποτελέσματα, που ήδη έχουν επέλθει από την ίδρυση της ΔΕΠ, και τα οποία περιλαμβάνουν συμμετοχές σε εγχώριες και διεθνείς δράσεις, ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και αξιολογήσεις, καθώς και σε διεθνείς στρατιωτικούς διαγωνισμούς, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Συμμαχικό επίπεδο

Υπογράμμισε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των Νατοϊκών αξιολογήσεων, από τις οποίες έχουν διέλθει τμήματα της ΔΕΠ. 

Θερμά συγχαρητήρια προς το σύνολο του προσωπικού «που εργάστηκε άοκνα για το εντυπωσιακό αποτέλεσμα της κατασκευής του κτηρίου σε σύντομο χρονικό διάστημα, και το οποίο αποτελεί μια υπερσύγχρονη υποδομή που αρμόζει στις ΕΔ – ΔΕΕ», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.

Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Δ.Χούπης στη δική του ομιλία-χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η κατασκευή του Στρατηγείου της ΔΕΠ προσφέρει τα εξής πλεονεκτήματα:     

 • Ενίσχυση της διακλαδικής, διυπουργικής και διακρατικής συνεργασίας σύμφωνα με τα συμμαχικά και διεθνή πρότυπα. 
 • Κτίριο τριών επιπέδων με σύγχρονα γραφεία, ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Επιχειρήσεων ικανό να συντονίζει και να παρακολουθεί μέχρι τρεις ειδικές επιχειρήσεις, σε πραγματικό χρόνο, ταυτόχρονα σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο και πολλαπλές επιχειρησιακές δράσεις σε πλήρη συντονισμό με το ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ.
 • Αίθουσες διαβαθμισμένης και αδιαβάθμητης εθνικής – συμμαχικής τηλεδιασκέψεως,  σύγχρονο αμφιθέατρο 60 θέσεων, αποδυτήρια και ατομικοί χώροι υγιεινής για τα στελέχη άνδρες και γυναίκες, αίθρια με εκθεσιακά ιστορικά κειμήλια των Ειδικών Δυνάμεων και Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, πλήρη προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ, χώροι υποδοχής και εργασίας επισκεπτών, περιβάλλον χώρος πρασίνου που δημιουργεί περιβαλλοντικό πρότυπο στους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σημαίνον ενεργειακό αποτύπωμα που κατατάσσει το κτίριο πολύ ψηλά από πλευράς ενεργειακής αποδόσεως και κλάσεως. 
 • Υπερσύγχρονα συστήματα ασφαλείας, επικοινωνιών και πληροφορικής με πολλαπλούς φορείς, τόσο για παροχή ενεργείας όσο και διασυνδέσεως στα μέσα Διοικήσεως και Ελέγχου όλων των επικοινωνούντων συστημάτων και δυνατότητες αυξημένες στη διαχείριση πληροφοριών στο διάστημα και στον κυβερνοχώρο. 
 • Όλη η σχεδίαση και διασύνδεση κάθε γραφείου, κάθε υπολογιστή και κάθε επικοινωνιακού μέσου στο εγκαινιαζόμενο κτίριο γίνεται με οπτικές ίνες μέχρι τον τελικό χρήστη και ότι αυτό συνεπάγεται.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης:

 • Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, πρώτος Διοικητής της ΔΕΠ, και αυτός που «έσπρωξε» στην αρχή το όλο εγχείρημα της κατασκευής του Στρατηγείου..
 • Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος.
 • Οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ και Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ.
 • Οι Διοικητές της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοικήσεως Υποστηρίξεως Στρατού (ΑΣΔΥΣ) Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) Αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου και της Διοικήσεως Αεροπορικής Υποστήριξης (ΔΑΥ) Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.
 • Ο Β’ Υπαρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ Αριστείδης Πανταζόγλου ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Αντιναύαρχου ΛΣ Γεώργιου Αλεξανδράκη, ο Υποστράτηγος Χρήστος Μανούρας ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΕΛΑΣ Αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου και ο Αντιπύραρχος Κίμων Κυριλλίδης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΠΣ Αντιστράτηγου ΠΣ Γεώργιου Πουρναρά.
 • Οι επικεφαλής των Γενικών Διευθύνσεων Πολιτικής Εθνικής Αμύνης και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος και Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ.
 • Οι πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός ε.α. Χαράλαμπος Λαλούσης και ο ΥΦΕΘΑ και Επίτιμος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος ε.α. Δημήτριος Ελευσινιώτης ΠΝ.
 • Εκπρόσωποι Ενώσεων και Συνδέσμων Αποστράτων και Εφέδρων Καταδρομέων.
 • Μέλη οικογενειών πεσόντων Καταδρομέων.
 • Εν ενεργεία και εν αποστρατεία Αξιωματικοί.

Μετά την κοπή της κορδέλας των εγκαινίων οι επίσημοι είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους του νέου κτηρίου και να παρακολουθήσουν επίδειξη των δυνατοτήτων του ΚΕΠΙΧ, μεταξύ των οποίων μεταφορά εικόνας από τρεις διαφορετικές περιοχές διεξαγωγής Ειδικών Επιχειρήσεων, προβολή πληροφοριών από ανοιχτές και διαβαθμισμένες πηγές και συνομιλία μέσω βιντεοκλήσεως με τον επικεφαλής του τμήματος της ΔΕΠ στην Μοζαμβίκη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ